Συγγραφείς (Α-Λ)
Χριστίνα Αγριαντώνη
Ιστορικός. Ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Γεωργία Αλεξανδρή
Juan de la Cierva μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Universidad Autónoma de Madrid (UAM), διδακτορικό από το τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, μεταπτυχικό (MSc) από το τμήμα πολεοδομίας και γεωγραφίας του πανεπιστημιού του Cardiff και πτυχίο από το τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του ΟΠΑ. Ερευνητικά ασχολείται με διαδικασίες που παράγουν χωρική και κοινωνική αδικία. Συμμετέχει στο πρόγραμμα CONTESTED_CITIES (FP7), ενώ ήταν επιστημονική συνεργάτης στο ΕΚΚΕ (πρόγραμμα DIVERCITIES-FP7) και άλλα ερευνητικά προγράμματα. Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά.
Θέμης Ανδριόπουλος
Πολιτικός Επιστήμονας, κάτοχος Διδακτορικού τίτλου από την Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ. Κάτοχος, επιπλέον, των μεταπτυχιακών τίτλων Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας (ΕΚΠΑ), Σχεδιασμός-Χώρος-Πολιτισμός (ΕΜΠ) και Πολεοδομίας και Χωροταξίας ( ΕΜΠ). Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως στη συγκριτική λογοτεχνία του ελληνικού μεσοπολέμου με κύρια εργαλεία χωρικές έννοιες έτσι όπως θεμελιώνονται σε κείμενα της σύγχρονης κοινωνικής θεωρίας. Από το 2000 εργάζεται στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης ΑΕ ως υπεύθυνος προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής.
Θεοδοσία Ανθοπούλου
Κοινωνική γεωγράφος, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Το ερευνητικό έργο και οι δημοσιεύσεις της εστιάζουν στις διαδικασίες αγροτικής αναδιάρθρωσης, την οικογενειακή γεωργία, τα τοπικά αγροδιατροφικά συστήματα και τους ιδιότυπους εδαφικούς πόρους (μέλος του ERG-SYAL). Τα τελευταία χρόνια επικεντρώνονται στα εναλλακτικά αγροτροφικά δίκτυα και τις νέες σχέσεις πόλης- υπαίθρου (μικρά δίκτυα διανομής, αστικοί λαχανόκηποι, κοινοτικά υποστηριζόμενη γεωργία, κινήματα χωρίς μεσάζοντες).
Αθηνά Αραμπατζή
Επιστημονική Υπεύθυνη Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια ΕΛΙΔΕΚ στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ. Είναι κάτοχος Διδακτορικού Τίτλου στην Κοινωνική Γεωγραφία (Παν/μιο του Λιντς, ΗΒ) και Μεταπτυχιακών Τίτλων στην Αστική Κοινωνιολογία (Παν/μιο του Άμστερνταμ) και την Αρχιτεκτονική (ΑΠΘ). Το ερευνητικό της έργο επικεντρώνεται στις Αστικές Σπουδές και, συγκεκριμένα, στην κοινωνική καινοτομία, την αστική διακυβέρνηση και τα κοινωνικά κινήματα, ενώ έχει δημοσιεύσει σε σειρά διεθνών επιστημονικών περιοδικών.
Ντίνα Βαΐου
Καθηγήτρια στον Τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας του ΕΜΠ και συντονίστρια του μεταπτυχιακού προγράμματος «Πολεοδομία και Χωροταξία». Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα και το δημοσιευμένο έργο της στην Ελλάδα και το εξωτερικό περιλαμβάνουν: τη φεμινιστική κριτική της μελέτης της πόλης, τα μεταβαλλόμενα χαρακτηριστικά των τοπικών αγορών εργασίας, με έμφαση στις λειτουργίες του άτυπου τομέα, τις επιπτώσεις της μετανάστευσης στις πόλεις της Νότιας Ευρώπης, ιδιαίτερα της μετανάστευσης γυναικών, το έμφυλο αποτύπωμα της κρίσης στην πόλη.
Δέσποινα Βαλάση
Κοινωνιολόγος με εμπειρία στη μελέτη των εκπαιδευτικών συστημάτων, της απασχόλησης και της αγοράς εργασίας. Στη διατριβή της μελετά «το ‘πεδίο’ της ελίτ δευτεροβάθμιας ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα». Έχει εργαστεί στο Κέντρο Έρευνας Ελληνικής Κοινωνίας της Ακαδημίας Αθηνών, στο INE της ΓΣΕΕ, στο EKKE, στο Κέντρο Κοινωνικής Μορφολογίας και Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Από το 2013 είναι επιστημονικό στέλεχος του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ.
Ειρήνη Βαλληνδρά
Είναι Αρχιτεκτόνισσα – Ερευνήτρια. Εργάζεται σε ερευνητικά προγράμματα στον τομέα της εκπαίδευσης, της αρχιτεκτονικής και της τεχνολογίας ως επιστημονική συνεργάτιδα του Εργαστηρίου Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Οι αρμοδιότητές της περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό εργαστηρίων συμμετοχικού σχεδιασμού και την πρωτοτυποποίηση αρχιτεκτονικών και τεχνολογικών εργαλείων στην εκπαίδευση. Επίσης, οργανώνει βιωματικά εργαστήρια διερευνώντας κοινωνικές πρακτικές του αστικού σχεδιασμού. Είναι απόφοιτη του ΕΜΠ, με μεταπτυχιακή ειδίκευση στον τομέα της Πολεοδομίας και συνεχίζει τις σπουδές της στην Κοινωνική και Πολιτισμική Ανθρωπολογία.
Φερενίκη Βαταβάλη
Είναι διδάκτορας Πολεοδομίας και Χωροταξίας ΕΜΠ, διπλωματούχος αρχιτέκτων μηχανικός ΕΜΠ με μεταπτυχιακές σπουδές στο ΕΜΠ. Έχει διδάξει πολεοδομία, χωροταξία και περιβαλλοντικό σχεδιασμό στο ΕΜΠ, στο ΔΠΘ, στο ΕΑΠ και στο Polis University of Tirana. Έχει συμμετάσχει ως ερευνήτρια του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ σε σειρά ερευνητικών προγραμμάτων πάνω σε θέματα αστικής ανάπτυξης των ελληνικών πόλεων. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν σε ζητήματα παραγωγής του αστικού χώρου, κατοικίας, ιδιοκτησίας της γης, αστικών πολιτικών, περιβάλλοντος και ενέργειας.
Πηνελόπη Βέργου
Πολιτικός Επιστήμονας, διδάκτορας του τμήματος Μηχανικών, Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του ΕΚΠΑ με ειδίκευση στην πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία και πτυχίο του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών, Παντείου Πανεπιστημίου. Συνεργάστηκε σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, Παν/μίου Θεσσαλίας και του Παντείου Πανεπιστημίου. Το ερευνητικό της έργο επικεντρώνεται κυρίως στον κοινωνικό διαχωρισμό σε σχέση με την εκπαίδευση στον αστικό χώρο, ζητήματα κοινωνικο-χωρικής ένταξης των μεταναστών και κοινωνικής συνοχής.
Θάνος Βλαστός
Πολεοδόμος – συγκοινωνιολόγος, καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ΣATM και ιδρυτής της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Λιέγης, CES από την ENPC (Παρίσι), απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ και πολιτικός μηχανικός της ESTB (Παρίσι). Έχει διδάξει επίσης στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στη Σχολή Ικάρων. Έχει γράψει οκτώ βιβλία και δημοσιεύσει σε πολλά περιοδικά και σε Πρακτικά Συνεδρίων. Ως επιστημονικός υπεύθυνος έχει εκπονήσει πολλά ερευνητικά προγράμματα. Το βασικό αντικείμενό του είναι η Βιώσιμη Κινητικότητα. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διάφορους φορείς.
Noëlle Burgi
Senior Researcher at the National Centre for Scientific Research (CNRS; France), European Center of Sociology and Political Science (CESSP). Her research centers on state transformation in Europe, neoliberal governmentally, the new managerialism and its effects on individual life trajectories and identity, and, more recently, the sources and effects of the deconstruction of the social state in Southern Europe, notably Greece. Her work on Greece has recently been supported by the French School of Athens.
Στέφανος Γεωργάνος
Μεταπτυχιακός φοιτητής γεωπληροφορικής του τμήματος Φυσικής Γεωγραφίας και Οικολογίας του Πανεπιστημίου Lund στη Σουηδία. Πτυχιούχος του τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. H πτυχιακή του εργασία είχε ως αντικείμενο τη χωρική ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών του 2012. Η ερευνητική του δραστηριότητα επικεντρώνεται στους τομείς της χωρικής ανάλυσης, της ακίνητης περιουσίας, της εκλογικής γεωγραφίας και των Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών.
Ιωάννης Γεωργικόπουλος
Διδάκτορας Γεωγραφίας Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris 1) με ειδίκευση στην Γεωπολιτική και μεταπτυχιακούς τίτλους στην Πολιτική Επιστήμη, τις Διεθνείς Σχέσεις και την Πολιτική Επικοινωνία. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και το δημοσιευμένο του έργο σε Ελλάδα και εξωτερικό περιλαμβάνουν την μελέτη των ελληνο-τουρκικών σχέσεων στο πλαίσιο ευρύτερων γεωγραφικών κλιμάκων, την ανθρωπογεωγραφία και γεωπολιτική του Οθωμανικού συστήματος και την μετάβαση στο Έθνος-κράτος, την γεωπολιτική των ελληνικών νησιωτικών κοινωνιών και πόλεων, την κατασκευή και εξέλιξη των γεωπολιτικών αναπαραστάσεων και τους συσχετισμούς δυνάμεων σε Βαλκάνια, Ανατολική Μεσόγειο και Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως επίσης ζητήματα ταυτότητας, μετανάστευσης και δικτύων διασποράς στο σύγχρονο πλαίσιο.
Αφροδίτη Γεωργίκου
Πτυχιούχος του τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Η διπλωματική της εργασία επικεντρώθηκε στον κινηματογράφο και ειδικότερα στις κινηματογραφικές αίθουσες. Πιο συγκεκριμένα, κατέγραψε κατ΄έτος το σύνολο των κινηματογραφικών αιθουσών που λειτούργησαν στην Αττική την περίοδο 1950 – 2015 τις οποίες και χαρτογράφησε δυναμικά ώστε να αναδείξει τις σημαντικές αλλαγές όσον αφορά την ίδρυση νέων και το κλείσιμο υφιστάμενων αιθουσών σε συνάρτηση με τη χωροθέτησή τους.
Κώστας Γιαννακόπουλος
Aναπληρωτής Καθηγητής και Διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος “Φύλο, Πολιτισμός και Κοινωνία” στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμια της Στοκχόλμης, του Γκέτεμποργκ και του Παρισιού. Tα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν το φύλο, τη σεξουαλικότητα, τον αθλητισμό, την υγεία, την σχέση μεταξύ ανθρωπολογίας και ψυχανάλυσης, τον αστικό χώρο, τις πολιτικές της διαφοράς και την queer ιστορία στην μεταπολεμική Ελλάδα.
Κώστας Γκιζελής
Ο Κώστας Γκιζελής σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Ε.Μ.Π. Με φίλους φοιτητές δημιούργησαν την Φοιτητική Λαϊκή Ορχήστρα με τη συμμετοχή της νέας τότε συνθέτριας Ελένης Καραίνδρου, με σκοπό τη προώθηση της Ελληνικής μουσικής. Η ένταξή του στον Αντιδικτατορικό αγώνα, μέσα από τις γραμμές του Πατριωτικού Μετώπου, οδήγησε στη σύλληψή και φυλάκισή του τον Οκτώβριο του 1967. Με την πρόσληψή του στο ΥΠΠΟ ασχολήθηκε κυρίως με τις αποτυπώσεις των ευρημάτων στις ανασκαφές της Γ’ ΕΠΚΑ ενώ παράλληλα συνέχισε την ενασχόλησή του με δραστηριότητες όπως μουσική, ζωγραφική, συλλογή κινηματογραφικών ταινιών, αλλά και με την παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπών (902 Αριστερά στα FM, Τρίτο Πρόγραμμα του Μάνου Χάτζιδάκι),
Κώστας Γκούνης
Eπίκουρος καθηγητής αστικής ανθρωπολογίας στο τμήμα κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης. Σπούδασε ανθρωπολογία και φιλοσοφία στο Hamilton College έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Columbia (M.A., M.Phil, PhD), όπου και δίδαξε. Συμμετείχε και είχε τη επιστημονική ευθύνη σε εθνογραφικές και επιδημιολογικές έρευνες στα άσυλα για άστεγους, και σε μελέτες αξιολόγησης προγραμμάτων αντιμετώπισης του προβλήματος της έλλειψης στέγης στη Νέα Υόρκη. Το έργο του εστιάζεται σε θέματα βιοπολιτικής, παραβατικότητας και κοινωνικού ελέγχου.
Γιώργος Γριτζάς
Επίκουρος Καθηγητής με γνωστικό αντικείμενο «Γεωγραφική Ανάλυση και Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία για τη Χωρική Ανάπτυξη» στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και το διαδακτικό του έργο αφορούν στα εναλλακτικά εγχειρήματα κοινωνικής / αλληλέγγυας οικονομίας και τους εναλλακτικούς χώρους, στις εναλλακτικές προσεγγίσεις της χωρικής ανάπτυξης, στην ομότιμη παραγωγή, στο ρόλο της εκπαίδευσης στην ανάπτυξη εναλλακτικών χώρων και στην κοινωνική καινοτομία.
Vincent Gouzi
Vincent Gouzi was born in 1947 in Toulouse, France. He graduated from the Institute of Political Studies of Paris in 1968, from the National Institute of Languages and Civilizations in 2012. He received a doctorate in Economic History from the same Institute in 2017. In the meantime, he pursued a career as a banker in the Suez group, in its SME equipment financing branch. His doctoral thesis focused on Greek industry: “Greek Industry from reconstruction to crisis 1950-2014. Product transformation and permanence of employment structures »
Μυρτώ Δαγκούλη-Κυριάκογλου
Mεταδιδακτορική ερευνήτρια στο τμήμα Σπουδών Φύλου (Tema Genus) του Linköping University, στη Σουηδία. Προηγουμένως, εργαζόταν ως μεταδιδακτορικήερευνήτρια στο Institute for Urban Research του Malmö University. Η έρευνά της εστιάζει σε θέματα κατοικίας, φύλου, οικογένειας και κράτους πρόνοιας στη Νότια Ευρώπη και τη Σκανδιναβία. Έχει εργαστεί και δημοσιεύσει σε θέματα όπως οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, οι διαγενεακές στεγαστικές στρατηγικές, η ‘οικογενειακή πρόνοια’ καθώς και τις έμφυλες διαστάσεις τους.
Λεωνίδας Δούκισσας
Στατιστικός, κάτοχος Διδακτορικού τίτλου με αντικείμενο την Χωρική Στατιστική Ανάλυση του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Κάτοχος, πτυχίου Στατιστικής του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης (ΠΑΠΕΙ) και επιπλέον, μεταπτυχιακού τίτλου Εφαρμοσμένης Στατιστικής του τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης (ΠΑΠΕΙ). Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως τη χωρική στατιστική ανάλυση, τις οικονομετρικές μεθόδους στατιστικής, την κοινωνική στατιστική αλλά και τη πρόβλεψη χρονοσειρών σε μεγάλο όγκο δεδομένων. Διαθέτει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια καθώς και κεφάλαιο σε επιστημονικό βιβλίο. Παρέχει επικουρικό διδακτικό έργο σε μεθόδους Στατιστικής τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Εργάζεται στον Ιδιωτικό τομέα στο αντικείμενο της στατιστικής ανάλυσης μεγάλων βάσεων δεδομένων.
Γιώργος Δεδούσης
Απόφοιτος του Τμήματος Βιολογίας, Πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακό τίτλο από το Πανεπιστήμιο της Compiegne (Γαλλία) και διδακτορική διατριβή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπότροφος Fulbright για το εργαστήριο Γενετικής Ανθρώπου, στο Πανεπιστήμιο του Harvard. Από το 2013 Καθηγητής στο Τμήμα Διαιτολογίας-Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Ιδρυματικός Υπεύθυνος για το πρόγραμμα κινητικότητας Erasmus και από το 2013 εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου. Περισσότερες από 200 δημοσιεύσεις, με 9800 ετεροαναφορές και με δείκτη h=47.
Παύλος – Μαρίνος Δελλαδέτσιμας
Καθηγητής Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Ερευνητής στο IFRESI/CNRS (Lille). Μέλος ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Επισκέπτης καθηγητής στο ASRO-Faculty of Engineering KU Leuven. Συνεργάτης/καθηγητής με το Département Aménagement École Polytechnique de l’Université François Rabelais de Tours. Μέλος του δικτύου ESDP. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, κεφάλαια σε βιβλία, και μονογραφίες. Υπεύθυνος σειράς ερευνητικών προγραμμάτων και στέλεχος ομάδων εμπειρογνωμόνων. Μέλος τoυ Royal Town Planning Institute.
Αλέξιος – Μιχαήλ Δέφνερ
Καθηγητής Πολεοδομίας και Ελεύθερου Χρόνου στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας. Διευθυντής του Εργαστηρίου Τουριστικού Σχεδιασμού, Έρευνας και Πολιτικής, καθώς και του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ‘Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Τουρισμού και Πολιτισμού’. Έχει επιστημονικές δημοσιεύσεις σε περιοδικά, βιβλία, πρακτικά συνεδρίων κ.λπ. Το έργο του καλύπτει ζητήματα τουρισμού, πολιτισμού, αθλητισμού, μάρκετινγκ του τόπου, ειδικών γεγονότων, πολεοδομίας, αστικής αναγέννησης κ.λπ.
Μαρία (Μελίνα) Δημητρίου
Πτυχιούχος του Τμήματος «Επιστήμη της Διαιτολογίας- Διατροφής», Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Υπότροφος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου για μεταπτυχιακές σπουδές, τις οποίες ολοκλήρωσε στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Διετέλεσε επιστημονική συνεργάτης στο Τμήμα Επιστήμη Διαιτολογίας-Διατροφής ως εκπαιδεύτρια των τελειόφοιτων κατά την εκπόνηση της πρακτικής τους άσκησης. Υποψήφια Διδάκτωρ με αντικείμενο τη γενετική καρδιαγγειακών νοσημάτων και τα διατροφικά πρότυπα στη στεφανιαία νόσο. Παράλληλα, ασκεί το επάγγελμα της διαιτολόγου-διατροφολόγου.
Γιώργος Δημητρόπουλος
Μεταπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στα πεδία της αστικής και κοινωνικής Γεωγραφίας με ιδιαίτερη έμφαση στην πόλη των Αθηνών.
Μυρτώ Δημητροπούλου
Ιστορικός ερευνήτρια. Πτυχιούχος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών (ΤΟΕ) του Πανεπιστημίου Αθηνών (2001) και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος D.E.A. d’Histoire Moderne et Contemporaine (2003) και Διδακτορικού Διπλώματος PhD d’Histoire (2008) από το Université Lumière Lyon II της Γαλλίας. Από το 2013 εργάζεται ως ερευνήτρια στο Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη. Το ερευνητικό της έργο εστιάζεται κυρίως στις δημογραφικές συμπεριφορές, τις κοινωνικό-επαγγελματικές δομές, τον κοινωνικό διαχωρισμό και τις συνθήκες κατοικίας.
Clément Dillenseger
Διδακτορικός φοιτητής στη γεωγραφία στην Ecole Normale Supérieure de Lyon και στο εργαστήριο EVS (Περιβάλλον, Πόλη, Κοινωνία). Η έρευνά του αφορά την αστική γεωγραφία και την περιβαλλοντική γεωγραφία. Πιο συγκεκριμένα, επικεντρώνεται σε ζητήματα καθαριότητας και των απορρημάτων σε Αθήνα, την Βιέννη και την Λυών. Απόφοιτος γεωγραφίας, σήμερα διδάσκει ως συμβασιούχος διδάσκων-ερευνητής (ATER) στο Πανεπιστήμιο Jean Moulin – Lyon III.
Δημήτρης Εμμανουήλ
Απόφοιτος Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ (1972) με μεταπτυχιακές σπουδές (M.Sc, Ph.D.) στην οικονομική Σχολή του Λονδίνου (LSE) και επιστημονική εμπειρία στην ανάλυση του τομέα κατοικίας και αστικής ανάπτυξης και, πιο πρόσφατα, της σχέσης κοινωνικών τάξεων και κατανάλωσης. Υπήρξε υπεύθυνος του Τμήματος Ερευνών και Μελετών Πολιτικής της ΔΕΠΟΣ (1979-2003) ενώ από το 2004 είναι διευθυντής ερευνών στο ΕΚΚΕ. Στις πρόσφατες δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται το Πολεοδομικός Χώρος, Κατοικία και Τιμές στην Αθήνα (1984-2004), Αθήνα, ΕΚΚΕ 2008.
Ειρήνη Ηλιοπούλου
Αρχιτέκτων Μηχ/κός – Πολεοδόμος, Διδάκτωρ του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του TU-Berlin (summa cum laude) και Διπλωματούχος του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσσαλονίκης. Η εμπειρία της περιλαμβάνει συγγραφή προτάσεων, διαχείριση και συμμετοχή σε ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά/ αναπτυξιακά προγράμματα, μελέτες εκτίμησης αντικτύπου και αξιολόγησης εφαρμογής, μελέτες αστικού σχεδιασμού, κοινοτικές και πολιτιστικές δράσεις. Τα ερευνητικά και επαγγελματικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη Συμμετοχή των Πολιτών στην Ολοκληρωμένη Χωρική Ανάπτυξη, στις Κοινωνικο-Χωρικές Συγκρούσεις και στο ρόλο του Πολιτισμού στη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη.
Κάρολος – Ιωσήφ Καβουλάκος
Ο Κάρολος Ιωσήφ Καβουλάκος είναι λέκτορας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει σε πολλές έρευνες στα ακόλουθα ερευνητικά πεδία: κοινωνία πολιτών, κοινωνικά κινήματα, αστική κοινωνιολογία, κοινωνική συνοχή και πολιτικές ισότητας των φύλων. Τα τελευταία χρόνια έχει ασχοληθεί τόσο θεωρητικά όσο και ερευνητικά με τους εναλλακτικούς οικονομικούς και πολιτικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα στην Ελλάδα της κρίσης.
Μανίνα Κακεπάκη
Ερευνήτρια στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) από το 2010. Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη στην Αθήνα και το Έσσεξ, ενώ έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στο ΕΚΠΑ πάνω στην έμφυλη διάσταση των πολιτικών στάσεων και αντιλήψεων. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από ζητήματα πολιτικής κοινωνικοποίησης, μορφών πολιτικής συμμετοχής και μελέτης των πολιτικών ελίτ. Έχει εκτεταμένη εμπειρία στην υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων ενώ είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της Επιθεώρησης Κοινωνικών Ερευνών.
Ιωάννα-Παναγιώτα Καλαφάτη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Πτυχιούχος και Υπ. Διδάκτωρ του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας & Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκπόνησε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο University College London (UCL). Το ερευνητικό της ενδιαφέρον είναι οι αλληλεπιδράσεις των γονιδίων με περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως είναι η διατροφή και η άσκηση. Έχει εκπαιδευτεί στη στατιστική ανάλυση γενετικών δεδομένων στο Welcome Trust Sanger Institute στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τέλος, έχει συμμετάσχει σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα.
Λεωνίδας Καλλιβρετάκης
Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, επιστημονικός υπεύθυνος του Κλάδου Πολιτικής Ιστορίας και παλαιότερα του Προγράμματος «Ιστορική Έρευνα των Οικισμών της Ελλάδας». Ερευνητικά ενδιαφέροντα: η πολιτική, κοινωνική και οικονομική ιστορία του 19ου-20ου αι., η ιστορία της Αθήνας και η μελέτη της δικτατορίας 1967-1974. Δημιουργός του «Ιστορικού Αρχείου Νεοτέρων Μνημείων της Πόλης των Αθηνών»: http://www.eie.gr/archaeologia/gr/arxeio.aspx
Κλεομένης Καλογερόπουλος
Υποψήφιος Δρ. του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην Εφαρμοσμένη Γεωπληροφορική, στη δημιουργία Γεωχωρικών Υποδομών, στη Χωρική Ανάλυση με την χρήση της Γεωπληροφορικής, στη Μοντελοποίηση Φυσικών Καταστροφών (κυρίως Πλημμυρών) και την Ψηφιακή Χαρτογραφία. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος ερευνητικών έργων και έχει συγγράψει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, κεφάλαια σε επιστημονικά βιβλία και επιστημονικά συνέδρια. Τα τελευταία χρόνια παρέχει επικουρικό έργο διδασκαλίας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.
Σταμάτης Καλογήρου
Επίκουρος Καθηγητής Εφαρμοσμένης Χωρικής Ανάλυσης στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστήμιου. Έχοντας είκοσι χρόνια εμπειρίας στον προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και τα ΣΓΠ έχει αναπτύξει το πακέτο lctools της R. Το δημοσιευμένο έργο του περιλαμβάνει πολυάριθμες εργασίες χωρικής ανάλυσης στη γεωγραφία και τη δημογραφία. Η έρευνά του αφορά κυρίως τη μετανάστευση, τη γήρανση του πληθυσμού, τις εισοδηματικές και χωρικές ανισότητες και τη φτώχεια. Υποστηρίζει το λογισμικό ανοιχτού κώδικα και τα creative commons.
Μαρία Καλτσά
Αρχιτέκτων με ποικίλο έργο, βραβεύτηκε για τη συμμετοχή της στο σχεδιασμό του Πεζόδρομου της Διον. Αρεοπαγίτου-Απ. Παύλου και για το νέο τοπόσημο της Θεσσαλονίκης. Ως ΓΓ του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής (11/2009-07/2012) συνεισέφερε στη δημιουργία του νέου ΓΟΚ, στη σύνταξη ολοκληρωμένων προγραμμάτων και πολιτικών για βιώσιμη ανάπτυξη, και στα πρώτα στάδια του RE-THINK ATHENS και της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου. Τα τελευταία χρόνια το έργο της επικεντρώθηκε σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας της κρίσης, και ήταν συνεργάτης του Προγράμματος REACTIVATE ATHENS-101 IDEAS. .
Μέλιννα Καμινάρη
Γραφιστική (σχολή Βακαλό), Φωτογραφία (Τ.Ε.Ι. Αθήνας), MA «Εικόνα και Επικοινωνία» Goldsmiths (University of London) (Υπότροφος ΙΚΥ), Δρ «Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού» του Πάντειου Πανεπιστήμιου. Εργάζεται ως φωτογράφος αρχαιοτήτων και αρχειακού υλικού, αρθρογράφος και ως διδάσκουσα (ΤΕΙ Αθήνας – ΔΙΕΚ). Έχει παρουσιάσει την δουλειά της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, καθώς και σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό η οποία έχει διακριθεί και δημοσιευτεί σε διάφορα μέσα. Έργα της βρίσκονται στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης, της Ελληνοαμερικάνικης Ένωσης και σε συλλογές ιδιωτών.
Γιώργος Κανδύλης
Εντεταλμένος ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή του το 2005 στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με τίτλο «Αστική συγκρότηση και μετανάστευση. Νέα μεταναστευτικά ρεύματα, παλαιά πρότυπα και νέοι ορθολογισμοί αστικής συγκρότησης στη Θεσσαλονίκη». Έχει ασχοληθεί κυρίως με την έρευνα σε ζητήματα της σύγχρονης μετανάστευσης και των επιπτώσεών της στις διαδικασίες αστικής συγκρότησης στην Ελλάδα. Τα κύρια ενδιαφέροντά του αφορούν τον κοινωνικό διαχωρισμό, τις ανισότητες, την κινητικότητα, τον ρατσισμό και την ασφαλειοποίηση στις ελληνικές πόλεις.
Δήμητρα Κανελλοπούλου
Η Δήμητρα Κανελλοπούλου είναι αρχιτέκτων-μηχανικός Ε.Μ.Π (2006) με μεταπτυχιακές σπουδές σε θέματα αστικών αναπλάσεων στην École Nationale de Ponts et Chaussées του Παρισιού (2008). Έχει εργαστεί στο Σχέδιο Πόλεως του Δήμου Αθηναίων (2009-2011) σε θέματα πεζοδρομήσεων καθώς και στον Οργανισμό Αθήνας (Ο.Ρ.Σ.Α) στα πλαίσια της σύνταξης του σχεδίου νόμου για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής (2010). Απο το 2011 έως σήμερα ζεί και εργάζεται στο Παρίσι, διδάσκει στo Université Euro-Méditerranéenne de Fès (UEMF), στην École Nationale Supérieure d’Architecture Paris-Malaquais και στο Institut de Recherche et des Etudes Supérieurs en Tourisme. Ειναι μέλος του ερευνητικού εργαστηρίου UMR 8504 Géographie-cités.
Γιώργος Καπαρός
Ερευνητικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και υποψήφιος διδάκτορας στην διαχείριση της αβεβαιότητας και της πολυπλοκότητας στα μεγάλα έργα (megaprojects). Ως διδακτορικός υπότροφος του OMEGA Centre in Transport and Development (University College London), είχε τον ρόλο του κύριου ερευνητή για τις μελέτες περίπτωσης των μεγάλων έργων στον Ελληνικό χώρο. Έχει επαγγελματική και ερευνητική εμπειρία στις σύνθετες χρηματοδοτήσεις, τον επιχειρηματικό σχεδιασμό και την εκπαίδευση στην επιχειρηματικότητα και καινοτομία. Είναι διπλωματούχος Μηχανικός Η/Υ & Πληροφορικής με MBA και MSc στον Χωρικό Σχεδιασμό & Ανάπτυξη.
Αθανασία Καραγεώργη
Μαθηματικός, Πληροφορικός με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Γεωπληροφορική. Υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Η διδακτορική της διατριβή εκπονείται στην περιοχή της «Γεωγραφίας της Εκπαίδευσης». Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στις θεματικές περιοχές των Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών, Χωρικής Ανάλυσης και Μοντελοποίηση Χωρικής Αλληλεπίδρασης. Είναι εκπαιδευτικός στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και μέλος σε επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς.
Ζωή Καραμπίνη
Είναι διδάκτωρ του ΕΜΠ, έπειτα από σπουδές στην αρχιτεκτονική του ΑΠΘ και στην πολεοδομία του ΔΠΜΣ του ΕΜΠ. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στις γεωγραφίες των παιδιών, την κοινωνιολογία της παιδικής ηλικίας, τη μελέτη της πόλης, την εθνογραφία και τις καθημερινές πρακτικές. Το έργο της εμφανίζεται σε επιστημονικά περιοδικά, συνέδρια και βιβλία. Παράλληλα, δραστηριοποιείται πάνω στον συμμετοχικό σχεδιασμό του χώρου και την οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων βιωματικής μάθησης.
Νικόλας Καραχάλης
Διδάσκει στο προπτυχιακό και στα μεταπτυχιακά προγράμματα «Πολεοδομία-Χωροταξία» και «Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Τουρισμού και Πολιτισμού» του Τμήματος ΜΧΠΠΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διοίκησης Πολιτιστικών Μονάδων του ΕΑΠ. Ειδικεύεται σε θέματα πολιτιστικής και τουριστικής τοπικής ανάπτυξης, εστιάζοντας σε ζητήματα πολιτιστικής πολιτικής και οικονομίας, αστικών αναπλάσεων, πολιτιστικού τουρισμού και διαρθρωτικών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Τουριστικού Σχεδιασμού, Έρευνας και Πολιτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Δημήτρης Καρύδης
Αρχιτέκτων-Μηχανικός ΕΜΠ (1970) και Διδάκτωρ ΕΜΠ (1981). Πρόσφατες δημοσιεύσεις: Αthens from 1456 to 1920, Archaeopress, Oxford 2014, Athens from 1920 to 1940, Archaeopress, Oxford 2016.
Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ και Τακτικό Μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Ειδικότερη περιοχή έρευνας και διδασκαλίας: Ιστορία της Πόλης και της Πολεοδομίας.
Σωτηρία Κατσαφάδου
Αρχιτέκτων Μηχανικός με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην ‘Πολεοδομία-Χωροταξία’. Υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΤΜΧΠΠΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ερευνήτρια στο Εργαστήριο Τουριστικού Σχεδιασμού, Έρευνας και Πολιτικής του ΤΜΧΠΠΑ. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στην αλληλεπίδραση των εννοιών του τοπίου και του Μάρκετινγκ Τόπου.
.
Ρωξάνη Καυταντζόγλου
Κοινωνική ανθρωπολόγος, Διευθύντρια Ερευνών στο ΕΚΚΕ. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις της αφορούν ζητήματα ιστορίας της οικογένειας, ανθρωπολογίας του χώρου, αναπαραστάσεων του παρελθόντος, υλικού πολιτισμού και πολιτισμικής κατανάλωσης. Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία Οικιακή Οργάνωση και Συγγένεια: Συρράκο, 1898-1929 (ΕΚΚΕ, 1997), Οικογένειες του παρελθόντος. Ιστορικές μορφές συγγένειας στη δυτική Ευρώπη και τα Βαλκάνια (Αλεξάνδρεια, 1996), Όρια και περιθώρια. Εντάξεις και αποκλεισμοί, (ΕΚΚΕ 2000), Στη σκιά του Ιερού Βράχου. Τόπος και μνήμη στα Αναφιώτικα (Ελληνικά Γράμματα/ΕΚΚΕ, 2001).
Φάνης Καφαντάρης
Σπούδασε αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ όπου και συνέχισε σε μεταπτυχιακές σπουδές στη θεωρία της αρχιτεκτονικής. Οι μετασχηματισμοί του κτισμένου περιβάλλοντος και οι μεταβολές της καθημερινής εμπειρίας στην πόλη αποτελούν βασικό πεδίο εστίασης στη δουλειά του. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα και μελέτες για την Αθήνα και το κέντρο της (ΕΜΠ, RA Lab, Rethink Athens) και έργα του έχουν παρουσιαστεί σε ομαδικές εκθέσεις αρχιτεκτονικής και εικαστικών (ΔΟΜΕΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑ 2014, Athens Biennale 5to6). Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και είναι υποψήφιος διδάκτορας στη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ.
Ορέστης Κολοκούρης
Γεωγράφος-Περιβαλλοντολόγος, Υποψήφιος Διδάκτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Γεννήθηκε το 1981, σπούδασε στην Αγγλία και στη Γαλλία Επιστήμη Περιβάλλοντος, Χημικός Μηχανικός και Γεωγραφία. Η διδακτορική του έρευνα εστιάζει στις περιβαλλοντικές συγκρούσεις στον περιαστικό χώρο, με επιβλέπουσα την Αν. Καθηγήτρια Θ. Ανθοπούλου. Συμμετέχει στο ερευνητικό δίκτυο Foncimed και στο δίκτυο AgroPariThech για την καταγραφή και ανάλυση των συγκρούσεων χρήσης γης. Επιστημονικός Συνεργάτης των Οικολόγων Πράσινων στη Βουλή.
Nίκος Κουραχάνης
Χρύσα Κουσουλέντη
Κοινωνική λειτουργός. Έχει ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών (MA) «Μεθοδολογία και εφαρμογές στην κοινωνική πολιτική» του τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Πάντειου Πανεπιστημίου. Η διπλωματική της εργασία είχε τίτλο «Τα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία ως νέα μορφή κοινωνικής και πολιτικής δράσης. Η περίπτωση του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού». Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν σε καινοτόμες δράσεις, πρωτοβουλίες και δομές που αναπτύσσονται και λαμβάνουν μια κινηματική δυναμική ως αντιπρόταση στο κυρίαρχο κοινωνικό-οικονομικό μοντέλο. Έχει παρουσιάσει πτυχές του ερευνητικού της έργου σε ημερίδες και συνέδρια.
Αναστασία Κουτουμάνου
Αρχιτέκτονας Μηχανικός ΕΜΠ, με μεταπτυχιακές σπουδές στην κατεύθυνση Πολεοδομίας – Χωροταξίας ΕΜΠ. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στο παρόν και το μέλλον του κυρίαρχου κτηριακού τύπου της Αθήνας, της πολυκατοικίας της αντιπαροχής, που αναπτύχθηκε εντατικά στις δεκαετίες 1950-1970. Τόσο στις προπτυχιακές όσο και στις μεταπτυχιακές σπουδές της μελέτησε τις δυνατότητες βελτίωσης των συνθηκών κατοίκησης στην αθηναϊκή πολυκατοικία, τις κοινωνικές σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των ενοίκων, το ιδιοκτησιακό αποτύπωμα του κτηρίου στον αστικό ιστό κ.ά.
Ελένη Κυραμαργιού
Η Ελένη Κυραμαργιού είναι ιστορικός και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Έχει εργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η ερευνά της εστιάζει σε θέματα προσφυγικής εγκατάστασης και βιομηχανικής ιστορίας στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Είναι συγγραφέας του βιβλίου Δραπετσώνα 1922-1967. Ένας κόσμος στην άκρη του κόσμου.
Κωνσταντίνος Κυρίμης
Έχει σπουδάσει Πληροφορική και Ασφαλιστικά, αλλά η Ιστορία είναι η μεγάλη του αγάπη. Αρθρογραφεί στον ειδικό τύπο της στρατιωτικής ιστορίας, από το 2004. Το 2012 ξεκίνησε να ερευνά τα υπόγεια καταφύγια της Αττικής (1936-56). Απότοκος της (κυρίως επιτόπιας) έρευνας αυτής, ήταν η συγγραφή ενός δίτομου έργου. Έχει πραγματοποιήσει πλήθος δημοσιεύσεων και ομιλιών, αναφορικά με τα καταφύγια. Είναι συνεργάτης της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού (ΓΕΣ/ΔΙΣ) και της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού (ΓΕΝ/ΥΙΝ).
Γεωργία Λάλου
Αρχιτέκτων Μηχανικός ΑΠΘ με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Πολεοδομία-Χωροταξία. Υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Μηχανικών Πολεοδομίας, Χωροταξίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα την ενσωμάτωση στρατηγικών μάρκετινγκ και branding της δημιουργικής πόλης. Ερευνήτρια στο Εργαστήριο Τουριστικού Σχεδιασμού, Έρευνας και Πολιτικής του Τμήματος ΜΧΠΠΑ του ΠΘ με συμμετοχή σε προγράμματα αστικών παρεμβάσεων και διαμόρφωσης εικόνας σε ελληνικές πόλεις. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν σε στρατηγικές μάρκετινγκ και branding, τη δημιουργική ταυτότητα πόλεων και τη συμβολή των δημιουργικών και πολιτιστικών βιομηχανιών στην τοπική ανάπτυξη.
Όλγα Λαφαζάνη
Μεταδιδακτορική ερευνήτρια για το ERC, Πρόγραμμα GRECO, τμήμα Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης. Σπούδασε Οικονομική και Περιφερειακή Ανάπτυξη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, παρακολούθησε το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΕΜΠ Πολεοδομία και Χωροταξία. Διδακτορικό δίπλωμα από το Τμήμα Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (2014) με θέμα “Δια-εθνικές Γεωγραφίες της Μετανάστευσης” και επιβλέποντα τον Κ. Χατζημιχάλη. Έχει εργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα σε θέματα που αφορούν τη μετανάστευση, τα σύνορα, τον αστικό χώρο και το φύλο, ενώ η πιο πρόσφατη ερευνητική της ενασχόληση αφορά την κρίση στον Νότο της Ευρώπης.
Λίλα Λεοντίδου
Αρχιτέκτων (Διπλ. ΕΜΠ), Πολεοδόμος, Γεωγράφος (MSc, PhD University of London (LSE)), Επισκέπτρια Καθηγήτρια Μεσογειακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Τμήμα ΠΕΔΙΣ, Senior Fellow στο LSE (UK) από το 2012 και στο JHU (ΗΠΑ) από το 1986. Έχει εκλεγεί Καθηγήτρια, Πρόεδρος Τμήματος και/ ή Κοσμήτωρ σε 4 Ελληνικά Πανεπιστήμια (ΕΑΠ, Αιγαίου, ΕΜΠ, ΑΠΘ) και ένα Αγγλικό (King’s College London). , has held visiting Professorships in 2 French Universities, and has been a founding member of the first Geography Department in Greece (University of the Aegean). Τα περίπου 200 έργα της έχουν δημοσιευθεί στα Ελληνικά, Αγγλικά ή Γαλλικά και ορισμένα μεταφράστηκαν στα Ισπανικά, Ιταλικά, Ιαπωνικά. Είναι συγγραφέας των βιβλίων The Mediterranean City in Transition (Cambridge U.P. 1990/2006), Πόλεις της Σιωπής (ΠΙΟΠ, Αθήνα 1989/2013), Αγεωγράφητος Χώρα (Προπομπός, Αθήνα 2005/2011), συν-επιμελήτρια των Mediterranean Tourism (Routledge 2001), Urban Sprawl in Europe (Blackwell 2007) και άλλων τόμων.
Ελένη Λοβέρδου
Πτυχιούχος του Τμήματος Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας του Α.Π.Θ., με μεταπτυχιακή επιμόρφωση στην Ανοιχτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση. Μετά την αποφοίτησή της από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης εργάστηκε στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας ασχολούμενη με θέματα brain drain, Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά κύριο λόγο διοικητικής και οικονομικής εποπτείας ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων. Υπήρξε γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (2005-2010) και Εθνικό Σημείο Επαφής για το Εθνικό Κέντρο Ερευνών της ΕΕ κατά τη διάρκεια του 7ου Προγράμματος Πλαισίου.