Προσαρμογές στην οικονομική κρίση: ανακατανομή της τρωτότητας και παραγωγή νέων χρονίων κινδύνων
Δελλαδέτσιμας Παύλος – Μαρίνος|Σαπουντζάκη Καλλιόπη|Χαλκιάς Χρήστος
Κοινωνική Δομή, Πολιτική
2015 | Δεκ
Κυβερνητικές προσαρμογές στην κρίση και οι κοινωνικές τους επιπτώσεις
Η κρίση δημοσίου χρέους και η μακροχρόνια ύφεση στη χώρα έχουν επιφέρει κοινωνικές, οικονομικές, δημογραφικές και περιβαλλοντικές αλλαγές που αυξάνουν την ανθρώπινη και κοινωνική τρωτότητα στους φυσικούς, τους περιβαλλοντικούς, αλλά και άλλους νέους κοινωνικούς κινδύνους ή ξεχασμένους που επανεμφανίζονται (όπως η ενεργειακή φτώχεια, ο υποσιτισμός, το πρόβλημα των άστεγων). Επιπλέον, η ανθρώπινη και κοινωνική τρωτότητα εντείνονται περισσότερο λόγω αύξησης της θεσμικής, της καταρρέουσας δηλαδή ικανότητας των θεσμών του κράτους πρόνοιας να ανταποκριθούν στις κρίσεις και τις πιεστικές ανάγκες που ανακύπτουν (Sapountzaki and Chalkias 2014).
Πώς δρομολογήθηκαν αυτές οι εξελίξεις; Από την αρχή της δημοσιονομικής κρίσης το 2010 η προσαρμοστικότητα (resilience) των ελληνικών κυβερνήσεων στη δημοσιονομική κρίση έλαβε τη μορφή της αποφυγής αθέτησης κρατικών οικονομικών υποχρεώσεων στο πλαίσιο μιας αμιγούς δημοσιονομικής και μακροοικονομικής θεώρησης. Ωστόσο, η εν λόγω προσαρμογή επιτεύχθηκε με περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, αύξηση άμεσων και έμμεσων φόρων, απολύσεις, συρρίκνωση των δημοσίων παροχών του κράτους πρόνοιας και άλλες πολιτικές δημοσιονομικής εξυγίανσης. Πρόκειται για πολιτικές και μέτρα λιτότητας που –όπως προαναφέρθηκε– ενεργοποίησαν νέους χρόνιους κοινωνικούς κινδύνους (ή επανέφεραν παλαιότερους) με μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας να εκτίθεται άμεσα σε αυτούς, ιδιαίτερα τα διευρυμένα, σε σχέση με την προ-κρίσης περίοδο, ευάλωτα κοινωνικά στρώματα. Πλήθος νοικοκυριών στην Αθήνα αιφνιδιάστηκαν από την απότομη και απρόβλεπτη έκθεσή τους σε κινδύνους ανεργίας, φτώχειας, ενεργειακής φτώχειας, υποσιτισμού, ψυχολογικής κατάθλιψης, νοσηρότητας, πρόωρου θανάτου, έξωσης, αναγκαστικής μετανάστευσης. Με άλλα λόγια, πρόκειται για «μετάλλαξη» της κρατικής και μακρο-οικονομικής τρωτότητας σε ανθρώπινη και κοινωνική, καθώς και τη μετακύλιση της στα άμεσα εξαρτώμενα από το κράτος πρόνοιας κοινωνικά στρώματα.
Από τους χρόνιους κινδύνους που επανεμφανίστηκαν με την κρίση, οι πιο σοβαροί σχετίζονται με την υγεία. Η βιβλιογραφία προσφέρει ήδη ισχυρές ενδείξεις για τη σχέση μεταξύ επιπέδου εισοδήματος και δεικτών υγείας, όπως η νοσηρότητα, η θνησιμότητα, το προσδόκιμο ζωής και η πρόσβαση σε υπηρεσίες περίθαλψης (εικόνα 1). Η ανεργία, η μερική απασχόληση, η ανασφάλεια στην εργασία και η απώλεια στέγης οδηγούν ολοένα ευρύτερα στρώματα στον κοινωνικό αποκλεισμό και προκαλούν ψυχικές διαταραχές. Οι άνεργοι και τα μέλη των νοικοκυριών τους είναι εκτεθειμένοι σε μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, χρόνιων ασθενειών και αναπηρίας. Μακροπρόθεσμα η ανεργία αυξάνει τον κίνδυνο αυτοκτονιών και συνδέεται, επίσης, με την αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ με προφανείς μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία (Μαλιαρού και Σαράφης 2012). Δημοσιεύσεις στο ιατρικό περιοδικό The Lancet (Economou et al. 2011) επιβεβαιώνουν την αύξηση αυτοκτονιών στην Αθήνα καθώς και των περιστατικών λοιμωδών ασθενειών (εικόνα 2).
Εικόνα 1: Απώλεια πρόσβασης συνταξιούχων σε υπηρεσίες και αγαθά περίθαλψης
Εικόνα 2: Η λιτότητα σκοτώνει
Η αυξημένη θεσμική τρωτότητα του συστήματος περίθαλψης (και πάλι λόγω της κρίσης) ενισχύει περαιτέρω τους κινδύνους υγείας. Σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης, τα δημόσια κέντρα περίθαλψης πάσχουν από προβλήματα υποχρηματοδότησης λόγω περικοπής των σχετικών δημοσίων δαπανών. Το δημόσιο έλλειμμα και η ανεργία συμπιέζουν τα κονδύλια ασφαλιστικής κάλυψης και προκαλούν προβλήματα ρευστότητας και στα ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας. Την ώρα που η ζήτηση για ιατρικές υπηρεσίες και μάλιστα δημόσιες αυξάνεται (λόγω απώλειας εισοδήματος και αύξησης περιστατικών ασθένειας) το ίδιο το σύστημα περίθαλψης νοσεί από μια προϊούσα συνθήκη τρωτότητας (Μαλιαρού και Σαράφης 2012).
Προσαρμογές νοικοκυριών και κοινωνικών ομάδων: Ποιοι επιβαρύνονται με τρωτότητα ή εκτίθενται σε νέες απειλές;
Από την πλευρά τους, οι τρωτές ομάδες, οι τοπικοί θεσμοί και οι κοινωνικές οργανώσεις αντιδρούν συχνά με καινοτόμες προσαρμογές για να διαχειριστούν τους κινδύνους της καθημερινότητας και την ενισχυμένη τρωτότητα τους (Sapountzaki 2012). Παραδείγματα ατομικής ή κοινωνικής προσαρμοστικότητας που είναι επωφελής και για το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον σήμερα και στο μέλλον είναι η στροφή των κατοίκων της Αθήνας στις δημόσιες μεταφορές για την αποφυγή του κόστους κατανάλωσης καυσίμων σε μετακινήσεις με ΙΧ, ο περιορισμός των οικιακών απορριμμάτων, η εξοικονόμηση ενέργειας στην κατοικία για την αποφυγή ακριβών λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος (γράφημα 1), η δημιουργία κοινωνικών δομών καταπολέμησης της φτώχειας και της ακρίβειας (για παράδειγμα, κινήματα για την αποφυγή των μεσαζόντων, κοινωνικά παντοπωλεία, ιατρεία και φαρμακεία, δημοτικοί λαχανόκηποι (εικόνα 3), κέντρα σίτισης απόρων (εικόνα 4) κλπ). Αυτές οι δομές πετυχαίνουν μετακύλιση της τρωτότητας από τους περισσότερο στους λιγότερο τρωτούς. Για παράδειγμα, τα κοινωνικά παντοπωλεία την ώρα που προσφέρουν δωρεάν αγαθά πρώτης ανάγκης σε εκείνους που τα χρειάζονται, προσελκύουν ταυτόχρονα μέρος της πελατείας των υπεραγορών πουλώντας στο γενικό κοινό σε τιμές ίσες ή και χαμηλότερες.
Γράφημα 1: Κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο Νομό Αττικής (1993 – 2011)
Εικόνα 3: Αφίσα δημοτικού λαχανόκηπου
Εικόνα 4: Στο κέντρο σίτισης του Δήμου Αθηναίων
Υπάρχουν όμως και πολλά παραδείγματα ατομικής και κοινωνικής προσαρμοστικότητας που αποδεικνύονται επιζήμιες σε μακροχρόνια βάση για άλλα κοινωνικά στρώματα, το περιβάλλον, το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον. Ενδεικτικές περιπτώσεις είναι η χρήση ξυλοκαύσιμου για θέρμανση, η καταφυγή σε φθηνά αλλά ακατάλληλα για κατοίκηση καταλύματα, η στροφή προς φθηνά πρόχειρα γεύματα και υλικά διατροφής αμφιλεγόμενης ποιότητας και ασφάλειας, η περικοπή δαπανών συντήρησης στους τομείς της μεταποίησης, των μεταφορών, των κατασκευών κ.ά., η χαλάρωση του κανονιστικού πλαισίου χωρικής ανάπτυξης και προστασίας περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων κλπ. Αυτές οι πρακτικές έχουν ήδη οδηγήσει ή θα οδηγήσουν στο μέλλον σε νέες απειλές ή μορφές έκθεσης σε επικινδυνότητες που επανακάμπτουν: ατμοσφαιρική ρύπανση (εικόνα 5), τεχνολογικά ατυχήματα, αστικές πυρκαγιές, κίνδυνοι υγείας και νοσηρότητα … Οι προσαρμογές ατόμων και ομάδων είναι δυνατόν να αυξήσουν ακόμη και τη θεσμική τρωτότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μείωση του πληθυσμού των εθελοντών δασο-πυροσβεστών καθώς πολλοί εγκαταλείπουν τον εθελοντισμό χάριν δεύτερης δουλειάς μερικής απασχόλησης.
Εικόνα 5: Η αιθαλομίχλη στην Αθήνα λόγω στροφής προς τα καυσόξυλα και άλλα ρυπογόνα καιόμενα απορρίμματα για θέρμανση, Ιανουάριος 2014
Οι προσαρμογές στους κινδύνους της κρίσης προέρχονται από όλους όσους έχουν πρόσβαση στους σχετικούς πόρους (όχι μόνο οικονομικούς) και μπορούν να αναπτύξουν τους παράγοντες που ενισχύουν την προσαρμοστικότητα (ευελιξία, εφεδρικότητα, ανατροφοδότηση, αποδοτικότητα, καινοτομία, δικτύωση, αυτό-οργάνωση, ικανότητα εκμάθησης, εμπειρία-γνώση-μνήμη, δια-δραστικότητα σε διάφορες κλίμακες του χώρου και του χρόνου). Για παράδειγμα:
- Άτομα και νοικοκυριά μετακομίζουν σε χαμηλότερο ενοίκιο, αλλάζουν τη δομή του νοικοκυριού τους, την περίοδο αποπληρωμής του στεγαστικού δανείου τους, τις πρακτικές διατροφής, κινητικότητας και κατανάλωσης.
- Κοινωνικές ομάδες και κοινότητες οικοδομούν κοινωνικές οικονομίες των αναγκών (ανταλλακτικά δίκτυα, αγορές με παράκαμψη μεσαζόντων κλπ) και άλλες δομές αλληλεγγύης για να μποϋκοτάρουν την ακρίβεια των αγαθών στην ελεύθερη αγορά.
- Χονδρικές και λιανικές αγορές και μεταποίηση στρέφονται προς φθηνότερες πρώτες ύλες και προωθούν αγαθά και υπηρεσίες χαμηλής ποιότητας.
- Οργανισμοί Τοπικής αυτοδιοίκησης συνεργάζονται με ΜΚΟ για να δημιουργήσουν δομές καταπολέμησης της ανεργίας, φτώχειας, των προβλημάτων των άστεγων, σε μια προσπάθεια μάλιστα αποκατάστασης της τραυματισμένης τους ταυτότητάς και επανάκτησης πολιτικού γοήτρου.
Ωστόσο, ορισμένες από τις παραπάνω προσαρμογές, ως ενσυνείδητες ή και αυθόρμητες αντιδράσεις στην κρίση, εμπεριέχουν σε λανθάνουσα μορφή την έκθεση σε κινδύνους. Με αυτή την έννοια είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση νέων απειλών και την άδικη μεταφορά πρόσθετης τρωτότητας σε ήδη ευάλωτες ομάδες. Τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας αυτορρύθμισης της τρωτότητας έναντι της κρίσης στην Αθήνα από πολλαπλά κοινωνικά υποκείμενα (ως αποτέλεσμα προσαρμογών σε διάφορες κλίμακες του χώρου) είναι ακόμη απρόβλεπτα. Σύμφωνα με την Κυβερνητική ρητορική προτεραιότητα εξακολουθεί να είναι η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών και η μακροοικονομική ευρωστία της χώρας στα πλαίσια της Ευρωζώνης. Ωστόσο, οι προσαρμογές της κοινωνίας σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο θα δείξουν αν οι προτεραιότητες αυτές υιοθετούνται και από την ελληνική κοινωνία.
Εικόνα 6: Αφίσα κατά της προσαρμογής επιχειρηματικού ομίλου και άλλες «αβλαβείς» μορφές προσαρμογής
Αναφορά λήμματος
Δελλαδέτσιμας, Π. M., Σαπουντζάκη, Κ., Χαλκιάς, Χ. (2015) Προσαρμογές στην οικονομική κρίση: ανακατανομή της τρωτότητας και παραγωγή νέων χρονίων κινδύνων, στο Μαλούτας Θ., Σπυρέλλης Σ. (επιμ.) Κοινωνικός άτλαντας της Αθήνας. Ηλεκτρονική συλλογή κειμένων και εποπτικού υλικού. URL: https://www.athenssocialatlas.gr/άρθρο/φυσική-και-κοινωνική-τρωτότητα/ , DOI: 10.17902/20971.39
Αναφορά Άτλαντα
Μαλούτας Θ., Σπυρέλλης Σ. (επιμ.) (2015) Κοινωνικός άτλαντας της Αθήνας. Ηλεκτρονική συλλογή κειμένων και εποπτικού υλικού. URL: https://www.athenssocialatlas.gr/ , DOI: 10.17902/20971.9
Βιβλιογραφία
- Μαλλιαρού Μ και Σαράφης Π (2012) Οικονομική Κρίση. Τρόπος Επίδρασης στην Υγεία των Πολιτών και στα Συστήματα Υγείας. Το Βήμα του Ασκληπιού. Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Τμήματος Νοσηλευτικής Α΄ 11(1): 202–212. Available from: http://www.vima-asklipiou.gr/volumes/2012/VOLUME 02_12/VA_REV_5_11_02_12.pdf.
- Economou M, Madianos M, Theleritis C, et al. (2011) Increased suicidality amid economic crisis in Greece. The Lancet 378(9801): 1459–1460.
- Sapountzaki K (2012) Vulnerability management by means of resilience. Natural Hazards, Springer 60(3): 1267–1285.
- Sapountzaki K and Chalkias C (2014) Urban geographies of vulnerability and resilience in the economic crisis era–the case of Athens. AZ Journal, special issue ‘Cities at risk’ 11(1): 59–75. Available from: http://www.journalagent.com/itujfa/pdfs/ITUJFA-19480-DOSSIER_ARTICLES-SAPOUNTZAKI.pdf.