Οι άστεγοι: Ιστορικό μιας ευάλωτης ομάδας και της διόγκωσής της
2015 | Δεκ
Οι άστεγοι, ως διακριτή ομάδα του πληθυσμού, έκαναν την εμφάνισή τους στο κέντρο της Αθήνας στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Οι διαφορές τους από τους μέχρι τότε γνωστούς ως «άπορους», οι οποίοι κατά κανόνα ζητιάνευαν στο κέντρο της πόλης, είναι πολλές. Σε γενικές γραμμές πρόκειται για μη ομοιογενή πληθυσμιακή ομάδα που περιλαμβάνει όχι μόνο ηλικιωμένους άντρες, αλλά και νέους, γυναίκες, ακόμα και παιδιά, με μορφωτικό επίπεδο που ποικίλει και δεν περιορίζεται στα στενά περιθώρια των παραδοσιακά κοινωνικά αποκλεισμένων.
Το χαρακτηριστικό που τους ενώνει είναι το ότι βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας, έχοντας προηγουμένως ακολουθήσει διαφορετικές διαδρομές πριν φτάσουν σε κατάσταση αδυναμίας να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε κανονική κατοικία. Ανάμεσα στα άλλα χαρακτηριστικά τους είναι, από την μία πλευρά, η προφανής δυσκολία στην εξασφάλιση σταθερής δουλειάς, από την άλλη δε, η απουσία επιθετικών διαθέσεων προς την πολιτεία ή τους άλλους κατοίκους της πόλης αναφορικά με την ιδιαιτερότητα της κατάστασής τους. Πολύ συχνά η έλλειψη στέγης συνοδεύεται από, χρόνια ή μη, προβλήματα υγείας, που ενισχύονται από την δυσκολία πρόσβασης του θιγόμενου πληθυσμού στις σχετικές κρατικές υπηρεσίας.
Στους άστεγους περιλαμβάνονται άνθρωποι που βρέθηκαν στην Αθήνα ψάχνοντας χωρίς επιτυχία για δουλειά, όπως επίσης και μετανάστες οι οποίοι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα ιδίως κατά την αρχική περίοδο παραμονής/εγκατάστασής τους στη χώρα. Σημαντικό ποσοστό των αστέγων είναι πρώην και νυν χρήστες ουσιών που αντιμετωπίζουν δυσκολία στην εξασφάλιση σταθερής εργασίας, αλλά και αποφυλακισμένοι και εν γένει από-ιδρυματοποιημένοι άνθρωποι, ορισμένοι από τους οποίους –όπως οι νέοι που αναγκάζονται να φύγουν από ορφανοτροφεία λόγω ηλικίας– δεν ήταν ποτέ πλήρως ενταγμένοι από κοινωνική ή ακόμα και στεγαστική άποψη. Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν την στέγη τους λόγω ανεργίας, αν και το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν έχει ακόμα ερευνηθεί συστηματικά. Εν τούτοις, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα σε σχέση με τις διαστάσεις του φαινομένου των εξώσεων από πρώτη κατοικία την τελευταία πενταετία, δεν εντοπίζονται άστεγοι λόγω απώλειας στέγης ως συνέπεια της μη αποπληρωμής δανείων, ενώ αντίθετα ο αριθμός των εξωσθέντων από ενοικιαζόμενη κατοικία παρουσιάζει σημαντική άνοδο, παρότι έχει σαφή πτωτική τάση για το 2014.
Σύμφωνα με τον λειτουργικό ορισμό του αστέγου που δίνει η FEANTSA (Fédération Européenne des Associations Nationales Travaillant avec les Sans-Abri), άστεγος δεν θεωρείται μόνο εκείνος που διαβιώνει αποκλειστικά στον δρόμο, καθώς στην έλλειψη στέγης ενυπάρχουν τέσσερα διακριτά διαφορετικά στοιχεία: η πλήρης έλλειψη έστω και στοιχειώδους καταλύματος (φυσική αδυναμία κατοίκησης), η αδυναμία κοινωνικής ζωής (κοινωνική αδυναμία κατοίκησης), οι επισφαλείς συνθήκες στέγασης από νομική άποψη (νομική αδυναμία κατοίκησης) και οι επισφαλείς συνθήκες στέγασης για τεχνικούς λόγους (τεχνική αδυναμία κατοίκησης). Στην δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνονται οι κάθε είδους συλλογικές κατοικίες, στέγες γερόντων, ξενώνες κακοποιημένων γυναικών κλπ, ενώ στις δύο τελευταίες ανήκουν πολλά μέλη των κοινοτήτων Ρομά που κατοικούν σε χώρο που δεν τους ανήκει ή/και σε πρόχειρα παραπήγματα.
Οι άστεγοι τείνουν να συγκεντρώνονται και να κυκλοφορούν στον δημόσιο χώρο που βρίσκεται στις παρυφές του κέντρου και μάλιστα προς τις φτωχές συνοικίες του. Εκεί υπάρχουν εγκαταλελειμμένα κτίσματα που μπορεί να τα χρησιμοποιήσουν για κατάλυμα, αλλά και η δυνατότητα για ευκαιριακό μεροκάματο. Στη ζώνη αυτή υπάρχουν και οι σχετικές υπηρεσίες της κεντρικής ή τοπικής διοίκησης. Οι σημαντικότερες υπηρεσίες που χρησιμοποιούν οι άστεγοι είναι κατά κύριο λόγο οι ξενώνες του Υπουργείου και του Δήμου, τα ιατρεία, τα κέντρα διημέρευσης –όπως αυτό του ΚΥΑΔΑ (Κέντρου Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων) στην οδό Πειραιώς– καθώς και άλλοι χώροι όπου παρέχονται συσσίτια. Λιγότερη σημασία, ως πόλοι έλξης αστέγων, δείχνουν να έχουν οι οργανωμένοι χώροι στους οποίους μπορεί κανείς να βρει δουλειά. Η τάση αυτή ενισχύει την συγκέντρωση των αστέγων σε περιοχές όπως η Πλατεία Κουμουνδούρου, ο Βοτανικός, το Μεταξουργείο κλπ. Σε ό,τι αφορά το είδος του δημόσιου χώρου που προτιμούν να οικειοποιούνται οι άστεγοι, υπάρχει ανάγκη να καλύπτονται αρκετά κριτήρια, όπως της ησυχίας, της ασφάλειας, της ζεστασιάς για τον χειμώνα, της γειτνίασης με μέσα μαζικής μεταφοράς, της ανάγκης για εξασφάλιση των λιγοστών υπαρχόντων κατά την διάρκεια της ημέρας κλπ. Για τον λόγο αυτό, πρώτη προτεραιότητα έχουν τα παγκάκια ή ακόμα και το γκαζόν στα πάρκα ή τις νησίδες, τα πλατιά πεζοδρόμια και ιδίως οι εσοχές στις προσόψεις των κτηρίων ή τις διαμορφώσεις πρασίνου. Επισημαίνεται ότι με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής τον χειμώνα 2014-15 δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά η πληροφορία όσον αφορά τους θερμαινόμενους χώρους στην Αττική που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως καταφύγιο για τους αστέγους της περιοχής.
Όπως προαναφέρθηκε, η σημερινή οικονομική κρίση έχει αυξήσει τα ποσοστά ανεργίας διογκώνοντας το φαινόμενο της απώλειας στέγης με αποτέλεσμα την εμφάνιση περισσότερων αστέγων στους κοινόχρηστους χώρους της πόλης. Η συνολική αρνητική εικόνα εντείνεται λόγω της απουσίας ικανοποιητικού πλέγματος πολιτικών σε σχέση με την ομαλή εργασιακή, στεγαστική και γενικότερα κοινωνική ένταξη των μεταναστών. Κατά συνέπεια παρουσιάζεται εντονότατη ανάγκη για επεξεργασία και υλοποίηση στοχευμένων πολιτικών αναφορικά όχι μόνο με την πρόληψη του φαινομένου της έλλειψης στέγης, αλλά και την στήριξη του θιγόμενου πληθυσμού.
Αναφορά λήμματος
Σαπουνάκης, Ά. (2015) Οι άστεγοι: Ιστορικό μιας ευάλωτης ομάδας και της διόγκωσής της, στο Μαλούτας Θ., Σπυρέλλης Σ. (επιμ.) Κοινωνικός άτλαντας της Αθήνας. Ηλεκτρονική συλλογή κειμένων και εποπτικού υλικού. URL: https://www.athenssocialatlas.gr/άρθρο/ιστορικό-της-έλλειψης-στέγης/ , DOI: 10.17902/20971.3
Αναφορά Άτλαντα
Μαλούτας Θ., Σπυρέλλης Σ. (επιμ.) (2015) Κοινωνικός άτλαντας της Αθήνας. Ηλεκτρονική συλλογή κειμένων και εποπτικού υλικού. URL: https://www.athenssocialatlas.gr/ , DOI: 10.17902/20971.9
Βιβλιογραφία
- Sapounakis A (2001) Homelessness in a Mediterranean country: The case of Greece. Contributions in Sociology, Greenwood Press 135: 119–135.