Διαδικασία υποβολής και αξιολόγησης νέων λημμάτων
Ο Κοινωνικός Άτλαντας της Αθήνας αποτελεί μια δυναμική συλλογή κειμένων και εποπτικού υλικού σε συνεχή εξέλιξη και ανάπτυξη που αφορά την κοινωνική γεωγραφία της πόλης. Η αρχική του μορφή με την οποία πρωτοπαρουσιάστηκε στις αρχές του 2016 – στην οποία περιλαμβάνονται 61 λήμματα με πολλούς χάρτες, φωτογραφίες και διαγράμματα – θα εμπλουτισθεί σύντομα με νέα λήμματα και συνοδευτικό υλικό. Τα νέα λήμματα του Άτλαντα θα προέλθουν από συγγραφείς που είτε θα προσκληθούν απευθείας από την Συντακτική του Επιτροπή να συμβάλουν, είτε από ανεξάρτητες προτάσεις που θα κατατεθούν προς την Συντακτική Επιτροπή.
Διαδικασία υποβολής και αξιολόγησης νέων λημμάτων (για το σχετικό αρχείο πατήστε εδώ)
2.1 Αρχεία κυρίως κειμένου (ελληνικά και αγγλικά)
2.2 Αρχεία συνοδευτικού υλικού και σχημάτων
3.1 Δεδομένα
3.2 Δεοντολογία
3.3 Λογοκλοπή
1. Προτάσεις για νέα λήμματα
Οι προτάσεις προς τη Συντακτική Επιτροπή για νέα λήμματα θα πρέπει να αποστέλλονται σε αρχείο word ή openoffice και να περιλαμβάνουν:
- Ονόματα συγγραφέων και στοιχεία επικοινωνίας
- Τον τίτλο του προτεινόμενου λήμματος
- Περίληψη με τα βασικά του σημεία (της τάξης των 200 – 300 λέξεων)
- Περιγραφή του συνοδευτικού υλικού για το προτεινόμενο λήμμα
Οι προτάσεις θα πρέπει να αποστέλλονται στη διεύθυνση: info@athenssocialatlas.gr
Η Συντακτική Επιτροπή θα εξετάζει την κάθε πρόταση και θα ενημερώνει με επιστολή τους συγγραφείς αν η πρόταση γίνεται αποδεκτή ή όχι. Στην περίπτωση όπου η πρόταση γίνει αποδεκτή η Συντακτική Επιτροπή μπορεί να προτρέψει τους συγγραφείς να εστιάσουν σε επιμέρους θέματα ή στην παρουσίαση συνοδευτικού υλικού ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.
Εντός τριών μηνών από την αποδοχή της πρότασης οι συγγραφείς αποστέλλουν το τελικό κείμενο και το συνοδευτικό υλικό στη Συντακτική Επιτροπή σύμφωνα με τις οδηγίες και τις προδιαγραφές που παρουσιάζονται παρακάτω. Η Συντακτική Επιτροπή αξιολογεί το κείμενο και το συνοδευτικό υλικό και είτε αποδέχεται το κείμενο άμεσα προς δημοσίευση, είτε ζητά από τους συγγραφείς αλλαγές που θα βελτιώσουν το κείμενο, τη χαρτογράφηση ή τη διαδικτυακή παρουσίαση του συνοδευτικού υλικού.
Πριν από την υποβολή του πλήρους κειμένου, παρακαλούμε βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει προσεκτικά τις οδηγίες προς τους συγγραφείς που αναφέρονται παρακάτω.
Συγγραφείς που θα ήθελαν να συζητήσουμε την πρότασή τους πριν από την υποβολή της μπορούν να απευθυνθούν στη Συντακτική Επιτροπή μέσω του info@athenssocialatlas.gr
2. Οδηγίες για την υποβολή του τελικού κειμένου
2.1. Αρχεία κυρίως κειμένου (ελληνικά και αγγλικά)
Συγγραφείς
Όλα τα πρόσωπα που έχουν ουσιαστική συμβολή στη συγγραφή του λήμματος θα πρέπει να αναφέρονται ως συγγραφείς στην πρώτη σελίδα. Για κάθε συγγραφέα θα πρέπει να αναφέρεται η ακαδημαϊκή ή επαγγελματική του/της ιδιότητα και ο φορέας στον οποίο εργάζεται.
Για κάθε συγγραφέα κατατίθεται:
- Σύντομο βιογραφικό περίπου 70 λέξεων στα ελληνικά και στα αγγλικά,
- Ψηφιακή φωτογραφία σε υψηλή ανάλυση και
- Πλήρη στοιχεία επικοινωνίας: διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ταχυδρομική διεύθυνση και αριθμός τηλεφώνου (τα δύο τελευταία δεν δημοσιεύονται).
Περιλήψεις και λέξεις-κλειδιά
Τα κείμενα θα πρέπει να συνοδεύονται από περίληψη όχι μεγαλύτερη από 250 λέξεις, και τέσσερις ή πέντε λέξεις-κλειδιά στη πρώτη σελίδα. Θα πρέπει επίσης να υποδεικνύονται οι θεματικές του άτλαντα (μέχρι 3 θεματικές) στις οποίες θα ήθελαν οι συγγραφείς να ενταχθεί το κείμενό τους.
Γλώσσα
Τα λήμματα θα πρέπει να υποβάλλονται στα Ελληνικά και στα Αγγλικά σε δυο ξεχωριστά αρχεία. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορεί να είναι δυνατή κάποια βοήθεια για τη μετάφραση.
Μορφοποίηση κυρίως κειμένου
Το κυρίως κείμενο του λήμματος δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 2.500 λέξεις. Το κείμενο πρέπει να είναι σε διπλό διάστιχο χρησιμοποιώντας γραμματοσειρά Times New Roman 12. Οι σελίδες πρέπει να είναι αριθμημένες διαδοχικά.
Τα κυρίως κείμενο μπορεί να διαρθρώνεται σε επιμέρους ενότητες με τις αντίστοιχες επικεφαλίδες όχι όμως και σε υποενότητες.
Όλες οι εικονογραφήσεις (πλην των χαρτών) θα ονομάζονται «Σχήματα» («Figures») και θα πρέπει να αναφέρονται στο χειρόγραφο. Τα «Σχήματα» («Figures»), οι «Χάρτες» («Maps») και οι «Πίνακες» («Tables») θα πρέπει να είναι αριθμημένα διαδοχικά και να περιλαμβάνουν τίτλο και πηγές. Εντός του κειμένου θα πρέπει να αναφέρεται η αρίθμηση των Σχημάτων και των Χαρτών και να υποδεικνύεται η θέση τους με την εισαγωγή υποσημείωσης. Κάθε σχήμα, χάρτης ή πίνακας θα πρέπει να αποστέλλεται σε ξεχωριστό αρχείο.
Yποσημειώσεις
Οι υποσημειώσεις γίνονται με «Σημειώσεις Τέλους» (endnotes), με αριθμητική ακολουθία στην τελευταία σελίδα, που αναφέρεται στο κείμενο ως (1), (2), κ.λπ.
Βιβλιογραφικές αναφορές
- Οι βιβλιογραφικές αναφορές ενσωματώνονται στο κείμενο [π.χ. … στις αστικές περιοχές (Παπαδάκης 2004, 125) ή … σύμφωνα με τον Παπαδάκη (2004, 125) … ].
- Η πλήρης αναφορά κάθε δημοσίευσης τοποθετείται σε αλφαβητικό κατάλογο βιβλιογραφικών αναφορών στο τέλος του κειμένου.
- Σε περιπτώσεις που περισσότερες αναφορές της μιας αναφοράς φέρουν το ίδιο όνομα συγγραφέα/έων το όνομα θα πρέπει να επαναλαμβάνεται.
- Τα επίθετα που περιλαμβάνουν de, van, von, De, Van, Von κτλ. θα πρέπει, κατά περίπτωση, να τοποθετούνται στο γράμμα D ή στο γράμμα V. Θα πρέπει να αναφέρονται ως εξής: De Roux DP και όχι ώς Roux DP, de. Ως βιβλιογραφικές αναφορές ενσωματωμένες στο κείμενο θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κεφαλαία γράμματα: (Van Dijk 2004, 125) ή … σύμφωνα με τον Van Dijk (2004, 125) …
- Τα επίθετα που περιλαμβάνουν Jr ή II θα πρέπει να αναφέρονται ως εξής:
- Επίθετο Αρχικό Ονόματος Jr (έτος)
- Επίθετο Αρχικό Ονόματος ΙΙ (έτος)
- Για τις περιπτώσεις βιβλιογραφικών αναφορών όπου το όνομα του πρώτου συγγραφέα είναι κοινό:
- Σε περιπτώσεις ενός συγγραφέα ακολουθείται ημερολογιακή σειρά
Παπαδάκης K (2004)
Παπαδάκης K (2005)
- Σε περιπτώσεις δύο συγγραφέων ακολουθείται αλφαβητική σειρά βάσει των επιθέτων των δευτέρων συγγραφέων
Παπαδάκης K και Γεωργίου Σ (2004)
Παπαδάκης K και Δημητρίου Ν (2004)
- Σε περιπτώσεις αναφορών με κοινή ημερομηνία θα πρέπει να εισάγεται και κάποιο γράμμα του λατινικού αλφαβήτου (2003a, 2003b, 2003c)
Παπαδάκης K (2004a)
Παπαδάκης K (2004b)
- Βεβαιωθείτε ότι όλες οι επιμέρους πληροφορίες αναφέρονται – τόμος, τεύχος, αριθμοί σελίδων, εκδότης, πόλη έκδοσης κτλ.
- Σε περιπτώσεις που στην αναφορά χρησιμοποιείται ο όρος et al. δεν χρησιμοποιείται πλάγια γραφή (italic)
Κατάλογος αναφορών
Η μορφή του καταλόγου πρέπει να ακολουθεί τον τρόπο παράθεσης Harvard. Π.χ.
- Βιβλίο:
Clark JM and Hockey L (1979) Research for Nursing. Leeds: Dobson Publishers.
- Κεφάλαιο βιβλίου
Gumley V (1988) Skin cancers. In: Tschudin V and Brown EB (eds) Nursing the Patient with Cancer. London: Hall House, pp.26–52.
- Δημοσιευμένο επιστημονικό άρθρο
Huth EJ, King K and Lock S (1988) Uniform requirements for manuscripts submitted to biomedical journals. British Medical Journal 296(4): 401–405.
- Επιστημονικό άρθρο προ δημοσίευσης
Huth EJ, King K and Lock S (1988) Uniform requirements for manuscripts submitted to biomedical journals. British Medical Journal. Epub ahead of print 12 June 2011. DOI: 10.1177/09544327167940.
- Διδακτορική / μεταπτυχιακή διατριβή
Clark JM (2001) Referencing style for journals. PhD Thesis, University of Leicester, UK.
- Εφημερίδα / περιοδικό
Clark JM (2001) Referencing style for journals. The Independent, 21 May, 10.
- Παρουσίαση σε συνέδριο (δημοσιευμένη ή μη)
Clark JM and Smith P (2002) Latest research on car exhaust manifolds. In: 17th international conference on strain analysis (ed L Macadam), London, UK, 23–25 September 2010, pp.12–14. London: Professional Engineering Publishing.
- Διαδικτυακό blog:
Clark JM (2006) Article title. In: Blog title. Available at: www.blogit.com/johnmatthewclark (accessed 20 August 2011).
- Διαδικτυακή σελίδα:
National Center for Professional Certification (2002) Factors affecting organizational climate and retention. Available at: www.cwla.org./programmes/triechmann/2002fbwfiles (accessed 10 July 2010).
Ευχαριστίες
Όλοι οι συνεισφέροντες οι οποίοι δεν πληρούν τα κριτήρια για να εμφανιστούν ως συγγραφείς πρέπει να αναφέρονται σε διακριτό τμήμα του κειμένου με τίτλο Ευχαριστίες. Στις ευχαριστίες μπορούν να αναφέρονται πρόσωπα ή φορείς που παρείχαν τεχνική βοήθεια, άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες όπως η μετάφραση, οι υποδομές ή η χρηματοδότηση. Οι Ευχαριστίες πρέπει να εμφανίζονται με υποσημείωση που τοποθετείται στην αρχή του κειμένου.
2.2. Αρχεία συνοδευτικού υλικού και σχημάτων
Για τους Πίνακες που συνοδεύουν το κυρίως κείμενο οι προτεινόμενες μορφές είναι το Word DOC, XLS και OpenOffice (documents ή spreadsheets).
Για την παραγωγή χαρτογραφικού υλικού θα πρέπει να κατατίθενται και τα αντίστοιχα υπόβαθρα (αρχεία .shp). Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα υπόβαθρα, και μετά από συνεννόηση με την επιτροπή, είναι δυνατή η διαχείριση των δεδομένων και η χαρτογραφική απεικόνιση τους από την ομάδα του Άτλαντα.
Τα «Σχήματα» και οι «Χάρτες» θα πρέπει να υποβληθούν σε μορφή υψηλής ανάλυσης TIFF ή σε μορφή EPS. Άλλες μορφές ανάλυσης γίνονται επίσης δεκτές (JPEG, GIF, BMP, Powerpoint, Excel, κλπ).
Σε περιπτώσεις που τα «Σχήματα» ή «Χάρτες» περιέχουν κείμενο επιβάλλεται η χρήση διανυσματικών αρχείων .PDF, .ΑΙ ή .SVG.
3. Αρχές δεοντολογίας και πολιτική της σύνταξης
3.1. Δεδομένα
Σε όλα τα λήμματα θα πρέπει να αναφέρονται οι πηγές δεδομένων, ο τρόπος συλλογής και ανάλυσής τους. Σε περίπτωση που προέρχονται από πρωτογενή έρευνα στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος ή εκπόνησης διδακτορικής διατριβής θα πρέπει να δηλώνεται ο τίτλος του ερευνητικού προγράμματος ή της διατριβής και το ίδρυμα στο οποίο εκπονήθηκε.
Η Συντακτική Επιτροπή αναγνωρίζει τη σημασία της διαθεσιμότητας των ερευνητικών δεδομένων ως αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας έρευνας και επαλήθευσης για τα λήμματα που υποβάλλονται. Η Συντακτική Επιτροπή μπορεί να ζητήσει από όλους τους συγγραφείς την υποβολή τυχόν πρωτογενών δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν για τη συγγραφή, ή την παροχή λεπτομερώς πληροφοριών στα κείμενά τους σχετικά με την πρόσβαση στα δεδομένα. Οι πληροφορίες αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν συνδέσμους σε αποθετήρια δεδομένων ή λεπτομερείς πληροφορίες σύνδεσης με τις πηγές δεδομένων. Η παροχή των δεδομένων είναι σε πολλά κείμενα κρίσιμη για τη χαρτογράφηση σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Άτλαντα.
3.2. Δεοντολογία
Η Συντακτική Επιτροπή δεσμεύεται από τις διεθνείς αρχές της δεοντολογίας για τη διασφάλιση της πρωτοτυπίας και την ακεραιότητα της έρευνας. Ενθαρρύνουμε τους συγγραφείς, πριν την υποβολή των κειμένων,να συμβουλεύονται τα Διεθνή Πρότυπα ερευνητικής δεοντολογίας και δημοσιότητας. Η Συντακτική Επιτροπή δεσμεύεται να αποκλείσει κείμενα σεξιστικού ή ρατσιστικού περιεχομένου και προτρέπει τους συγγραφείς να ελέγχουν τα κείμενα πριν την υποβολή τους για ενδεχόμενη χρήση σεξιστικών ή ρατσιστικών εκφράσεων. Η Συντακτική Επιτροπή σέβεται απολύτως τις αρχές της ανωνυμίας και εμπιστευτικότητας της έρευνας και θεωρεί απαγορευτική τη δημοσίευση προσωπικών δεδομένων για τα υποκείμενα της έρευνας. Η Συντακτική Επιτροπή θεωρεί επίσης απαγορευτική τη δημοσίευση κάθε άλλου είδους δεδομένων που δεν έχουν προκύψει με τη συναίνεση των υποκειμένων της έρευνας και ιδίως όσων αφορούν ανηλίκους ή πρόσωπα σε συνθήκες που τα καθιστούν ευάλωτα. Διατηρεί, τέλος, το δικαίωμα να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο συλλέχθηκαν τα δεδομένα.
3.3. Λογοκλοπή
Η Συντακτική Επιτροπή αντιμετωπίζει αυστηρά τις περιπτώσεις παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων ή λογοκλοπής και επιδιώκει να προστατεύσει την ηλεκτρονική έκδοση του Άτλαντα από αθέμιτες πρακτικές. Τα κείμενα που υποβάλλονται μπορούν να ελεγχθούν με τη χρήση ειδικού λογισμικού για τη διαπίστωση επικαλύψεων με κείμενα που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο ή σε ειδικά αποθετήρια. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ένα κείμενο αντέγραψε άλλη εργασία ή περιλαμβάνει υλικό πνευματικών δικαιωμάτων τρίτων χωρίς άδεια ή με ανεπαρκή απόδειξη καθώς και όταν η πατρότητα του άρθρου αμφισβητείται, η Συντακτική Επιτροπή θα εξετάσει τις πλέον ενδεδειγμένες ενέργειες επανόρθωσης (απόσυρση του λήμματος, ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων και της ερευνητικής κοινότητας, δρομολόγηση των κατάλληλων νομικών διαδικασιών).
3.4. Πνευματικά Δικαιώματα
Οι συγγραφείς είναι υπεύθυνοι για την απόκτηση άδειας από τους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων για την αναπαραγωγή οποιασδήποτε εικόνας, πίνακα, σχήματος ή χωρίων από κείμενα που έχουν προηγουμένως δημοσιευτεί αλλού.