Συγγραφείς (Μ-Ω)
Μαρία Μάρκου
Διδάσκει πολεοδομία και χωροταξία ως επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ. Σπούδασε αρχιτεκτονική στην Αθήνα και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι (Nanterre-Paris X). Το ερευνητικό της έργο αφορά στις διαδικασίες συλλογικής οικειοποίησης του χώρου, στις πολιτικές και στις πρακτικές χωροθέτησης παραγωγικών δραστηριοτήτων στον αστικό και αγροτικό χώρο, σε ζητήματα περιφερειακής ανάπτυξης και στην αντίληψη του χώρου στη νηπιακή ηλικία. Οι πρόσφατες δημοσιεύσεις και τοποθετήσεις της σε επιστημονικά συνέδρια αφορούν στις πολιτικές αστικής αναγέννησης, απορρύθμισης και ιδιωτικοποίησης του χώρου και στο σχεδιασμό στο πλαίσιο της δομικής προσαρμογής.
Κωνσταντίνος Μαρούγκας
Μεταπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πτυχιούχος του τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Αντικείμενο της πτυχιακής του εργασίας ήταν η δυναμική εξέλιξη των χρήσεων γης και του πληθυσμού στη συνοικία του Ψυρρή. Πιο συγκεκριμένα, κατέγραψε τις χρήσεις γης της περιοχής το 2019 ώστε μέσα από την αντιπαραβολή χαρτογραφήσεων του 1996 και του 2019 να αναδείξει τις χωρικές μεταβολές που έχουν επέλθει σε αυτό το χρονικό διάστημα.
Ειρήνη Μίχα
Αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ όπου διδάσκει θεωρίες και πολιτικές της σύγχρονης πόλης, ζητήματα φύλου και χώρου και αστικό σχεδιασμό. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στις ερμηνείες, τα νοήματα και τις πρακτικές του δημόσιου χώρου, τις πολιτικές καταστολής στις πόλεις, τις αστικές αναπαραστάσεις και τις γεωγραφίες των παιδιών, μέσα από τις οποίες επιχειρεί να αναδείξει την οπτική της παιδικής ηλικίας στη μελέτη της πόλης, καθώς και τη σημασία του χώρου στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Όλγα Μπαλαούρα
Η Όλγα Μπαλαούρα είναι αρχιτέκτονας, πολεοδόμος και ερευνήτρια. Είναι απόφοιτος του τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (MSc Post- graduate Master in Urbanism) του Πανεπιστημίου Delft Ολλανδίας και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου IUAV Βενετίας. Σήμερα εργάζεται μεταξύ άλλων, ως έκτακτο διδακτικό προσωπικό στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ) Πολεοδομίας- Χωροταξίας του ΕΜΠ και στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης.
Νίκος Μπελαβίλας
Αναπληρωτής Καθηγητής Πολεοδομίας στη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ και Διευθυντής του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ. Συντονιστής του έργου του Τεχνολογικού-Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου (1994-1997) και διευθυντής του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης (2000). Αρχιτέκτων μαζί με τη Βάσω Τροβά της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Επιστημονικός υπεύθυνος ερευνών του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ (Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, Θαλάσσιο μέτωπο Ελευσίνας κ.ά.). Μέλος διεθνών επιτροπών για τα μνημεία και επιστημονικός αξιολογητής του ICOMOS για τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Έχει βραβευθεί δύο φορές σε διεθνείς αρχιτεκτονικούς-πολεοδομικούς διαγωνισμούς.
Παναγιώτης Μπουρλέσσας
Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα έφυγε —κυριολεκτικά και μεταφορικά— για ένα διαπανεπιστημιακό μεταπτυχιακό πρόγραμμα Urban Studies, μοιρασμένο σε τέσσερις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ένα χρόνο τώρα ζει στην τραυματισμένη Λ’Άκουιλα της Ιταλίας ως υποψήφιος διδάκτορας αστικής γεωγραφίας στο τμήμα κοινωνικών επιστημών του Gran Sasso Science Institute· από κει θα φύγει σε δυο χρόνια. Τα ενδιαφέροντά του εντοπίζονται στιγμιαία στα χωράφια της πολιτισμικής γεωγραφίας: χώρος, νόημα, ιδεολογία, ανισότητα, τοπίο, τόπος. Αφού φύγει, επιστρέφει πάντα στην Αθήνα.
Ευγενία Μπουρνόβα
Γεννήθηκε στη Λάρισα, το 1958. Σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Lyon II (Maitrise d’histoire, 1981) και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ από το ίδιο Πανεπιστήμιο (1986). Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ όπου διδάσκει οικονομική και κοινωνική ιστορία και ιστορία πόλεων. Το έργο της, την τελευταία δεκαετία, αφορά τον ελληνικό αστικό χώρο, τον 20ό κυρίως αιώνα. Επικεντρώνεται σε ζητήματα ιστορίας του πληθυσμού, δημόσιας υγείας, κοινωνικοεπαγγελματικής σύνθεσης και αγοράς κατοικίας, ιδιαίτερα στην Αθήνα.
Στράτος Ναλμπάντης
Γεωγράφος (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Πολεοδομία και Χωροταξία (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), ως υπότροφος του ΙΚΥ. Την περίοδο αυτή εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, στο πεδίο των Εναλλακτικών Οικονομιών. Ο κος Ναλμπάντης συμμετέχει ως ερευνητής σε προγράμματα που σχετίζονται με τις Δικτυώσεις της Κοινωνικής Οικονομίας και την Κοινωνική Καινοτομία, ενώ παράλληλα έχει εργασιακή εμπειρία σε διεθνείς ΜΚΟ καθώς και στον ΔΟΜ.
Σοφία Νικολαΐδου
Διδάκτορας της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ και επιστημονική συνεργάτης του ΚΕΚΜΟΚΟΠ (Πάντειο Πανεπιστήμιο). Σπούδασε χωροταξία στο ΤΜΧΠΠΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην αγροτική ανάπτυξη και διαχείριση περιβαλλοντικών πόρων (CIHEAM, ΙΑΜ Montpellier, MSc). Η διατριβή αναφέρεται στους χωρικούς μετασχηματισμούς του περιαστικού χώρου της Αθήνας, εστιάζοντας στην περιοχή των Μεσογείων. Το έργο της αφορά τον χωρικό σχεδιασμού και τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, εξετάζοντας ζητήματα αστικής διάχυσης και συγκρούσεων, σχέσεων πόλης-υπαίθρου, τοπικής ανάπτυξης και νέων μορφών πράσινης διακυβέρνησης.
Ηλίας Νικολακόπουλος
Ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του ΕΚΠΑ, όπου δίδαξε μεταξύ 1986 – 2014 (Τμήμα ΠΕΔΔ). Εργάστηκε στο ΕΚΚΕ (1975 – 1986) με αντικείμενο την εκλογική κοινωνιολογία και την πολιτική κουλτούρα. Έχει δημοσιεύσει επτά αυτοτελή έργα, είχε την επιμέλεια έξι συλλογικών τόμων, ενώ τα άρθρα του σε θέματα εκλογικής κοινωνιολογίας και πολιτικής ιστορίας ξεπερνούν τα 40. Έχει συνεργαστεί με το Centre d’ Études de la Vie Politique Française (CEVIPOF), με το CIS (Centro de Investigaciones Sociologicas – Μαδρίτη), καθώς και με τα Πανεπιστήμια Βουδαπέστης και Μαδρίτης (Universita Autonoma).
Σοφία Ντάλιου
Απόφοιτη του τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας & Ανάπτυξης του ΑΠΘ. Το 2015 παρουσίασε τη διπλωματική της εργασία με τίτλο «Κοινωνικά Κινήματα πόλης και οι χωρικές διαστάσεις τους: η περίπτωση των αυτοδιαχειριζόμενων κοινωνικών κέντρων στη Θεσσαλονίκη». Πραγματοποίησε τη πρακτική της άσκηση στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, με αντικείμενο το διεθνές πρόγραμμα «Governing Urban Diversity: Creating Social Cohesion, Social Mobility and Economic Performance in Today’s Hyper-diversified Cities» (DIVERCITIES) και το πρόγραμμα «Socioeconomic Class, Social Status and Consumption: Stratification, Mobility and Urban Consumption in Athens» (SECSTACON).
Δημήτρης Οικονόμου
Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Πολεοδομικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού. Παλαιότερα υπήρξε ερευνητής στο Centre de Recherche d’ Urbanisme de Paris και στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, και εθνικός εκπρόσωπος στην Economic Commission for Europe, United Nations. Έχει διευθύνει πολλά ερευνητικά προγράμματα στα πεδία της χωρικής πολιτικής και ανάπτυξης. Κατά τα τελευταία χρόνια τα ενδιαφέροντά του στρέφονται στις ευρωπαϊκές και διεθνείς χωρικές πολιτικές σε μια συγκριτική οπτική, το χωροταξικό σχεδιασμό της Ελλάδας, και την αστική αναζωογόνηση.
Θάνος Παγώνης
Επίκουρος Καθηγητής Τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ στο γνωστικό αντικείμενο αστικός σχεδιασμός. Διετέλεσε εντεταλμένος διδάσκων στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το έργο του αφορά σε ζητήματα χωρικού σχεδιασμού και διακυβέρνησης στη Μεσογειακή πόλη. Έχει μελετήσει τους μετασχηματισμούς της αστικής διακυβέρνησης της Αθήνας στην περίοδο της Ολυμπιάδας και την εξέλιξη του μητροπολιτικού σχεδιασμού της Αθήνας. Έχει ασχοληθεί επαγγελματικά με έργα και προγράμματα αστικού σχεδιασμού στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.
Ιλιάνα Παζαρζή
Aπόφοιτη του ΠΜΣ «Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Πολιτικές για την Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Έρευνα του Πανεπιστημίου Πειραιά, απόφοιτη του προπτυχιακού τμήματος «Σπουδές στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό» του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (2013) και της Δραματικής Σχολής Αθηνών. Έχει παρακολουθήσει πολυάριθμα συνέδρια, σεμινάρια και προγράμματα εξειδίκευσης. Από το 2001 εργάζεται ως ηθοποιός. Έχει συνεργαστεί με πλήθος σκηνοθετών, έχει παρουσιάσει τη δουλειά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ουγγαρία, Αργεντινή, Αγγλία, κ.α). Έχει εργαστεί ως σκηνοθέτης, βοηθός σκηνοθέτη, βοηθός χορογράφου, υπέυθυνη παραγωγής, κ.α. Είναι μέλος του Θιάσου Ωκύπους από το 2007.
Παναγιώτης Πανταζής
Ερευνητής, Εργαστήριο Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Απόφοιτος του Τμήματος ΜΧΠΠΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με μεταπτυχιακό δίπλωμα από το ίδιο Τμήμα. Υποψήφιος Διδάκτορας, Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου. Διαθέτει πολυετή εμπειρία ως μέλος ερευνητικών ομάδων σε πλήθος προγραμμάτων-μελετών και ως τεχνικός υπεύθυνος επιστημονικών εκδόσεων. Τα ενδιαφέροντά του εστιάζονται σε ποσοτικές μεθόδους και τεχνικές χαρτογραφικής αναπαράστασης με έμφαση στην ανάλυση χωρικών ανισοτήτων.
Μάρω Παντελίδου Μαλούτα
Καθηγήτρια Πολιτικής Eπιστήμης στο Tμήμα ΠEΔΔ του ΕΚΠΑ. Kεντρικό αντικείμενο της επιστημονικής της διερεύνησης αποτελεί η διαδικασία διαμόρφωσης και οι εκφράσεις της πολιτικής ταυτότητας των υποκειμένων. Ασχολείται ερευνητικά και συγγραφικά με την ελληνική πολιτική κουλτούρα, τη γυναικεία πολιτικότητα, την έμφυλη ανισότητα στη σχέση της με τη δημοκρατία καθώς και με τους/ις νέους/ες ως φορείς πολιτικής δράσης. Έχει διευθύνει και συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα, ενώ στις δημοσιεύσεις της περιλαμβάνονται πολλά άρθρα και εννέα βιβλία. Από το 2014 έως το 2016 διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης.
Ευάγγελος Παπαδιάς
Μεταπτυχιακός φοιτητής Γεωπληροφορικής της Σχολής Αγρονόμων-Τοπογράφων στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Πτυχιούχος του Τμήματος Γεωγραφίας (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο) και Μηχανικός Έργων Υποδομής, ΑΤΕΙ Αθήνας. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η ανάπτυξη εργαλείων GIS σε περιβάλλον R καθώς και οι εφαρμογές webGIS με το πακέτο shiny.
Εύα (Ευαγγελία) Παπατζανή
Υποψήφια Διδάκτωρ στον τομέα Πολεοδομίας-Χωροταξίας της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολεοδομία-Χωροταξία (ΕΜΠ) και δίπλωμα Αρχιτέκτονα Μηχανικού (ΑΠΘ). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν σε ζητήματα μετανάστευσης, εθνοτικής ποικιλότητας στην πόλη, χωρο-κοινωνικού διαχωρισμού, διεθνοτικών σχέσεων και αστικών πολιτικών. Έχει εργαστεί ως ερευνήτρια σε Ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα στο ΕΜΠ, στο τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης (ΑΠΘ), στο τμήμα Γεωγραφίας (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) και στο Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΚΕΑΕ).
Μαρία Παρταλίδου
Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ. Θεραπεύει το αντικείμενο της Αγροτικής Κοινωνιολογίας. Το ερευνητικό και διδακτικό της έργο επικεντρώνεται σε θέματα μικρών γεωργών, οικογενειακής γεωργίας, κοινωνικού κεφαλαίου, πολυδραστηριότητας στον αγροτικό χώρο, αλλά και σε σύγχρονα ζητήματα που απασχολούν τη σχέση των αστών με τα τρόφιμα και τη γεωργία (εναλλακτικά δίκτυα τροφίμων, αστική γεωργία, κοινωνικά υποστηριζόμενη γεωργία). Ζει κάπου στο “αγροτο-αστικό συνεχές” της Θεσσαλονίκης μεταξύ πόλης και υπαίθρου.
Έλενα Πατατούκα
MSc Αρχιτέκτων Μηχανικός ΑΠΘ – Πολεοδόμος ΕΜΠ, Yποψήφια Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Paris 8 και τη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ (υπότροφος ΙΚΥ) με θέμα τις τάσεις χρηματιστικοποίησης της κατοικίας στην Ελλάδα. Ερευνήτρια στο εργαστήριο Laboratoire Dynamiques sociales et recomposition des espaces (LADYSS). Έχει εργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ και στο Τμήμα Γεωγραφίας του KU Leuven («The Real Estate / Financial Complex»). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην παραγωγή και αγορά ακινήτων, στις μεταλλαγές κέντρου πόλης (φαινόμενα gentrification), στη διατομή της κατοικίας με το χρέος, και στον τραπεζικό και κοινωνικό αποκλεισμό.
Σωτήρης Παυλέας
Διδάκτωρ Αστικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας. Έχει απασχοληθεί στο παρελθόν ως ερευνητής και βοηθός διδασκαλίας στο Εργαστήριο Περιφερειακών Οικονομικών Αναλύσεων και Πολιτικών του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης και στο Κέντρο Ανάπτυξης Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Επίσης, έχει διατελέσει Ειδικός Σύμβουλος στο Υπουργείο Οικονομίας και Σύμβουλος Ανάπτυξης στον ιδιωτικό τομέα. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν στις οικονομικές και κοινωνικές μεταβολές των πόλεων, όπως και στον επιχειρησιακό και αναπτυξιακό προγραμματισμό.
Δημήτρης Πέττας
Το 2015 έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στο πεδίο της αστικής γεωγραφίας από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ. Στο πλαίσιο της διατριβής του διερεύνησε την επίδραση των σχέσεων εξουσίας στη διαμόρφωση της καθημερινής χωής και των πρακτικών χρήσης σε δημόσιους χώρους της κεντρικής Αθήνας. Το 2009 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Τμήμα Γεωγραφίας του London School of Economics and Political Science (MSc in Regional and Urban Planning Studies), ενώ το 2008 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη μελέτη μορφών αστικής διακυβέρνησης, κινημάτων πόλης και των πολιτικών και κοινωνικών διαστάσεων του δημόσιου χώρου.
Μιχάλης Πέτρου
Ερευνητής ΕΚΚΕ. Διδακτορικό στην Κοινωνική Ανθρωπολογία (2005, Πάντειο). Έχει διδάξει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο ΕΑΠ. Το έργο του εστιάζει στην Ανθρωπολογική προσέγγιση του υπαίθρου χώρου και των σχέσεων πόλης-υπαίθρου, με έμφαση στους κοινωνικοοικονομικούς μετασχηματισμούς, τις πολιτισμικές επαναδιαπραγματεύσεις των κοινωνικών υποκειμένων και τις συγκρούσεις σε τοπικό επίπεδο: τοπικά κοινωνικο-παραγωγικά συστήματα, πολύ-λειτουργικότητα και νέα διακυβεύματα του αγροτικού / υπαίθρου χώρου, χωροκοινωνικές ανασυνθέσεις, ζητήματα διαχείρισης σχέσεων μεταναστών και κοινωνίας υποδοχής, διαπραγμάτευση ταυτοτήτων και κοινωνικο-πολιτισμικές συγκρούσεις.
Laurence Pillant
Γεωγράφος και υποψήφια διδάκτωρ στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και στο πανεπιστήμιο Aix-Marseille της Γαλλίας. Από το 2010, η έρευνά της εστιάζει στον έλεγχο της μετανάστευσης στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Έχει διεξαγάγει έρευνα πεδίου από τον Έβρο μέχρι τα Δωδεκάνησα, προκειμένου να καλύψει τη συνοριακή περιοχή, να αναλύσει τις μορφές του εδαφικού ελέγχου και να κατανοήσει τους σύγχρονους μετασχηματισμούς των συνόρων.
Νίκος Ποταμιάνος
Ιστορικός, εντεταλμένος ερευνητής στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (ΙΤΕ). Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, και έχει κάνει μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμο Θεσσαλίας. Συγγραφέας των βιβλίων Οι νοικοκυραίοι. Μαγαζάτορες και βιοτέχνες στην Αθήνα 1880-1925 και Ευγενή παχύδερμα και πάσχοντες εργάτες. Επίκαιρες ιστορίες από τις αρχές του 20ού αιώνα. Το βιβλίο που δουλεύει αυτή την περίοδο αφορά τις απόκριες στην Αθήνα την περίοδο 1800-1940.
Δημήτρης Πούλιος
Ο Δημήτρης Πούλιος γεννήθηκε το 1984 στο Βόλο. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Βόλο, από όπου αποφοίτησε το 2010 και Αστικό Σχεδιασμό στο Πανεπιστήμιο του Cardiff (UK) με υποτροφία από το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα βρίσκονται στο πεδίο της Πολεοδομίας, των Χωρικών Πολιτικών και του Συμμετοχικού Σχεδιασμού. Το 2021 θα ολοκληρώσει το Διδακτορικό του στο πεδίο της Πολεοδομίας από το ΕΜΠ, ως υπότροφος του ιδρύματος Ωνάση. Έχει διακριθεί σε αρχιτεκτονικούς και πολεοδομικούς διαγωνισμούς και έχει εμπειρία ως Πολεοδόμος σε έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Πολίνα Πρέντου
MSc Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος ΕΜΠ, Υποψ. Διδάκτορας της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ με θέμα τις έμφυλες προσεγγίσεις των κινημάτων πόλης στην Αθήνα. Ερευνήτρια του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ με συμμετοχή στα προγράμματα “Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού”, “Δίκτυο Παιδικών Σταθμών στο Δήμο Αθηναίων” κ.ά. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συνδυάζουν τις έμφυλες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και τη λειτουργία του δημόσιου χώρου με τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις των μεγάλων έργων στον αστικό χώρο.
Αλεξάνδρα Σαγιά
Αρχιτέκτων Μηχανικός, εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας. Απόφοιτη του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, με μεταπτυχιακές σπουδές στο ΕΜΠ, στην κατεύθυνση Πολεοδομίας – Χωροταξίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν τις χωρικές και κοινωνικές μεταλλαγές στα αστικά κέντρα, με σημείο αναφοράς το κέντρο της Αθήνας και αιχμή τις διάφορες μορφές αστικής «εξυγίανσης». Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα, παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Μουσειακών Σπουδών του ΕΚΠΑ.
Αλέξανδρος Σακελλαρίου
Δρ. Κοινωνιολογίας της Θρησκείας. Διδάσκει στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και έχει πολυετή ερευνητική εμπειρία σε ευρωπαϊκά προγράμματα (FP7 & HORIZON2020). Εκπόνησε τη διατριβή του στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Κοινωνιολογίας, μελετώντας τις σχέσεις κράτους και εκκλησίας στην Ελλάδα στις τρεις δικτατορίες του 20ου αιώνα. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα βρίσκονται στα πεδία της κοινωνιολογίας της θρησκείας, της κοινωνιολογίας της νεολαίας, και των ποιοτικών μεθόδων έρευνας.
Άρης Σαπουνάκης
Αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ως εκπρόσωπος στο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για θέματα έλλειψης στέγης, είναι ένας από τους σημαντικότερους ερευνητές στο ζήτημα της πρόσβασης σε κανονική κατοικία στην Ελλάδα. Εκτός από τον τομέα αυτό, η μακρόχρονη εμπειρία του σε ζητήματα της πόλης καλύπτει από θέματα αρχιτεκτονικής και διαχείρισης τοπίου μέχρι θέματα πολεοδομίας και αστικής αναγέννησης.
Καλλιόπη Σαπουντζάκη
Καθηγήτρια Χαροκοπείου Πανεπιστημίου (Τμήμα Γεωγραφίας), Αρχιτέκτονας Μηχανικός ΕΜΠ 1980, MA University of Manchester 1981, διδακτορικό δίπλωμα ΕΜΠ 1990, στα γνωστικά πεδία του Πολεοδομικού-Χωροταξικού Σχεδιασμού και της Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και ξενόγλωσσα επιστημονικά βιβλία και περιοδικά που εστιάζουν σε ζητήματα Διαχείρισης Φυσικών και Ανθρωπογενών Κινδύνων και Καταστροφών, Τοπικής και Βιώσιμης Ανάπτυξης, Χωρικής Διακυβέρνησης, Πολεοδομικού-Χωροταξικού Σχεδιασμού, Κοινωνικής Τρωτότητας και Προσαρμοστικότητας. Έχει διδάξει σε Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια και έχει διατελέσει εξωτερική αξιολογήτρια Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Ευαγγελία Σαραντοπούλου
Σπούδασε στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ. Έχει συμμετάσχει σε εργαστήρια με θέματα: την μνήμη, την επανάχρηση βιομηχανικής κληρονομιάς και το digital fabrication.
Παντολέων Σκάγιαννης
Καθηγητής, Τμήμα ΜΧΠΠΑ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Διευθυντής Εργαστηρίου Υποδομών, Τεχνολογικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, υπεύθυνος της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας ΠΘ. Visiting Professor CURDS, Πανεπιστήμιο Newcastle upon Tyne (2009) και Honorary Senior Research Associate, Bartlett DPU/UCL (2016). Διετέλεσε Κοσμήτορας Πολυτεχνικής Σχολής ΠΘ, Πρόεδρος του ΤΜΧΠΠΑ, μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής ΟΡΣΑ (2011-2014), της ΕΕ της Ένωσης Ευρωπαϊκών Σχολών Planning (AESOP), και της Διοικούσας Επιτροπής του Παγκόσμιου Ακαδημαϊκού Δικτύου Planning (GPEAN) (2007-2012). Τα ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται στις τεχνολογικές υποδομές, τον μητροπολιτικό χωρικό σχεδιασμό, την καινοτομία και τον τουρισμό.
Σοφία Σκορδίλη
Καθηγήτρια Βιομηχανικής Γεωγραφίας τμήματος Γεωγραφίας Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου. Επισκέπτρια Ερευνητική Εταίρος στα Πανεπιστήμια Cardiff (2011-12) και Utrecht (2016). Έχει συντονίσει ερευνητικά προγράμματα στα πεδία της χωρικής ανάπτυξης και χωρικής συνεργασίας μικρών επιχειρήσεων. Τα ενδιαφέροντα της στρέφονται στην Οικονομική Γεωγραφία της Αγροδιατροφής, στη διαμόρφωση βραχέων αλυσίδων προμήθειας αγροτροφικών προϊόντων και στην αναδιάρθρωση του λιανικού εμπορίου τροφίμων.
Στυλιανός Σταυριανάκης
Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Τμήμα Γεωγραφίας, Σχολή Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένων Οικονομικών του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου (θέμα διδακτορικής διατριβής: «Οι επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας από τη φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό»). Απόφοιτος τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην «Εφαρμοσμένη Γεωγραφία και Διαχείριση Χώρου» (κατεύθυνση: Ανάπτυξη και Διαχείριση του Ευρωπαϊκού Χώρου), Τμήμα Γεωγραφίας Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Μέλος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν την κοινωνική και αστική γεωγραφία.
Κατερίνα Στάθη
Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο ΕΚΠΑ, απέκτησε MPhil στις Οθωμανικές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο του Birmingham και ερευνά την Οθωμανική Αθήνα (18ος – αρχές 19ου αι.) σε διδακτορικό επίπεδο. Έχει εργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα ιστορίας και ιστορικής χαρτογραφίας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών. Από το 2015 είναι εισηγήτρια εκπαιδευτικού προγράμματος για την οθωμανική Αθήνα στο Ίδρυμα Λασκαρίδου στον Πειραιά. Ενδιαφέρεται για την κοινωνική και οικονομική ιστορία της οθωμανικής αυτοκρατορίας, την ιστορία πόλεων, την ιστορική χαρτογραφία και για ό,τι έχει να κάνει με αρχαιολογικές ανασκαφές. Παράλληλα ασχολείται με την διδασκαλία και μετάφραση της τουρκικής γλώσσας.
Γιάννης Στογιαννίδης
Ο Γιάννης Στογιαννίδης σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (1999-2004). Στη διάρκεια των μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών του ασχολήθηκε με την κοινωνική ιστορία και με ζητήματα σχετικά με την εργασία, τη βιομηχανική κληρονομιά και τη δημόσια υγεία. Από το 2017 διδάσκει στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μαθήματα σχετικά με τη νεότερη ιστορία, την ιστορία των θεσμών και τη διαχείριση των ιστορικών αρχείων.
Δημήτρης Σωτηρίου
Γεννήθηκε στην Αθήνα, 1945. Πτυχιούχος Φυσικός του Πανεπιστημίου Αθηνών, 1968. Υπότροφος 1971-1972, ερευνητής 1973-1975, στο CERN, Γενεύη Ελβετίας. Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Λοζάνης Ελβετίας, 1975. Μέλος του Διδακτικού Ερευνητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών 1977-2007. Αφυπηρέτησε ως Αν. Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής, 2007. Εργάστηκε με μερική απόσπαση στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, 1980 – 1989. Από τους πρωταγωνιστές στη δημιουργία του μηχανισμού Ειδικών Λογαριασμών Διαχειρίσεων Κονδυλίων Ερεύνης, 1982. Ερευνητικά ενδιαφέροντα: Φυσική Υψηλών Ενεργειών, Επιστημονική και Τεχνολογική Πολιτική, Τηλεϊατρική, Σύγχρονα Ασκληπιακά Πάρκα
Διονύσης Τζανετάτος
Διδάκτορας Πολεοδομίας (2019) του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού (UNAM), με μεταπτυχιακές σπουδές Πολεοδομίας στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (2013) και πτυχίο Μηχανολόγου Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο Πατρών (2002). Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στην κοινωνιολογική μελέτη των αστικών χωρικών μεταβολών κατά το παράδειγμα της βιώσιμης ανάπτυξης, με ιδιαίτερη έμφαση στο σύστημα των αστικών μεταφορών. Σε συνάφεια με τα παραπάνω, μελετά την παγκόσμια πολιτική ιστορία της αυτοκίνησης και των αστικών μεταφορών. Ο τίτλος της διατριβής του είναι Η βιώσιμη κινητικότητα στη νεοφιλελεύθερη πόλη. Η περίπτωση της μητροπολιτικής περιοχής της πόλης του Μεξικού.
Παναγιώτης Τουρνικιώτης
Σπούδασε αρχιτεκτονική, πολεοδομία, γεωγραφία και φιλοσοφία στην Αθήνα και το Παρίσι. Έχει δημοσιεύσει κριτικά δοκίμια και βιβλία για την αρχιτεκτονική και για την πόλη. Το ερευνητικό ενδιαφέρον του εστιάζει στους τρόπους με τους οποίους η κατανόηση του παρελθόντος συμβάλει στη διαμόρφωση διεπιστημονικών στρατηγικών σχεδιασμού της αρχιτεκτονικής και της πόλης. Είναι καθηγητής της θεωρίας της αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ο Le Corbusier και η μητροπολιτική Αθήνα είναι δύο μεγάλα και ανοιχτά κεφάλαια της πιο πρόσφατης δραστηριότητάς του.
Ευγενία Τούση
Εντεταλμένη Διδάσκουσα Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Βασικό πτυχίο Αρχιτέκτονα Μηχανικού (ΕΜΠ, 2007), μεταπτυχιακές σπουδές στην κατεύθυνση Πολεοδομία -Χωροταξία (ΕΜΠ, 2009), Διδακτορική Διατριβή, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ, Τομέας Πολεοδομίας και Χωροταξίας, 2014. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό Πόλεων και Κτιρίων (ΕΑΠ, 2017). Έχει εκπονήσει δυο μεταδιδακτορικές έρευνες (ΕΜΠ 2016-2019 και ΠΑΔΑ, 2020-2023) και έχει συμμετάσχει σε σημαντικό αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων. Διδάσκει από το 2010 σε προπτυχιακούς κύκλους σπουδών (ΑΤΕΙ Πειραιά, ΑΣΠΑΙΤΕ, ΤΕΙ Αθήνας, Παν. Δυτικής Αττικής) και από το 2015 σε μεταπτυχιακούς κύκλους σπουδών. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα εστιάζουν στους χωρο-κοινωνικούς μετασχηματισμούς με έμφαση στις προσφυγογενείς περιοχές και την αειφορική διαχείριση του αστικού τοπίου.
Μιράντα Τερζοπούλου
Η Μιράντα Τερζοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Εθνολόγος, πρώην ερευνήτρια στο Κέντρο Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, γνώρισε καλά πολλές περιοχές ταξιδεύοντας, ερευνώντας και καταγράφοντας. Έχει μελετήσει πολλές εκδηλώσεις και μορφές του λαϊκού πολιτισμού και ιδιαίτερα της παραδοσιακής μουσικής και των λαϊκών τελετουργιών δουλεύοντας με διάφορες εθνοτικές, γλωσσικές, θρησκευτικές ομάδες και μειονότητες εντός και εκτός Ελλάδας. Ηχογραφεί και βιντεοσκοπεί ό,τι είναι απαραίτητο για την ερευνά της, έχοντας συγκροτήσει ένα σημαντικό αρχείο σπάνιου οπτικοακουστικού υλικού.
Ειρήνη-Εριφύλη Τζέκου
Διδάκτωρ του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Οικονομική και Περιφερειακή Ανάπτυξη, στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ και είναι διπλωματούχος του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και ιδιαίτερα στα εναλλακτικά αγροδιατροφικά δίκτυα, στην κοινωνική καινοτομία και τις δικτυώσεις-συμπράξεις στο πλαίσιο αυτής, καθώς και στην αποανάπτυξη και μετα-ανάπτυξη.
Νίκος Τριανταφυλλόπουλος
Επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Διπλωματούχος τοπογράφος μηχανικός (ΑΠΘ) με μεταπτυχιακές σπουδές στην πολεοδομία στο Παρίσι. Επί μια δεκαπενταετία εργάσθηκε σε εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Το ερευνητικό και διδακτικό του έργο αφορά θέματα πολεοδομικής πολιτικής, αγοράς ακινήτων, αστικών αναπλάσεων, αξιοποίησης ακινήτων, συμπράξεων δημοσίου-ιδιωτικού τομέα και δημοσίων συμβάσεων.
Λουκάς Τριάντης
Αρχιτέκτονας – πολεοδόμος (ΕΜΠ), με μεταπτυχιακές σπουδές αστικής γεωγραφίες στο LSE και διδακτορικό στον Τομέα Πολεοδομίας – Χωροταξίας ΕΜΠ. Έχει εργαστεί ως πολεοδόμος στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, καθώς και ως ερευνητής στο Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ. Έχει διδάξει πολεοδομία σε αυτόνομη ή επικουρική διδασκαλία στο ΕΜΠ και το Πολυτεχνείο Κρήτης. Τα ενδιαφέροντά του εστιάζουν στον χωρικό σχεδιασμό και τις πολιτικές, την ανάπτυξη της γης, την κοινωνική παραγωγή του χώρου, τη θεσμική αλλαγή και τη διεθνή ανάπτυξη.
Μιχάλης Τσαγκάρης
Μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Είναι κάτοχος Διδακτορικού τίτλου του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές (ΜΑ) στην Επικοινωνία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στο ‘Institute of Communication Studies’ του University of Leeds και απέκτησε το πτυχίο του από το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα που αφορούν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, το Φύλο, τον Πολιτισμό και την Κοινωνία.
Ανδρέας Τσάτσαρης
Aναπληρωτής καθηγητής στα Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών και Θεματικής Χαρτογραφίας στο Τμήμα Τοπογραφίας & Γεωπληροφορικής του ΤΕΙ Αθηνών, Είναι Διευθυντής του Ερευνητικού Εργαστηρίου Γεωχωρικής Τεχνολογίας. Είναι επιστημονικός συνεργάτης ερευνητικών οργανισμών σε θέματα γεωχωρικής ανάλυσης για τη διασπορά ασθενειών, εγκεκριμένος σύμβουλος από το Υπουργείο Πολιτισμού για ζητήματα Γεωπληροφορικής στην Αρχαιολογία. Συμμετέχει σε εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα, με δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια και διεθνείς αναφορές στο έργο του. Είναι επίσης κριτής επιστημονικών εργασιών σε διεθνή περιοδικά.
Αντιγόνη Φάκα
Διδάκτορας του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Είναι απόφοιτη του ιδίου τμήματος και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γεωπληροφορική (Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, ΕΜΠ). Αντικείμενο της διδακτορικής της διατριβής είναι η εφαρμοσμένη γεωπληροφορική στη διαχείριση γεωγραφικών πληροφοριών και η αποτίμηση ποιότητας ζωής σε μονάδες τοπικής αυτοδιοίκησης. Η ερευνητική της δραστηριότητα εστιάζει σε τομείς της εφαρμοσμένης γεωγραφίας και των Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών.
Άννα Φραγκουδάκη
Άννα Φραγκουδάκη, Κοινωνιολόγος της Εκπαίδευσης, Ομότιμη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει ερευνήσει και δημοσιεύσει στα πεδία: κοινωνική ανισότητα και πολιτισμική ετερότητα στην εκπαίδευση, ιστορία των εκπαιδευτικών ιδεών και της ιστορικής διγλωσσίας, εθνοκεντρισμός του σχολείου. Το τελευταίο της βιβλίο (2013) είναι Ο Εθνικισμός και η άνοδος της ακροδεξιάς (Αλεξάνδρεια).
Χρίστος Χαλκιάς
Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην Επιστήμη των Γεωγραφικών Πληροφοριών, στην Εφαρμοσμένη Γεωγραφία, στη Χωρική Ανάλυση με την αξιοποίηση της Γεωπληροφορικής, στη Μοντελοποίηση Φυσικών Καταστροφών και την Ψηφιακή Χαρτογραφία. Έχει συγγράψει μεγάλο αριθμό επιστημονικών άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, δύο βιβλία και σημαντικό αριθμό κεφαλαίων σε βιβλία σχετικά με τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα. Πλούσιο επίσης είναι το διδακτικό του έργο σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.
Ευαγγελία
Χατζηκωνσταντίνου
Διδάκτορας Πολεοδομίας-Χωροταξίας ΕΜΠ, αρχιτέκτων μηχανικός ΑΠΘ με μεταπτυχιακές σπουδές στο ΕΜΠ. Η διατριβή της εξετάζει την κατασκευή υποδομών και αναλύει τις κοινωνικές δυναμικές που έκαναν τους δρόμους στη μακρά διάρκεια σύμβολο του ελληνικού εκσυγχρονισμού. Το ερευνητικό της έργο εστιάζει στη μελέτη της πόλης μέσα από την ιστορία, τις χωρο-κοινωνικές ανισότητες, το περιβάλλον και την ενέργεια. Έχει εργαστεί ως ερευνήτρια στο Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ και τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας. Έχει διδάξει στο πρόγραμμα «Ακαδημία Πλάτωνος» του ΕΚΠΑ και το CYA.
Κωστής Χατζημιχάλης
Ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Δίδαξε, επίσης, ως Επίκουρος και Αναπληρωτής Καθηγητής στον Τομέα Πολεοδομίας-Χωροταξίας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων, ΑΠΘ. Επισκέπτης καθηγητής σε διάφορα πανεπιστήμια στην Ευρώπη, ΗΠΑ και Αυστραλία.
Κωνσταντίνος Χλωμούδης
Οικονομολόγος, Καθηγητής στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Παν/μιου Πειραιά. Οι ερευνητικές του δραστηριότητες είναι επικεντρωμένες σε θέματα Οργάνωσης και Διοίκησης Λιμένων καθώς και σε θέματα οργάνωσης των θαλάσσιων μεταφορών. Το βιβλίο του “European Port Policy: Towards a Long Term Strategy” έχει ανακηρυχθεί ως ένα από τα πρωτοποριακά βιβλία για την Ευρωπαϊκή Λιμενική Πολιτική και έχει μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Θεωρείται ως ένας από τους εμπειρογνώμονες με επιρροή σε θέματα στρατηγικής για τη λιμενική βιομηχανία, με πολλά άρθρα του δημοσιευμένα σε κορυφαία ναυτιλιακού ενδιαφέροντος διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Κατερίνα Χριστοφοράκη
MSc Αρχιτέκτων Μηχανικός – Πολεοδόμος ΕΜΠ, Υποψήφια Διδάκτωρ της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ. Είναι ερευνήτρια στο Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ ενώ δραστηριοποιείται παράλληλα και στον ιδιωτικό τομέα. Κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα ο τρόπος διαμόρφωσης του ευρύτερου πολεοδομικού περιβάλλοντος και οι πιέσεις που αυτό δέχεται, εξετάζοντας τις διαδοχικές μεταλλαγές της δομής της πόλης και τους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτές. Απώτερος στόχος της διερεύνησης, η ενίσχυση του βιώσιμου και ανθεκτικού σχεδιασμού της πόλης.
Ιωάννης Χωριανόπουλος
Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έχει διδάξει στα Τμήματα Γεωγραφίας και Κοινωνικής Πολιτικής του LSE, ενώ έχει εργαστεί ως ερευνητής στο Hellenic Observatory του LSE, και στο Institute of Urban and Regional Development, University of California, Berkeley (Fulbright visiting scholar). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στις θεματικές της αστικής διακυβέρνησης, της αστικής διάχυσης, του κοινωνικού αποκλεισμού και του στεγαστικού διαχωρισμού.
Εύα Ψαθά
Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός του ΕΜΠ, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Πολεοδομία και Αστική Ανάπτυξη και Διδάκτωρ Πολεοδομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα αφορούν στην ποιότητα ζωής στις πόλεις, την αστική ανάπτυξη, τη συμβολή του πολιτισμού και του ελεύθερου χρόνου στην ανάπτυξη των πόλεων και τους μετασχηματισμούς των κέντρων των πόλεων. Mέλος ΕΔΙΠ στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει εργαστεί ως ερευνήτρια σε εργαστήρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ και του ΤΜΧΠΠΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Ιωάννης Ψυχάρης
Καθηγητής Περιφερειακής Οικονομικής Ανάλυσης στο Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου . Έχει διατελέσει μέλος ΔΕΠ του Τμήματος ΜΧΠΠΑ της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Επισκέπτης Ερευνητής στο Ελληνικό Παρατηρητήριο της Οικονομικής Σχολής του Λονδίνου (LSE) και Διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Τα ερευνητικά και διδακτικά του ενδιαφέροντά εμπίπτουν στα πεδία της Περιφερειακής Οικονομικής, Οικονομικής Γεωγραφίας, Δημόσιας Διοίκησης και Δημοσιονομικής Αποκέντρωσης. Πρόεδρος του ΔΣ του ελληνικού τμήματος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Περιφερειακής Επιστήμης (ERSA).