«Αγροναύτες» στην πόλη. Καλάθια λαχανικών στις γειτονιές της πόλης και Κοινοτικά Υποστηριζόμενη Γεωργία
Ανθοπούλου Θεοδοσία|Παρταλίδου Μαρία
Γειτονιές, Κοινωνική Οικονομία
2015 | Δεκ
Η Κοινοτικά Υποστηριζόμενη Γεωργία (Community Supported Agriculture) εισάγει την έννοια της αλληλέγγυας γεωργίας μέσω της συνεργασίας ενός παραγωγού (ή ομάδας παραγωγών μιας αγροτικής περιοχής) και μιας ομάδας καταναλωτών στην πόλη με αμοιβαίο όφελος. Οι παραγωγοί προμηθεύουν τους καταναλωτές εβδομαδιαίως με καλάθι φρέσκων βιολογικών λαχανικών (και ενίοτε και άλλων προϊόντων της γεωργικής εκμετάλλευσης, όπως φρούτα, αυγά, πουλερικά, γαλακτοκομικά, …) κατόπιν συμφωνίας στην αρχή της καλλιεργητικής σεζόν. Η συμφωνία προκαθορίζει την ποικιλία των προϊόντων του καλαθιού ανάλογα με την εποχή, καθώς και το κόστος του σε δίκαιες τιμές και για τα δύο συμβαλλόμενα μέρη. Οι καταναλωτές προπληρώνουν τα καλάθια της σεζόν υποστηρίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο έμπρακτα τον παραγωγό (Cox et al. 2008).
Η Κοινοτικά Υποστηριζόμενη Γεωργία (ΚΥΓ) αποτελεί ένα εναλλακτικό πρότυπο οργάνωσης της γεωργικής παραγωγής και οργάνωσης της όλης αγροτροφικής αλυσίδας σε επίπεδο εδαφικής περιοχής, χωρίς ενδιάμεσους εμπόρους. Οι παραγωγοί έρχονται σε άμεση επαφή με τους καταναλωτές της ομάδας συζητώντας και συναποφασίζοντας για τις καλλιεργητικές πρακτικές, το περιεχόμενο του καλαθιού και τα πρακτικά ζητήματα σχετικά με τους τρόπους παράδοσης και πληρωμής. Πρόκειται εν ολίγοις για μια ακόμα μορφή «βραχείας αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμου» (short food supply chain), όπου αγρότες και καταναλωτές αναπτύσσουν στενούς δεσμούς στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης στο πλαίσιο ενός διαμορφούμενου «δικτύου των πολιτών» (Renting et al. 2012). Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι ευθύνες, οι κίνδυνοι και οι ανταμοιβές της καλλιέργειας μοιράζονται από κοινού. Για τον παραγωγό, η συμμετοχή σε ένα δίκτυο ΚΥΓ προσφέρει χρηματοδοτική ασφάλεια χάρη στην εξασφαλισμένη αγορά, ακόμα και σε δύσκολες καλλιεργητικές περιόδους (φυσικοί και οικονομικοί κίνδυνοι). Στον καταναλωτή δίνεται η δυνατότητα να ακολουθήσει μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή, να ξαναβρεί τον δεσμό με την ύπαιθρο και να δράσει ως ενεργός πολίτης συμβάλλοντας στην διατήρηση του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας (βιοκαλλιέργεια, χρήση τοπικών σπόρων) καθώς και του κοινωνικό-παραγωγικού ιστού στις αγροτικές κοινότητες.
Ποικίλα τέτοια συστήματα που διευρύνουν τις τοπικές αγορές και τα μικρά δίκτυα διανομής είναι στην ουσία εθελοντικά διαβήματα ή συλλογικές πρωτοβουλίες (Allaire 2013) υπό την καθοδήγηση των αγροτών (όπως τα περίφημα AMAP στη Γαλλία – Ένωση για τη Διατήρηση της Τοπικής Γεωργίας) ή την καθοδήγηση των καταναλωτών (όπως οι Gruppi di Acquisto Solidale – Ομάδες Αγορών Αλληλεγγύης στην Ιταλία) ή ακόμα την καθοδήγηση των δικτύων διανομής (όπως το αλληλέγγυο εμπόριο). Σε κάθε περίπτωση, η ΚΥΓ υπερασπίζεται και ενισχύει τη μικρή οικογενειακή γεωργία και την οικιακή μεταποίηση, τα τοπικά προϊόντα ονομασίας προέλευσης και τις γευστικές ιδιοτυπίες, τις βιολογικές και βιοδυναμικές μεθόδους παραγωγής από παραγωγούς που ανησυχούν για το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα, τη δημόσια υγεία και την αστάθεια των τιμών και οι οποίοι απευθύνονται σε ενεργούς καταναλωτές της πόλης με κριτική στάση απέναντι στα μεγάλα διεθνικά δίκτυα διανομής και τα παγκόσμια τρόφιμα.
Η ΚΥΓ αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1960 στην Ευρώπη (ιδιαίτερα στην Ελβετία και Γερμανία) που βλέπει τις πόλεις της να εξαπλώνονται με ταχείς ρυθμούς, ενώ η γεωργία αποκόβεται από τους τόπους παραγωγής και τις αγροτικές κοινωνίες μέσα στη δίνη του αγροτικού εκσυγχρονισμού και της εκβιομηχάνισης. Το κίνημα της κοινοτικά υποστηριζόμενης γεωργίας ενισχύεται καθώς εντείνονται οι διατροφικοί κίνδυνοι και επιμηκύνεται η διαδρομή του τροφίμου από την γεωργική εκμετάλλευση μέχρι το τραπέζι του καταναλωτή. Σήμερα σχήματα ΚΥΓ υπάρχουν σε διαφορετικές μορφές σε όλο τον κόσμο. Μπορεί η κεντρική ιδέα να είναι η ίδια, ωστόσο διαφέρει η εφαρμογή, το όνομα, η δομή του δικτύου και ο βαθμός δέσμευσης (Schlicht et al. 2014).
Στην Ελλάδα η κοινοτικά στηριζόμενη γεωργία (ή Κοινοτικά Στηριζόμενη Αγροτική Παραγωγή -ΚΟΣΑΠ) εγκαινιάζεται σε πρωτόλεια μορφή μόλις το 2010-11 με την εθελοντική πρωτοβουλία των Αγροναυτών, που είναι το πρώτο δίκτυο αγροτών βιοκαλλιεργητών της Πελοποννήσου και καταναλωτών της Αθήνας. Οι πρώτες διανομές καλαθιών με λαχανικά ξεκινούν το 2011-12 με τρεις ομάδες καταναλωτών στο Χαλάνδρι, τα Βριλήσσια και το Παγκράτι και 20-30 καλάθια ανά ομάδα, ενώ στη συνέχεια επεκτείνονται στην Αγία Παρασκευή, την Κηφισιά, το Θησείο, τα Εξάρχεια, την Κυψέλη και αλλού. Συναγροναύτες παραγωγοί, πέρα από τους πρώτους συμμετέχοντες καλλιεργητές της Λακωνίας, της Αρκαδίας και της Κορινθίας, είναι δύο δυναμικοί βιοκαλλιεργητές από την Αττική, οι οποίοι αποτελούν και τους βασικούς προμηθευτές λαχανικών της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας. «Γνωρίστε τους αγρότες για να ξέρετε από πού προέρχεται η τροφή σας. Γίνετε μέρος μιας διατροφικής επανάστασης!» προτρέπουν στο δικτυακό τους τόπο οι Αγροναύτες (http://agronaftes.blogspot.gr/).
Από τις πρώτες και πιο δυναμικές ομάδες ΚΟΣΑΠ Αγροναυτών είναι αυτή του Χαλανδρίου που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2012 με αριθμό συμμετοχών που κυμαίνεται στα 15 με 25 εβδομαδιαία καλάθια σε απευθείας συνεργασία με βιοκαλλιεργητή από τα Κιούρκα, κοντά στη λίμνη Μαραθώνα. Οι καταναλωτές-μέλη του δικτύου επιβεβαιώνουν την προηγούμενη μέρα της παράδοσης μέσω e-mail ή sms την παραγγελία του καλαθιού τους στους δύο εθελοντές συντονιστές της ΚΟΣΑΠ, οι οποίοι «πέρα από το να κανονίζουν τις παραγγελίες, και να βελτιώνουν τη διαδικασία, είναι εκεί για να μιλούν με τους καταναλωτές και τον παραγωγό μας και να κτίζουμε περαιτέρω την συνεργασία μας» (Θωμάς Άνεμος, πρωτεργάτης Αγροναύτης). Το καλάθι (στην πραγματικότητα, μεγάλη λευκή οικολογική τσάντα που επιστρέφεται άδεια στην επόμενη παραλαβή) περιλαμβάνει περί τα δέκα κιλά από 7 έως 10 εποχικά λαχανικά, τα οποία κόβονται αυθημερόν, το πρωί της ημέρας παράδοσης. «Έχουμε καταναλωτές από όλα τα κοινωνικά στρώματα και ηλικίες… νέα ζευγάρια, άνθρωποι με μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, μεσαία εισοδήματα και φτωχοί, όχι όμως πλούσιους (…). Αξίζει τον κόπο γιατί πέρα από την ποιότητα έχεις την αγορά στα πόδια σου και είναι σχετικά φθηνά, πιο φρέσκα και πιο φθηνά από τα τυποποιημένα βιολογικά προϊόντα του σούπερ μάρκετ (…). Κάθε εβδομάδα διανέμουμε τουλάχιστον 250 καλάθια σε καμιά 25ριά σημεία παράδοσης» (Αθανασία, συντονίστρια παραγγελιών του βιοκαλλιεργητή).
Σε αυτή την πρώτη φάση λειτουργίας της ομάδας Χαλανδρίου, η πληρωμή του καλαθιού γίνεται με την παραλαβή του, ενώ η προώθηση και διάδοση της ΚΟΣΑΠ γίνεται από στόμα σε στόμα, μέσω του σχετικού δικτυακού τόπου καθώς και με τη διοργάνωση επισκέψεων και οικογιορτών στο κτήμα του βιοκαλλιεργητή στα Κιούρκα. «Καταναλώνω λαχανικά που πριν δεν τ’ αγόραζα, ραπανάκια για παράδειγμα… κάποια δεν τα ήξερα καν γιατί δεν τα βρίσκεις στην αγορά, όπως το φρέσκο σκόρδο… άσε που γλυτώνω τις ουρές στα σούπερ μάρκετ, το βρίσκω πολύ έξυπνο σύστημα, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερη απήχηση στον κόσμο. Για οικογένεια είναι πολύ βολικό και μαθαίνουν και τα παιδιά να τρώνε ποικιλία και υγιεινά (…). Τις προάλλες πήγαμε στο κτήμα, είναι μια ωραία εκπαιδευτική διαδικασία με τα παιδιά, μια ωραία σχέση με τον παραγωγό, τη γη, το χωράφι, έχει και την πλάκα του!» (Κώστας, Αγροναύτης).
Αναφορά λήμματος
Ανθοπούλου Θεοδοσία, Παρταλίδου Μαρία (2015) «Αγροναύτες» στην πόλη. Καλάθια λαχανικών στις γειτονιές της πόλης και Κοινοτικά Υποστηριζόμενη Γεωργία, στο Μαλούτας Θ., Σπυρέλλης Σ. (επιμ.) Κοινωνικός άτλαντας της Αθήνας. Ηλεκτρονική συλλογή κειμένων και εποπτικού υλικού. URL: https://www.athenssocialatlas.gr/άρθρο/αγροναύτες-στην-πόλη/ , DOI: 10.17902/20971.28
Αναφορά Άτλαντα
Μαλούτας Θ., Σπυρέλλης Σ. (επιμ.) (2015) Κοινωνικός άτλαντας της Αθήνας. Ηλεκτρονική συλλογή κειμένων και εποπτικού υλικού. URL: https://www.athenssocialatlas.gr/ , DOI: 10.17902/20971.9
Βιβλιογραφία
- Allaire G (2013) Προϊόντα του τόπου (terroir): πολιτισμικές διαστάσεις και προσδοκίες της κοινωνίας. 1η έκδ. Στο: Ανθοπούλου Θ (επιμ.), Περί εντοπιότητας και ιδιοτυπίας των τροφίμων. Μια εδαφική προσέγγιση της ανάπτυξης των αγροτικών περιοχών, Αθήνα: Εκδόσεις Παπαζήση, σσ 106–120.
- Παρταλίδου Μ και Ανθοπούλου Θ (2015) Εναλλακτικά αγροτροφικά δίκτυα και νέες αλληλέγγυες εταιρικότητες μεταξύ πόλης και υπαίθρου. Διερευνώντας την κοινοτικά υποστηριζόμενη γεωργία. Γεωγραφίες 25: 13–23.
- Cox R, Holloway L, Venn L, et al. (2008) Common ground? Motivations for participation in a community-supported agriculture scheme. Local Environment, Taylor & Francis 13(3): 203–218.
- Renting H, Schermer M and Rossi A (2012) Building Food Democracy : Exploring Civic Food Networks and Newly Emerging Forms of Food Citizenship. International Journal of Sociology of Agriculture and Food 19(3): 289–307.
- Schlicht S, Volz P, Weckenbrock P, et al. (2014) Community Supported Agriculture: An overview of characteristics, diffusion and political interaction in France, Germany, Britain and Switzerland. Acteon. Available from: http://www.agronauten.net/wp-content/uploads/2014/03/Community-Supported-Agriculture-An-overview-of-characteristics-diffusion-and-political-interaction-in-France-Germany-Belgium-and-Switzerland.pdf.
Ηλεκτρονικές πηγές:
Πληροφορίες για την Κοινοτικά Υποστηριζόμενη Γεωργία και την Αλληλέγγυα οικονομία:
- AMAP- Association pour le Maintien d’une Agriculture Paysanne, Γαλλία: http://www.reseau-amap.org/amap.php
- GAS- Gruppi di Acquisto Solidale, Ιταλία: http://www.retegas.org/index.php
- GASAP- Groupes d’Achat Solidaires de l’Agriculture Paysanne, Βέλγιο : http://www.gasap.be/
- http://www.eventhia.com/
- http://www.urgenci.net/
Πληροφορίες για τους Αγροναύτες: