Η πολυκατοικία της αντιπαροχής και ο κάθετος κοινωνικός διαχωρισμός
Μαλούτας Θωμάς|Σπυρέλλης Σταύρος Νικηφόρος
Δομημένο Περιβάλλον, Εθνοτικές Ομάδες, Κοινωνική Δομή, Στέγαση
2015 | Δεκ
Η Αθήνα αναπτύχθηκε πολύ δυναμικά κατά τις τρεις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες οπότε και υπερδιπλασίασε τον πληθυσμό της (από 1.500.000 το 1951 σε 3.500.000 το 1981).
Ο αυξανόμενος πληθυσμός της πόλης στεγάστηκε με δύο βασικούς τρόπους: τη λαϊκή αυτοστέγαση στην περιφέρεια της πόλης, που εξυπηρέτησε κυρίως το μεγάλο ρεύμα εσωτερικής μετανάστευσης της δεκαετίας του 1950 και 1960 και μέρος της οποίας ήταν η αυθαίρετη δόμηση. τη στέγαση σε νέα σύγχρονα διαμερίσματα που παρήγαγε με καταιγιστικούς ρυθμούς η διαδικασία της αντιπαροχής και κάλυψε κυρίως τις ανάγκες ενός ευρέως φάσματος μεσαίων, αλλά και λαϊκών στρωμάτων.
Αντιπαροχή, πυκνοδόμηση και κοινωνικός διαχωρισμός
Η αντιπαροχή συνίσταται στη συμφωνία μεταξύ ενός οικοπεδούχου και ενός κατασκευαστή για την ανέγερση κτηρίου και την κατανομή μεταξύ τους της κυριότητας των διαμερισμάτων ή/και γραφείων και καταστημάτων που προκύπτουν από τη διαδικασία, με βάση κάποιο αρχικό συμβόλαιο που αποτυπώνει τη συμμετοχή της κάθε πλευράς στη σχετική επένδυση.
Η μεγάλη επιτυχία που γνώρισε η αντιπαροχή οφείλεται:
- στην πολύ μεγάλη ζήτηση για φθηνή και σύγχρονη κατοικία από τα διευρυνόμενα μεσαία στρώματα της πόλης και από τη συνολική αύξηση του πληθυσμού κατά τις τρεις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες
- στο ότι ταίριαζε με το μικρό μέγεθος τόσο των ιδιοκτησιών αστικής γης όσο και των επιχειρήσεων του οικοδομικού κλάδου
- στην πολιτική φορολογικής πριμοδότησής της που την κατέστησε ασυναγώνιστη όσον αφορά το κόστος παραγωγής πολυκατοικιών
Η πολυκατοικία της αντιπαροχής, η οποία εξακολουθεί να κυριαρχεί και σήμερα στο στεγαστικό απόθεμα της Αθήνας, είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό δημιούργημα της πρώτης μεταπολεμικής περιόδου. Μεταξύ 1950 και 1980 κατασκευάστηκαν στην Αθήνα περίπου 35.000 πολυκατοικίες πέντε ορόφων και άνω, ενώ πριν από την περίοδο εκείνη, ο συνολικός αριθμός τους δεν ξεπερνούσε τις 1.000. Μετά το 1980, η κατασκευαστική δραστηριότητα μειώθηκε σημαντικά, ιδιαίτερα στο κέντρο της πόλης.
Η προσθήκη και αναδιαμόρφωση του οικιστικού αποθέματος, που προκάλεσε η αντιπαροχή με τον ραγδαίο πολλαπλασιασμό των πολυκατοικιών, είχε σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνική γεωγραφία της πόλης (δηλαδή στον τρόπο που κατανέμονται οι κοινωνικές ομάδες στο χώρο της). Οι δύο βασικότερες επιπτώσεις αφορούν:
- την αναδιάταξη των κοινωνικών ομάδων στο σύνολο της μητροπολιτικής περιοχής
- την αναδιαμόρφωση της κοινωνικής φυσιογνωμίας των κεντρικών περιοχών της πόλης, εκεί δηλαδή όπου κυρίως αναπτύχθηκε η αντιπαροχή
Όσον αφορά την πρώτη πτυχή, οι επιπτώσεις της αντιπαροχής ήταν αλυσιδωτές:
- ραγδαία πυκνοδόμηση αρχικά των κεντρικών και, στη συνέχεια, των περιοχών γύρω από το κέντρο της πόλης: μέσα στην 20ετία 1951 – 1971, οι κάτοικοι του Δήμου Αθηναίων αυξήθηκαν περισσότερο από 60% (από 550.000 σε 890.000)
- η πυκνοδόμηση οδήγησε γρήγορα και σε υποβάθμιση των συνθηκών ζωής στο κέντρο, καθώς δεν συνοδεύτηκε από βελτίωση των υποδομών, κάτι που επιβάρυνε σημαντικά και η μεγάλη αύξηση του πλήθους των ΙΧ αυτοκινήτων
Η υποβάθμιση των κεντρικών περιοχών οδήγησε σε σταδιακή μετακίνηση σημαντικού τμήματος των μεσαίων και υψηλών-μεσαίων στρωμάτων στα βορειοανατολικά και νότια προάστια. Τα υψηλά κοινωνικά στρώματα παρουσίασαν σημαντική γεωγραφική ανακατανομή: Μεταξύ 1971 και 1991, οι υψηλές κοινωνικοεπαγγελματικές κατηγορίες (διευθυντικά στελέχη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και ασκούντες ελεύθερα και επιστημονικά επαγγέλματα) αύξησαν την κατανομή τους από 10% σε 30% στα ‘καλά’ προάστια και τη μείωσαν στο κέντρο (Δήμος Αθηναίων) από 62% σε 27%. Αντίθετα, οι μετακινήσεις για τους μισθωτούς εργάτες ήταν πολύ μικρότερες (πίνακας 1).
Πίνακας 1: Γεωγραφική μετακίνηση των υψηλών κοινωνικοεπαγγελματικών κατηγοριών και των μισθωτών εργατών ανάλογα με την κοινωνική φυσιογνωμία των περιοχών κατοικίας στην αθηναϊκή μητρόπολη
Παράλληλα, όσο η πυκνοδόμηση υποβάθμιζε τις συνθήκες ζωής στο κέντρο, τόσο η ίδια η πολυκατοικία της αντιπαροχής γινόταν μια όλο και πιο «πληβεία» εκδοχή της αστικής πολυκατοικίας του μεσοπολέμου.
Έτσι, από τους δύο άξονες που διαχώριζαν κοινωνικά την πόλη μέσα στο λεκανοπέδιο (κέντρο / περιφέρεια και ανατολή / δύση) υπερίσχυσε ο δεύτερος και, σταδιακά, η Αθήνα από πόλη όπου τα υψηλά κοινωνικά στρώματα κατοικούσαν στο κέντρο και τα εργατικά στην περιφέρεια, προσέγγισε, ως ένα βαθμό, το πρότυπο του αγγλόφωνου κόσμου με τους ευκατάστατους στα προάστια και τα εργατικά στρώματα γύρω από το κέντρο. Τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα –εκτός από την αυξημένη παρουσία τους στο κέντρο– παρέμειναν κυρίαρχα στο μεγαλύτερο μέρος των δυτικών προαστίων και στην ευρύτερη περιφέρεια της Αττικής (χάρτης 1).
Χάρτης 1: Κοινωνική διαφοροποίηση των περιοχών κατοικίας στην Αθήνα ανάλογα με το ποσοστό παρουσίας των υψηλών επαγγελματικών κατηγοριών (2011)
Κάθετος κοινωνικός διαχωρισμός
Η δεύτερη πτυχή των επιπτώσεων της αντιπαροχής αφορά τις μεταβολές που επέφερε στις περιοχές του κέντρου, όπου και αναπτύχθηκε περισσότερο:
- σημαντική αύξηση πληθυσμού την εποχή της μεγάλης ακμής της αντιπαροχής (1960-1980) λόγω της μεγάλης αύξησης του στεγαστικού αποθέματος, αλλά και μείωση έκτοτε (από 890.000 το 1981 σε 660.000 το 2011) λόγω της υποβάθμισης των συνθηκών ζωής στο κέντρο, την οποία προκάλεσε η ανεξέλεγκτη ανάπτυξή της
- μεγαλύτερη κοινωνική ανάμιξη, με την είσοδο χαμηλών-μεσαίων στρωμάτων την εποχή της ανάπτυξης και την έξοδο υψηλών-μεσαίων στρωμάτων την εποχή της συρρίκνωσης
- σημαντική παρουσία μεταναστευτικών ομάδων από τη δεκαετία του 1990, τις οποίες προσέλκυσε το προσιτό κόστος στέγασης σε περιοχές που βρίσκονταν σε πορεία υποβάθμισης
Χάρτης 2: περιοχές της Αθήνας όπου συγκεντρώνονται οι πολυκατοικίες που κατασκευάστηκαν μέχρι το 1980 (2011)
Οι κοινωνικές αναδιατάξεις μορφοποιήθηκαν χωρικά, σε μεγάλο βαθμό, από την ίδια τη δομή της πολυκατοικίας της αντιπαροχής που διαφοροποίησε καθ’ ύψος τις επιπτώσεις της υποβάθμισης των συνθηκών ζωής στο κέντρο: η πυκνοδόμηση δεν επηρέασε με την ίδια ένταση τους πάνω και τους κάτω ορόφους των πολυκατοικιών, δημιουργώντας έναν κάθετο κοινωνικό διαχωρισμό.
Ο κάθετος διαχωρισμός οφείλεται στη διαφορετική ποιότητα χαρακτηριστικών που έχουν τα διαμερίσματα στους υψηλούς ορόφους (καλύτερη θέα, λιγότερος θόρυβος, μεγαλύτερη φωτεινότητα, καλύτερος αερισμός, χρησιμοποιήσιμα μπαλκόνια …). Η διαφορά στην ποιότητα κατοίκησης ανάλογα με τον όροφο εντάθηκε με την αύξηση της πυκνότητας δόμησης. Ο κάθετος διαχωρισμός οφείλεται, επίσης, στο συστηματικά μεγαλύτερο μέγεθος των διαμερισμάτων στους πάνω ορόφους (γράφημα 1).
Γράφημα 1: Ποσοστό κατοίκων ανά μέγεθος διαμερίσματος και ανά όροφο στις πολυκατοικίες του Δήμου Αθηναίων (2011)
Γράφημα 2: ποσοστό επαγγελματικών κατηγοριών ανά όροφο στις πολυκατοικίες του Δήμου Αθηναίων (2011)
Γράφημα 3: ποσοστό ατόμων ανάλογα με το επίπεδο εκπαίδευσής τους ανά όροφο στις πολυκατοικίες του Δήμου Αθηναίων (2011)
Γράφημα 4: ποσοστό ατόμων ανάλογα με το χώρο κατοικίας κατά κεφαλήν που διαθέτει το νοικοκυριό ανά όροφο στις πολυκατοικίες του Δήμου Αθηναίων (2011)
Ο κάθετος κοινωνικός διαχωρισμός έχει εντοπισθεί και συζητηθεί εδώ και πολλά χρόνια (Leontidou 1990, Maloutas & Karadimitriou 2001). Αλλά, ενώ μέχρι τώρα η τεκμηρίωσή του βασιζόταν σε μικρές έρευνες πεδίου, η Απογραφή Πληθυσμού του 2011 προσφέρει τη δυνατότητα να τεκμηριωθεί πλήρως, αφού για πρώτη φορά μπορεί να συσχετισθεί ο όροφος κατοικίας με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά των κατοίκων. Έτσι, με βάση το υλικό της Απογραφής του 2011 προκύπτει ανάγλυφα η διαφοροποίηση της κοινωνικής φυσιογνωμίας ανά όροφο στις πολυκατοικίες του Δήμου Αθηναίων (γραφήματα 2-6).
Γράφημα 5: Ποσοστό ατόμων ανάλογα με την υποκοότητά τους ανά όροφο στις πολυκατοικίες του Δήμου Αθηναίων (2011)
Γράφημα 6: Ποσοστό ατόμων ανάλογα με το καθεστώς ενοίκησης κατά όροφο στις πολυκατοικίες του Δήμου Αθηναίων (2011)
Οι γειτονιές της πόλης που συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία κάθετου διαχωρισμού είναι εκείνες όπου σημαντικό ποσοστό των κατοίκων τους βρίσκεται στις κοινωνικά «ακραίες» θέσεις των κτηρίων (σε υπόγεια / ισόγεια και σε υψηλούς ορόφους αντίστοιχα). Πρέπει να σημειώσουμε, ωστόσο, ότι όλες οι πολυκατοικίες της αντιπαροχής δεν προσφέρουν τις προϋποθέσεις αυτές.
Μόνο όσες κατασκευάστηκαν μέχρι το 1980 έχουν δομή και εσωτερική διαρρύθμιση που ευνοεί τον κάθετο κοινωνικό διαχωρισμό. Σε αυτές βρίσκουμε τα μικρά και υποβαθμισμένα διαμερίσματα στο ημιυπόγειο και ισόγειο, σε αντίθεση με τα προνομιούχα και μεγάλα στους υψηλούς ορόφους. Στις πολυκατοικίες αυτής της περιόδου, σημαντικό ποσοστό των κατοίκων τους (40%) συγκεντρώνεται στις «ακραίες» θέσεις, εκ των οποίων 16% στο ισόγειο και χαμηλότερα (γράφημα 7).
Γράφημα 7: Πληθυσμός κατά όροφο ανάλογα με την περίοδο κατασκευής πολυκατοικίας (Δ Αθηναίων)
Έκτοτε, με την αλλαγή του οικοδομικού κανονισμού, αλλάζει ριζικά η χρήση του υπογείου και ισογείου (αποθήκη, πιλοτή, εμπορικές χρήσεις) και, παράλληλα, περιορίζονται οι ποιοτικές διαφοροποιήσεις μεταξύ ορόφων από τον 1ο και πάνω. Συνεπώς, δεν ευνοούν τον κάθετο κοινωνικό διαχωρισμό όλες οι πολυκατοικίες της αντιπαροχής, αλλά μόνο εκείνες που κατασκευάστηκαν μέχρι το 1980. Ωστόσο, αυτές οι πολυκατοικίες που κατασκευάστηκαν κατά την περίοδο ακμής της αντιπαροχής εξακολουθούν να στεγάζουν το μεγαλύτερο τμήμα όσων ζουν σε πολυκατοικίες (75% στον Δήμο Αθηναίων).
Η συγκέντρωση πληθυσμού σε πολυκατοικίες που κατασκευάστηκαν μεταξύ 1946 και 1980 βοηθά σημαντικά να εντοπισθεί η χωροθέτηση του κάθετου κοινωνικού διαχωρισμού. Από τον χάρτη 2 προκύπτει ότι οι περιοχές συγκέντρωσης πολυκατοικιών εκείνης της περιόδου περιλαμβάνουν κυρίως γειτονιές του Δήμου Αθηναίων (Πατήσια, Αχαρνών, Κυψέλη, Γκύζη, Αμπελόκηποι, Παγκράτι, Εξάρχεια, Ιστορικό Κέντρο, Κολωνάκι, Ιλίσια, Νέος Κόσμος) και δευτερευόντως γειτονιές σε όμορους δήμους (Ζωγράφου, Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη) και στο κέντρο του Πειραιά.
Η χαρτογράφηση του κάθετου κοινωνικού διαχωρισμού
Με τα αναλυτικά δεδομένα τοης Απογραφής Πληθυσμού του 2011 (Πανόραμα Απογραφικών Δεδομένων 1991-2011) μας δόθηκε η δυνατότητα, όχι μόνο να πιστοποιήσουμε την παρουσία του κάθετου κοινωνικού διαχωρισμού στην Αθήνα, αλλά και να επιβεβαιώσουμε το γεγονός ότι αφορά σημαντικό ποσοστό των κατοίκων, ιδιαίτερα στο κέντρο της πόλης. Τα δεδομένα αυτά επέτρεψαν τη χαρτογράφηση σε πολύ αναλυτικό επίπεδο (ΜΟΧΑΠ [Μονάδες Χωρικής Ανάλυσης Πόλεων] που αποτελούν επανεπεξεργασμένη μορφή των Απογραφικών Τομέων της ΕΛΣΤΑΤ ώστε να έχουν όλες ανάλογο μέγεθος: ελάχιστο 900 και μ.ό. 1.250 κατοίκων).
Η χαρτογράφηση του κάθετου διαχωρισμού παρουσιάζει σημαντικές προκλήσεις. Σε αντίθεση με την κλασική μορφή του στεγαστικού διαχωρισμού (όπου αναδύεται η διαφορετική κοινωνική φυσιογνωμία οριζόντιων ενοτήτων, όπως δήμοι ή γειτονιές) ο κάθετος διαχωρισμός δεν έχει μέχρι τώρα αποτυπωθεί χαρτογραφικά. Η βασική πρόκληση στην προκειμένη περίπτωση είναι το πώς μπορεί να αποτυπηθεί ο διαχωρισμός όταν οι κοινωνικά ή εθνοτικά διαφορετικές ομάδες κατοικούν κυριολεκτικά η μία πάνω στην άλλη και όχι σε διαφορετικές γειτονιές. Εάν χρησιμοποιήσουμε τις πάγιες μεθόδους χαρτογράφησης του κοινωνικού διαχωρισμού, η κάθετη διαφοροποίηση δεν αναδεικνύεται και απομένει μόνο μια εικόνα περισσότερο ή λιγότερο έντονης κοινωνικής ή εθνοτικής ανάμιξης.
Με δεδομένη την πρόθεση να αναδείξουμε όσο το δυνατόν καθαρότερα το σχήμα του κάθετου κοινωνικού διαχωρισμού, επικεντρώσαμε στον πληθυσμό εκείνο που καταρχήν σχετίζεται με το φαινόμενο αυτό, δηλαδή στους κατοίκους των πολυκατοικιών που κατασκευάστηκαν μεταξύ 1946 και 1980. Πρόκειται για σημαντικό τμήμα του πληθυσμού, το οποίο φθάνει το 70% για τον Δήμο Αθηναίων. Επίσης, περιορίσαμε την έκταση της χαρτογράφησης στις ΜΟΧΑΠ όπου ο σχετικός πληθυσμός αριθμεί τουλάχιστον 150 άτομα και όπου εκείνοι που ζουν στις “ακραίες” θέσεις των κτηρίων (υπόγεια και ισόγεια, από την μία πλευρά, και 4ος όροφος και άνω, από την άλλη) αποτελούν τουλάχιστον το 15% του πληθυσμού. Με τον τρόπο αυτό επιλέχθηκαν 1.010 ΜΟΧΑΠ -από ένα σύνολο 3.000- στο σύνολο της μητροπολιτικής περιοχής. Από αυτές, οι 426 ανήκουν στο Δήμο Αθηναίων και οι υπόλοιπες σε όμορους κυρίως δήμους -όπως η Καλλιθέα-, σε ορισμένα προάστια που δομήθηκαν με ειδικό καθεστώς -όπως ο Χαλαργός και το Παλαιό Φάληρο- και στο δεύτερο μεγάλο κέντρο, τον Δήμο Πειραιώς.
Το βασικό ζήτημα ήταν η ανάδειξη των περιοχών κάθετου διαχωρισμού και η χαρτογραφική διαφοροποίησή τους από εκείνες όπου δεν υφίσταται. Βασική υπόθεση ήταν ότι μια περιοχή κάθετου διαχωρισμού πρέπει να εμφανίζει υπερεκπροσώπηση των υψηλότερων κοινωνικών κατηγοριών ή/και των κυρίαρχων εθνοτικών ομάδων στους υψηλότερους ορόφους και, ταυτόχρονα, υπερεκπροσώπηση των χαμηλότερων κατηγοριών και των αδύναμων ομάδων στα ισόγεια και τα υπόγεια.
Πρακτικά, και με στόχο να απλοποιηθεί η εικόνα, εντάξαμε τους ορόφους σε τρεις κατηγορίες (χαμηλοί = ισόγειο και υπόγειο, μεσαίοι = 1ος έως και 3ος όροφος, και υψηλοί = 4ος όροφος και άνω). Με ανάλογο τρόπο ομαδοποιήσαμε τις κοινωνικές κατηγορίες (υψηλές = διευθυντικά στελέχη και επαγγελματίες, μεσαίες = τεχνικοί, υπάλληλοι γραφείου και παροχής υπηρεσιών, και χαμηλές = ειδικευμένοι και ανειδίκευτοι εργάτες). Παράλληλα, ορίσαμε δύο επίπεδα υπερεκπροσώπησης των κοινωνικών ή εθνοτικών κατηγοριών στους διάφορους ορόφους: έντονη υπερεκπροσώπηση όταν το ποσοστό της κατηγορίας είναι μεγαλύτερο από τον μ.ό. της στη μητροπολιτική περιοχή κατά τουλάχιστον μία τ.α. (τυπική απόκλιση) και απλή υπερεκπροσώπηση όταν υπερβαίνει την τιμή του μ.ό. έως μία τ.α.
Στον χάρτη του κάθετου κοινωνικού διαχωρισμού (χάρτης 3), οι περιοχές διαφοροποιούνται, καταρχάς, μεταξύ κοινωνικά ομοιογενών και κάθετα διαχωρισμένων. Οι πρώτες περιλαμβάνουν τις περιοχές όπου κάποια από τις τρεις βασικές κοινωνικές κατηγορίες υπερεκπροσωπείται -έντονα ή απλώς- σε όλους τους ορόφους. Οι δεύτερες περιλαμβάνουν όσες περιοχές εμφανίζουν υπερεκπροσώπηση των υψηλών κατηγοριών στους υψηλούς ορόφους και των χαμηλών στους χαμηλούς. Η έντονη υπερεκπροσώπηση αναδεικνύεται στο χάρτη με εντονότερο χρώμα, είτε πρόκειται για ομοιογενή, είτε για διαχωρισμένη περιοχή. Από τον χάρτη 3 προκύπτει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των 1.010 ΜΟΧΑΠ που συμπεριλάβαμε στην ανάλυση αφορά περιοχές κάθετου κοινωνικού διαχωρισμού και ότι το φαινόμενο παρουσιάζεται διαίτερα έντονο σε περιοχές όπως του Γκύζη, Εξάρχεια, Νεάπολη, Κυψέλη, Αμπελόκηποι, Ζωγράφου κ.λπ. Οι περιοχές κοινωνικής ομοιογένειας σε όλους τους ορόφους των πολυκατοικιών είναι λιγότερες, ιδιαίτερα όσον αφορά τις υψηλές κοινωνικές κατηγορίες και, ακόμη περισσότερο, τις μεσαίες. Ωστόσο, εμφανίζεται μια σημαντική και χωρικά συνεκτική συγκέντρωση για τις χαμηλές κατηγορίες στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τους άξονες των λεωφόρων Πατησίων και Αχαρνών.
Χάρτης 3: Περιοχές κάθετου κοινωνικού διαχωρισμού και κοινωνικά ομοιογενείς περιοχές στην Αθήνα (2011) (κάτοικοι πολυκατοικιών κατασκευής 1946-1980)
Ο χάρτης 4 παρουσιάζει την αντίστοιχη εικόνα του κάθετου εθνοτικού διαχωρισμού. Παρά τις διαφορές μεταξύ των δύο χαρτών, οι ομοιότητες είναι τόσες που δεν αφήνουν αμφιβολίες όσον αφορά την έντονη συσχέτιση μεταξύ κοινωνικής ανισότητας και εθνοτικής ιεράρχησης στους ορόδφους των πολυκατοικιών της πόλης, ιδιαίτερα στις κεντρικότερες περιοχές.
Χάρτης 4: Περιοχές κάθετου εθνοτικού διαχωρισμού και εθνοτικά ομοιογενείς περιοχές στην Αθήνα (2011) (κάτοικοι πολυκατοικιών κατασκευής 1946-1980)
Συμπέρασμα
Η περίπτωση της πολυκατοικίας της αντιπαροχής στην Αθήνα εικονογραφεί τρόπους με τους οποίους το κτισμένο περιβάλλον μπορεί να διαμεσολαβεί τη διαμόρφωση της κοινωνικής γεωγραφίας της πόλης με διαδικασίες που συνήθως δεν είναι ούτε προσχεδιασμένες ούτε προβλέψιμες.
Ο κάθετος κοινωνικός διαχωρισμός δεν αποτελεί αποκλειστικό χαρακτηριστικό της Αθήνας. Εμφανίζεται τον 19ο και τις αρχές του 20ου αιώνα στο Παρίσι και σε ορισμένες άλλες πόλεις της ηπειρωτικής Ευρώπης με άλλη όμως λογική και αντίστροφη κοινωνική φορά: οι εύποροι στους κάτω ορόφους και οι φτωχότεροι στις στέγες. Τότε αφορούσε κτήρια χωρίς ανελκυστήρα, τα οποία στέγαζαν κυρίως μεσαία και υψηλά-μεσαία στρώματα. Τα ίχνη εκείνου του κάθετου διαχωρισμού έχουν πλέον σβήσει με τη σταδιακή αναβάθμιση των επάνω ορόφων (ριζικές ανακαινίσεις και συνενώσεις μικρών διαμερισμάτων, προσθήκη ανελκυστήρων) και την αλλαγή της κοινωνικής φυσιογνωμίας των ενοίκων τους μέσα από διαδικασίες εκτοπισμού των παλαιών κατοίκων («εξευγενισμός» / gentrification) ή σταδιακής εξάπλωσης των υψηλών-μεσαίων στρωμάτων (embourgeoisement) σε γειτονικές προς τις δικές τους περιοχές.
Η συγκεκριμένη μορφή του κάθετου διαχωρισμού στην Αθήνα και, κυρίως, το μεγάλο ειδικό του βάρος αποτελούν ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της πόλης. Το χαρακτηριστικό αυτό διακρίνει την Αθήνα και από τις υπόλοιπες μεγάλες ελληνικές πόλεις (με εξαίρεση, ως ένα βαθμό τη Θεσσαλονίκη) κυρίως επειδή η αντιπαροχή αναπτύχθηκε σε αυτές με κάποια χρονική υστέρηση, με αποτέλεσμα το ποσοστό τους που κατασκευάστηκε πριν από το 1980 να είναι μικρότερο.
Οι αρνητικές πλευρές της αντιπαροχής, όσον αφορά την πολεοδομική οργάνωση της πόλης, είναι γνωστές και έχουν συζητηθεί διεξοδικά. Θετική της πλευρά αποτελεί το γεγονός ότι δημιούργησε περιοχές κοινωνικής συγκατοίκησης μέσω του κάθετου διαχωρισμού. Ωστόσο, όπως έδειξε και η συνέχεια, η κοινωνική και εθνοτική ανάμιξη δεν εγγυώνται από μόνες τους ούτε την αρμονική συγκατοίκηση, ούτε τη σύγκλιση των τρόπων ζωής μεταξύ των διαφορετικών ομάδων που ζουν στους ίδιους χώρους.
Το μεγάλο απόθεμα κατοικιών που δημιούργησε η αντιπαροχή βρίσκεται σε περιοχές της πόλης όπου τα κοινωνικά προβλήματα είναι πολλά και έχουν επιδεινωθεί ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης. Στις περιοχές αυτές εμφανίζεται σημαντικό ποσοστό κενών διαμερισμάτων και επαγγελματικών χώρων λόγω περιορισμένης ζήτησης, έλλειψη συντήρησης του κτηριακού αποθέματος, ενώ υπάρχουν ομάδες με σημαντικές ανάγκες (άνεργοι, μετανάστες, ηλικιωμένοι …) με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πίεση στην αγορά κατοικίας τόσο για τους ενοικιαστές όσο και για τους μικροϊδιοκτήτες. Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, που επιδείνωσε σημαντικά η φορολόγηση της κατοχής μικρο-ιδιοκτησίας, οι περιοχές αυτές αποτελούν ενδεχομένως ένα προνομιακό πεδίο για την ανάπτυξη πολιτικών κοινωνικής κατοικίας και την ενδυνάμωση των σχέσεων αλληλοβοήθειας μεταξύ των τοπικών ομάδων.
Αναφορά λήμματος
Μαλούτας, Θ., Σπυρέλλης, Σ. (2015) Η πολυκατοικία της αντιπαροχής και ο κάθετος κοινωνικός διαχωρισμός, στο Μαλούτας Θ., Σπυρέλλης Σ. (επιμ.) Κοινωνικός άτλαντας της Αθήνας. Ηλεκτρονική συλλογή κειμένων και εποπτικού υλικού. URL: https://www.athenssocialatlas.gr/άρθρο/κάθετος-διαχωρισμός/ , DOI: 10.17902/20971.14
Αναφορά Άτλαντα
Μαλούτας Θ., Σπυρέλλης Σ. (επιμ.) (2015) Κοινωνικός άτλαντας της Αθήνας. Ηλεκτρονική συλλογή κειμένων και εποπτικού υλικού. URL: https://www.athenssocialatlas.gr/ , DOI: 10.17902/20971.9
Βιβλιογραφία
- Αντωνοπούλου Σ (1991) Ο μεταπολεμικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας και το οικιστικό φαινόμενο 1950-1980. 1η έκδ. Αθήνα: Παπαζήσης.
- ΕΛΣΤΑΤ – ΕΚΚΕ (2015) Πανόραμα Απογραφικών Δεδομένων 1991-2011. Available from: https://panorama.statistics.gr/.
- Πρεβελάκης ΓΣ (2001) Επιστροφή στην Αθήνα. Πολεοδομία και γεωπολιτική της ελληνικής πρωτεύουσας. 1η έκδ. Γκανά Π (επιμ.), Αθήνα: Εστία.
- Leontidou L (1990) The Mediterranean city in transition: Social change and urban development. 1st ed. Cambridge: Cambridge University Press.
- Maloutas T, Arapoglou V, Kandylis G, et al. (2012) Social polarization and de-segregation in Athens. 1st ed. In: Maloutas T and Fujita K (eds), Residential Segregation in Comparative Perspective. Making Sense of Contextual Diversity, Farnham: Ashgate, pp. 257–283.
- Maloutas T and Karadimitriou N (2001) Vertical social differentiation in Athens: alternative or complement to community segregation? International journal of urban and regional research 25(4): 699–716. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17672030.