Πειραιάς 1951-2011: Δημογραφική στασιμότητα σε μια μητρόπολη με έντονες πληθυσμιακές διακυμάνσεις
Μαλούτας Θωμάς
Γειτονιές, Δομημένο Περιβάλλον, Κοινωνική Δομή
2017 | Φεβ
Σε σύγκριση με τις υπόλοιπες κεντρικές περιοχές της πόλης, ο Πειραιάς παρουσιάζει πληθυσμιακή στασιμότητα σε όλη την περίοδο μετά το 1950 [1] . Η στασιμότητα αυτή, μάλιστα, ξεκινά νωρίτερα. Ο Δήμος Πειραιώς (ΔΠ) καταγράφει τον μεγαλύτερο αριθμό κατοίκων (193.000) το 1928 (Μπουρνόβα, 2016), τον οποίο διατηρεί με μικρές αυξομειώσεις μέχρι σήμερα. Η πορεία αυτή είναι πολύ διαφορετική από την έντονη αύξηση και κατόπιν τη σημαντική κάμψη του Δήμου Αθηναίων (ΔΑ) ή τις αυξητικές τάσεις που παρουσιάζουν οι περιοχές γύρω από τον Δήμο Αθηναίων και, λιγότερο, εκείνες γύρω από τον Δήμο Πειραιώς (γράφημα 1).
Γράφημα 1: Πληθυσμιακή μεταβολή των κεντρικών Δήμων του λεκανοπεδίου Αττικής 1951-2011 (χιλιάδες κατοίκων ανά περιοχή)
Δήμοι περιοχής ΔΠ: Νίκαια, Κορυδαλλός, Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Πέραμα, Αγ. Ι. Ρέντης
Δήμοι περιοχής ΔΑ: Βύρωνας, Γαλάτσι, Δάφνη, Ζωγράφου, Καισαριανή, Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Υμηττός
Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ, Απογραφές Πληθυσμού (https://panorama.statistics.gr/)
Η πληθυσμιακή στασιμότητα του Δήμου Πειραιώς σε απόλυτα μεγέθη μοιάζει να μην ακολούθησε καθόλου τη ραγδαία πληθυσμιακή αύξηση του συνόλου της πόλης (γράφημα 2) κατά τη μεταπολεμική περίοδο (Κοτζαμάνης, 1997).
Γράφημα 2: Πληθυσμιακή εξέλιξη της Αθηναϊκής μητρόπολης (Περιφέρεια Αττικής) 1951-2011
Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ, Απογραφές Πληθυσμού (https://panorama.statistics.gr/)
Παράλληλα, ο Δήμος Πειραιώς και, ως ένα βαθμό, οι Δήμοι που τον περικλείουν, εμφανίζουν μετά το 1980 μικρή πληθυσμιακή κάμψη, η οποία αντιστρέφεται ωστόσο ελαφρώς κατά τη δεκαετία του 1990 για να επανέλθει στη δεκαετία του 2000. Η εικόνα αυτή δεν διαφοροποιείται σημαντικά από εκείνη του Δήμου Αθηναίων και των περισσότερων όμορών του Δήμων, αφού όλες οι κεντρικές περιοχές του λεκανοπεδίου εμφανίζουν πληθυσμιακή κάμψη που μοιάζει να γενικεύεται από τη δεκαετία του 1970 και μετά. Η μείωση του ειδικού πληθυσμιακού τους βάρους οφείλεται κυρίως στην εξάπλωση της πόλης καθώς και στη σταδιακή μετακίνηση της κατοικίας στα προάστια.
Η πληθυσμιακή αυτή κάμψη, ιδιαίτερα για τους δύο κεντρικούς δήμους, είναι ακόμη σημαντικότερη αν υπολογισθεί με σχετικούς όρους, δηλαδή ως εξέλιξη του ποσοστού των κεντρικών Δήμων στο συνολικό πληθυσμό της μητρόπολης. Η εικόνα για το σύνολο των κεντρικών περιοχών μετατρέπεται έτσι σε σαφή κάμψη (γράφημα 3). Η μείωση του ειδικού πληθυσμιακού βάρους στο σύνολο της πόλης για την περίοδο 1951-2011 είναι μεγαλύτερη για τον Δήμο Πειραιώς (-68%). Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζεται μειωμένος κατά 57% και οι γύρω του Δήμοι κατά 12%, ενώ εκείνοι γύρω από τον Δήμο Πειραιώς κατά 34%.
Γράφημα 3: Ποσοστό πληθυσμού των κεντρικών Δήμων του λεκανοπεδίου Αττικής στο σύνολο του πληθυσμού της Αττικής 1951-2011
Δήμοι περιοχής ΔΠ: Νίκαια, Κορυδαλλός, Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Πέραμα, Ρέντης
Δήμοι περιοχής ΔΑ: Βύρωνας, Γαλάτσι, Δάφνη, Ζωγράφου, Καισαριανή, Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Υμηττός
Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ, Απογραφές Πληθυσμού (https://panorama.statistics.gr/)
Αναζητώντας ερμηνείες όσον αφορά τη δημογραφική συμπεριφορά των δύο βασικών κέντρων του λεκανοπεδίου και των περιοχών γύρω από αυτά μπορεί κανείς να αναφερθεί σε σειρά διαφορετικών παραγόντων. Καταρχάς, ο Πειραιάς δεν είχε τον ανάλογο με την Αθήνα ζωτικό χώρο για οικιστική επέκταση, τόσο με ποσοτικά όσο και ποιοτικά κριτήρια. Ο Δήμος Πειραιώς ήταν σχετικώς πυκνοδομημένος από την αρχή της μεταπολεμικής περιόδου, ενώ παράλληλα δεν διέθετε τις απαραίτητες πολεοδομικές (όπως φαρδείς οδικούς άξονες) και οικονομικές προϋποθέσεις (τιμές γης) παρά σε λίγες μόνο κεντρικές του περιοχές, οι οποίες όμως ήταν και οι πλέον ανεπτυγμένες. Η περιφέρεια του Δήμου και οι περισσότεροι όμοροι Δήμοι αποτελούσαν τις κατεξοχήν περιοχές όπου είχε αναπτυχθεί η λαϊκή περιφερειακή αυτοστέγαση και η αυθαίρετη δόμηση, με αποτέλεσμα να εξελιχθούν σε περιοχές όπου η κοινωνική και πολεοδομική μορφολογία εμπόδιζε, για μεγάλο διάστημα, την καθ’ ύψος οικοδόμησή τους.
Η διαφορά στην πληθυσμιακή ανάπτυξη μεταξύ των δύο κεντρικών Δήμων μοιάζει να έγκειται στο ότι το κέντρο της Αθήνας συντονίστηκε με τη ραγδαία ανάπτυξη της πόλης κατά τις δεκαετίες του 1950 και 1960, στην οποία και συνέβαλε σημαντικά, σε αντίθεση με το Δήμο Πειραιώς που μέσα σε 60 χρόνια διατήρησε περίπου τον ίδιο αριθμό κατοίκων και χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις στην πορεία. Η διαφορά αυτή αντικατοπτρίζεται καθαρά στη δυναμική της οικοδόμησης στα δύο κέντρα: το κέντρο της Αθήνας οικοδομήθηκε μαζικά κατά την περίοδο 1946-1970 με τη διαδικασία της αντιπαροχής ως τόπος συγκέντρωσης του σύγχρονου τρόπου κατοικίας για τα μεσαία και υψηλά κοινωνικά στρώματα της εποχής. Εκείνο του Πειραιά ακολούθησε τη σχετική πορεία μια δεκαετία αργότερα, όταν είχαν ήδη αρχίσει να φαίνονται τα αρνητικά παρεπόμενα της οικιστικής ανάπτυξης με αυτόν τον τρόπο, ενώ τα μεσαία και υψηλότερα κοινωνικά στρώματα άρχιζαν να προτιμούν μαζικά την κατοικία στα βόρεια και τα νότια προάστια. Στο γράφημα 4 φαίνεται καθαρά η χρονική αυτή κρίσιμη ‘υστέρηση’ του Πειραιά στη διαδικασία οικοδόμησης νέων κατοικιών.
Γράφημα 4: Ποσοστό κατοίκων σε κτήρια κατοικίας ανάλογα με την περίοδο κατασκευής στους Δήμους Αθηναίων και Πειραιώς (2011)
Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ, Απογραφή Πληθυσμού 2011 (https://panorama.statistics.gr/)
Αν η περιορισμένη αύξηση του πληθυσμού του Πειραιά κατά τις δεκαετίες δυναμικής ανάπτυξης της πόλης οφείλονται ως ένα βαθμό στους παραπάνω παράγοντες, η περιορισμένη συρρίκνωσή του από το 1970 και μετά θα πρέπει ενδεχομένως να αποδοθεί στους τοπικούς κλάδους απασχόλησης που χωροθετούνται σχεδόν αποκλειστικά στον Πειραιά και στο γεγονός ότι η μετακίνηση στα προάστια είναι δυσκολότερη σε σύγκριση με εκείνη των Αθηναίων. Η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά ουσιαστικά δεν διαθέτει προάστια επιθυμητά για κατοικία από τα υψηλά και μεσαία στρώματά του, ενώ τα βόρεια και νότια προάστια, όπως και η ανατολική Αττική βρίσκονται σε απόσταση αρκετά αποτρεπτική για καθημερινή μετακίνηση.
Ενδεικτικά, η καθημερινή μετακίνηση για εργασία προς τους Δήμους Αθηναίων και Πειραιώς, από προάστια που κατατάσσονται σε υψηλές θέσεις όσον αφορά τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων, [2] παρουσίαζε την ακόλουθη εικόνα το 2001: 38.651 προς την Αθήνα και 4.806 προς τον Πειραιά (σχεδόν διπλάσια εισροή στην Αθήνα, λαμβάντας υπόψη τον πληθυσμό των δύο Δήμων). Ακριβέστερη σύγκριση, ωστόσο, παρουσιάζεται στο γράφημα 5, όπου καταγράφεται σαφώς η συγκριτική δυσκολία μετακίνησης από τα πιο απομακρυσμένα βόρεια προάστια προς τον Πειραιά.
Γράφημα 5: Αριθμός ατόμων που μετακινούνται καθημερινά για εργασία προς τους Δήμους Αθηναίων και Πειραιώς ανά 1.000 κατοίκους και ανά Δήμο προέλευσης (2001)
Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ, Απογραφή Πληθυσμού 2001 (https://panorama.statistics.gr/)
Ένα τελευταίο χαρακτηριστικό που συνδέεται με τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή σταθερότητα / στασιμότητα του Πειραιά σε σχέση με τον κεντρικό Δήμο της Αθήνας αφορά την εισροή μεταναστευτικού πληθυσμού κατά τη δεκαετία του 1990. Η κάμψη του πληθυσμού στο Δήμο Αθηναίων την περίοδο 1991-2001(-2%) παρουσιάστηκε παρά τη μεγάλη εισροή μεταναστών από την Ανατολική ευρώπη και από αναπτυσσόμενες χώρες εκτός Ευρώπης, το ποσοστό των οποίων το 2001 είχε φθάσει το 16,2% του πληθυσμού του Δήμου. Αντίθετα, ο Δήμος Πειραιώς παρουσίασε αύξηση 5,3% κατά την ίδια περίοδο, η οποία μάλιστα στηρίχθηκε πολύ λιγότερο στη μεταναστευτική παρουσία (8,4% του πληθυσμού του το 2001). Ανάλογη υπήρξε η εξέλιξη και κατά τη δεκαετία του 2000. Το 2011, ο μεταναστευτικός πληθυσμός (εξαιρουμένων πάντα των υπηκόων χωρών με υψηλό επίπεδο ανάπτυξης) είχε φθάσει σε 20,8% για το Δήμο Αθηναίων και 9,4% για το Δήμο Πειραιώς.
Είναι προφανές ότι αυτό που εμφανίζεται ως στασιμότητα ή και κάμψη στην πληθυσμιακή ανάπτυξη του Πειραιά κατά τις τελευταίες δεκαετίες είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο που δεν μπορεί να εξετασθεί απομονωμένο από τις εξελίξεις στο σύνολο της πόλης. Είναι, επίσης, προφανές ότι και η όποια ανάπτυξη πολιτικών με στόχο ένα νέο δυναμισμό –δημογραφικό και ευρύτερο– δεν μπορεί να στηριχθεί σε μονοδιάστατες υποθέσεις και αναλύσεις.
Χάρτης 1: Μεταβολή (%) του μόνιμου πληθυσμού μεταξύ 1991 και 2011 στους δήμους της περιφέρειας Αττικής
[1] Προηγούμενη μορφή αυτού του κειμένου δημοσιεύθηκε στο πρώτο τεύχος του περιοδικού ‘Π’ (Πειραιάς), Μάρτιος, 2011, σ. 7-9.
[2] Καταγράφηκαν ενδεικτικά, με βάση τα δεδομένα της Απογραφής Πληθυσμού του 2001 οι μετακινήσεις προς τους Δήμους Αθηναίων και Πειραιώς από κατοίκους των Δήμων Κηφισιάς, Ψυχικού, Φιλοθέης, Εκάλης, Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου, Αμαρουσίου, Γλυφάδας, Βούλας και Βουλιαγμένης.
Αναφορά λήμματος
Μαλούτας, Θ. (2017) Πειραιάς 1951-2011: Δημογραφική στασιμότητα σε μια μητρόπολη με έντονες πληθυσμιακές διακυμάνσεις, στο Μαλούτας Θ., Σπυρέλλης Σ. (επιμ.) Κοινωνικός άτλαντας της Αθήνας. Ηλεκτρονική συλλογή κειμένων και εποπτικού υλικού. URL: https://www.athenssocialatlas.gr/άρθρο/πειραιάς-πληθυσμιακή-στασιμότητα/ , DOI: 10.17902/20971.69
Αναφορά Άτλαντα
Μαλούτας Θ., Σπυρέλλης Σ. (επιμ.) (2015) Κοινωνικός άτλαντας της Αθήνας. Ηλεκτρονική συλλογή κειμένων και εποπτικού υλικού. URL: https://www.athenssocialatlas.gr/ , DOI: 10.17902/20971.9
Βιβλιογραφία
- Κοτζαμάνης Β (1997) Αθήνα, 1848-1995. Η δημογραφική ανάδυση μιας μητρόπολης. Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών 92–93: 3–30. Available from: http://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/ekke/article/viewFile/7291/7011.pdf
- Μπουρνόβα Ε (2016) Οι κάτοικοι των Αθηνών, 1900-1960. Δημογραφία. Αθήνα: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Available from: http://ebooks.epublishing.ekt.gr/index.php/econ/catalog/view/4/10/110-1