Καλλιθέα: Αναδρομή στην εξέλιξη ενός πρότυπου οικισμού της Αθήνας
2023 | Σεπ
Η δημιουργία της Καλλιθέας, οι πρώτοι οικιστές και η εξέλιξή της μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα
Η Καλλιθέα άρχισε να κατοικείται στα τέλη του 19ου αιώνα και πιο συγκεκριμένα το 1884 [1] .Το 1885 εγκρίθηκε το σχέδιο δημιουργίας του προαστίου της Αθήνας με την ονομασία «Καλλιθέα» (Εικόνα 1). Η περιοχή είναι πεδινή με μερικούς λόφους να διακόπτουν το ιδιαίτερα χαμηλό γεωγραφικό ανάγλυφο της. Το γεγονός αυτό συνδέεται άμεσα με το χαρακτηρισμό της ως «ευθυορία» (ό.π.), δηλαδή χωρίς κλήση.
Εικόνα 1: Έγκριση του Σχεδίου δημιουργίας του αθηναϊκού προαστίου «Καλλιθέα»
Η ετυμολογία του ονόματος Καλλιθέα (από τις λέξεις κάλλος + θέα) προσδιορίζει την όμορφη θέα που είχε η περιοχή. Η όμορφη θέα προς το Σαρωνικό, η μικρή απόσταση από την Αθήνα και το υγιεινό κλίμα της είναι οι τρεις βασικοί παράγοντες που προσέλκυσαν την Ανώνυμη Οικοδομική Εταιρεία. Η εταιρεία επέλεξε την περιοχή για να ανοικοδομήσει ένα πρότυπο προάστιο, αντίστοιχο με τις εργατικές συνοικίες της Γαλλίας (Λερίου & Μουρουγκλού, 2006). Ο πρόεδρός της, Ευθύμιος Κεχαγιάς, έδωσε το όνομα Καλλιθέα στην περιοχή (Κασιάνης, 1996).
Στόχος της Οικοδομικής Εταιρείας ήταν η δημιουργία ενός εργατικού συνοικισμού που να ανταποκρίνεται στις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες για παροχή καλής ποιότητας και οικονομικά προσιτής στέγης (Λερίου & Μουρουγκλού, 2006). Άλλωστε, οι συνθήκες στέγασης στις αρχές του 20ου αιώνα, ιδιαίτερα για την εργατική-λαϊκή τάξη, ήταν «άθλιες» (Λεοντίδου, 2001) δεδομένου ότι οι διαθέσιμοι οικονομικοί πόροι λόγω των δύο Βαλκανικών και του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν περιορισμένοι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι στεγαστικές ανάγκες μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού να μην αντιμετωπίζονται, αλλά να προστίθενται στις ήδη υπάρχουσες και να οξύνουν το πρόβλημα.
Αρχικά, η Ανώνυμη Οικοδομική Εταιρεία αγόρασε έκταση 910 βασιλικών στρεμμάτων στην περιοχή, η οποία ορίζεται σήμερα μεταξύ των συνοικιών Χαροκόπου και Αγίας Ελεούσας, όπου δημιουργήθηκε ο πρώτος πυρήνας εγκατάστασης (Λερίου & Μουρουγκλού, 2006:47). Το πρόγραμμα της Εταιρείας περιλάμβανε τη δημιουργία μικρών κατοικιών, με βάση τυποποιημένα αρχιτεκτονικά πρότυπα. Οι εργάτες, στους οποίους απευθύνονταν αυτές οι κατοικίες, μπορούσαν να αγοράσουν ένα ακίνητο λαμβάνοντας δάνειο από την Εταιρεία (ό.π). Με μια προκαταβολή είχαν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το δάνειο σε πολλές μικρές μηνιαίες δόσεις με χαμηλά επιτόκια. Επιπλέον, στόχος της Εταιρείας ήταν ο πολεοδομικός-ρυμοτομικός σχεδιασμός της περιοχής να βασίζεται στο Ιπποδάμειο σύστημα με βάση το οποίο η Καλλιθέα απέκτησε ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο σχήμα (ό.π.).
Εικόνα 2: Το πρώτο Πολεοδομικό Σχέδιο της Καλλιθέας το οποίο εν τέλει δεν εφαρμόστηκε
Πηγή: Κασιάνης, 1996:17
Εν τέλει, το φιλόδοξο σχέδιο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, όπως το εμπνεύστηκαν οι σχεδιαστές του (Εικόνα 2). Η μη υλοποίηση του οφείλεται στην οικονομική αδυναμία της Εταιρείας (Λερίου & Μουρουγκλού, 2006:53) σε συνδυασμό με τον θάνατο του εμπνευστή του σχεδίου Ευθύμιου Κεχαγιά (Κασιάνης, 1996). Ωστόσο, η Καλλιθέα κατάφερε να διατηρήσει την καλή ρυμοτόμηση σε σχέση με άλλους οικισμούς της Αθήνας.
Για να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά προβλήματα, η Εταιρεία πούλησε τα οικόπεδα σε χαμηλές τιμές. Η δημιουργία του εργατικού οικισμού, που ήταν ο αρχικός στόχος της Οικοδομικής Εταιρείας, δεν υλοποιήθηκε και η Καλλιθέα έγινε τελικά τόπος θερινής κατοικίας ευκατάστατων Αθηναίων (Λερίου & Μουρουγκλού, 2006:61) (Εικόνα 3) [2]. Ο Τσίλλερ ανέλαβε την ανέγερση των πρώτων οικιών (βλ. περισσότερα ό.π., 51-53) και η πλεονεκτική τοποθεσία σε συνδυασμό με τη διαθεσιμότητα γης προσέλκυσε κατοίκους στην Καλλιθέα. Σταδιακά η περιοχή άρχισε να μετατρέπεται από τόπο εξοχικής σε τόπο μόνιμης κατοικίας κυρίως γιατί η ποιότητα ζωής ήταν καλύτερη από ό,τι στην Αθήνα (ό.π., 61-62).
Εικόνα 3: Τα δύο πρώτα σπίτια που ανεγέρθηκαν στην Καλλιθέα ήταν του Γιώργου Φιλάρετου και του Λάσκαρη Λασκαρίδη (δεξιά και αριστερά αντίστοιχα)
Πηγή: Καρδαμίτση-Αδάμη, 2003: 11
Στις αρχές του 20ου αιώνα, η κοινωνική φυσιογνωμία των κατοίκων της Καλλιθέας άρχισε να αλλάζει. Από τόπος κατοικίας υψηλών κοινωνικοοικονομικών στρωμάτων σταδιακά άρχισε να μετατρέπεται σε τόπο κατοικίας των ευρύτερων μεσαίων αλλά και χαμηλότερων-εργατικών στρωμάτων [3]. Σύμφωνα με τους Λερίου & Μουρουγκλού (2006:65) οι νέοι κάτοικοι της Καλλιθέας ήταν δικηγόροι, εκπαιδευτικοί, φαρμακοποιοί, ζωγράφοι, στρατιωτικοί, ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι, αρχιτέκτονες, κτηματίες, εμπορομεσίτες, εργολάβοι οικοδομών αλλά και παντοπώλες, αρτοποιοί και ανθρακέμποροι. Επίσης, ανάμεσα στους νέους κατοίκους βρίσκονταν και εσωτερικοί μετανάστες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Οι νεοεισερχόμενοι πληθυσμοί από αγροτικές περιοχές εργάζονταν είτε στους αγρούς και στα περιβόλια γύρω από την Καλλιθέα, είτε ως κτηνοτρόφοι στα βουστάσια της περιοχής, στα Δημοτικά Σφαγεία και στις βιοτεχνίες που άρχισαν να εγκαθίστανται σταδιακά στην περιοχή (ό.π.).
Η αλλαγή στη φυσιογνωμία των κατοίκων της Καλλιθέας άρχισε σταδιακά να αντανακλάται στην ποιότητα και στο μέγεθος των κατοικιών. Οι νέες κατοικίες ήταν λιγότερο πολυτελείς από τις προηγούμενες (Λερίου & Μουρουγκλού, 2006:65). Η Εταιρεία Οικοδομικών Επιχειρήσεων, η οποία συστάθηκε το 1909, ανέλαβε να συνεχίσει το έργο της ανέγερσης κατοικιών στην περιοχή. Ανέγειρε 50 διώροφες μονοκατοικίες, που απευθύνονταν σε αγοραστές από τα μεσαία κοινωνικά στρώματα, στην περιοχή Χαροκόπου στο βόρειο τμήμα της Καλλιθέας, μακριά από τον αρχικό πυρήνα των πρώτων κατοίκων. Δημιουργήθηκε έτσι μια μορφή οριζόντιου κοινωνικού διαχωρισμού με τα φτωχότερα κοινωνικο-επαγγελματικά στρώματα να κατοικούν στις ισόγειες κατοικίες με αυλές, τα μεσαία στις καλύτερης ποιότητας διώροφες μονοκατοικίες στην περιοχή Χαροκόπου και τα ανώτερα στρώματα στις επαύλεις που είχαν κατασκευαστεί την προηγούμενη περίοδο στην περιοχή μεταξύ Χαροκόπου και Αγίας Ελεούσας (Λερίου & Μουρουγκλού, 2006:68) (βλ. Χάρτη 1 τον πρώτο πυρήνα κατοικιών μεταξύ Χαροκόπου και Αγίας Ελεούσας ενώ διακρίνονται και κάποιες διάσπαρτες εγκαταστάσεις στις Τζιτζιφιές).
Εγκατάσταση προσφύγων από τη Μικρά Ασία στην Καλλιθέα
Η εγκατάσταση των προσφύγων από τη Μικρά Ασία επηρέασε την ανάπτυξη της Καλλιθέας, όπως συνέβη με το σύνολο σχεδόν των περιοχών της Αθήνας, του Πειραιά αλλά και άλλων πόλεων της Ελλάδας (Λεοντίδου, 2001). Οι ανάγκες για στέγαση των προσφύγων από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο και τη Θράκη ήταν πολύ μεγάλες, με πολλές περιοχές να μετατρέπονται σε προσφυγικούς συνοικισμούς και άλλες να δημιουργούνται εκ του μηδενός ως προσφυγικοί συνοικισμού (Μυωφά & Σταυριανάκης, 2019). Η ανάπτυξη της Καλλιθέας ως προάστιο της Αθήνας ανακόπηκε εξαιτίας των αναγκών που δημιουργήθηκαν για την άμεση στεγαστική αποκατάσταση των προσφύγων.
Διοικητικά η Καλλιθέα ανήκε στο Δήμο Αθηναίων μέχρι το 1925, οπότε και μετατράπηκε σε αυτόνομη Κοινότητα. Από το 1933 μετατράπηκε σε αυτόνομο Δήμο λόγω του μεγέθους του πληθυσμού της (Δήμος Καλλιθέας, 2021). Οι Τζιτζιφιές, συνοικισμός στο νοτιότερο τμήμα του Δήμου που αποτελούσε τμήμα της Κοινότητας Νέου Φαλήρου, προσαρτήθηκε στην Καλλιθέα το 1926 (ΦΕΚ 234Α/15.07.1926).
Με βάση την απογραφή του πληθυσμού το 1920, η Καλλιθέα και οι Τζιτζιφιές αριθμούσαν 4.185 και 446 κατοίκους αντίστοιχα (Υπουργείον Εθνικής Οικονομίας – Διεύθυνση Στατιστικής, 1921:49). Με βάση την απογραφή των προσφύγων του 1923 εγκαταστάθηκαν 3.336 πρόσφυγες στην Καλλιθέα και 339 στις Τζιτζιφιές (Υπουργείον Υγιεινής, Πρόνοιας και Αντιλήψεως – Τμήμα Στατιστικής, 1923: 4-5). Το 1928 η αυτόνομη πλέον Κοινότητα Καλλιθέας [4], αριθμούσε 29.656 κατοίκους (Υπουργείον Εθνικής Οικονομίας – Γενική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος, 1933:34). Με βάση την απογραφή του 1928 καταγράφηκαν 14.036 πρόσφυγες οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή (ό.π., 34). Επομένως, μέσα σε οκτώ χρόνια ο πληθυσμός της Καλλιθέας σχεδόν επταπλασιάστηκε. Ο αριθμός των προσφύγων που δέχθηκε η Καλλιθέα ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος στη μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας μετά τους Δήμους Αθηναίων και Πειραιώς [5] (Μυωφά & Σταυριανάκης, 2019: 150).
Εικόνα 4: Φωτογραφία του προσφυγικού συνοικισμού Σκοπευτηρίου στη διασταύρωση των οδών Πλάτωνος με Φιλαρέτου
Πηγή: Γεωργιτσογιάννη, 2003: 13 (φωτ.: αρχείο Νίκου Φ. Πολίτη)
Η εγκατάσταση των προσφύγων στην Καλλιθέα έγινε σε παραπήγματα που κατασκευάστηκαν από διάφορους κρατικούς φορείς [6], που κατασκεύασαν οι ίδιοι οι πρόσφυγες (δηλαδή με αυτοστέγαση και προσωπική εργασία) ή σε στοιχισμένα κτίσματα στη Λεωφόρο Συγγρού στα όρια με τη Νέα Σμύρνη, αλλά και σε διάσπαρτα σημεία εντός της περιοχής (Εικόνα 4). Τα σημεία αυτά βρίσκονταν στο Νότιο τμήμα της περιοχής στις Τζιτζιφιές, στο Βόρειο τμήμα στη Χαροκόπου αλλά και στις όχθες του Ιλισού (Παπαδοπούλου & Σαρηγιάννης, 2006:90). Για παράδειγμα, για τη στέγαση των προσφύγων δημιουργήθηκε ο συνοικισμός παραπηγμάτων Χαροκόπου σε έκταση που ανήκε στο κράτος δίπλα από την τότε Χαροκόπειο Σχολή Οικοκυρικής (Εικόνα 5). Η εγκατάσταση των προσφύγων εκεί έγινε με αυτοστέγαση «σε 12 επιμήκη παραπήγματα κάθετα στην όχθη του Ιλισού και δύο παράλληλα, μετά ο χώρος συμπληρώθηκε από αυθαίρετες εγκαταστάσεις» (ό.π., 193).
Εικόνα 5: Χάρτης της ΕΣΥΕ στον οποίο διακρίνονται τα παραπήγματα του συνοικισμού Χαροκόπου
Πηγή: Παπαδοπούλου & Σαρηγιάννης, 2006:194
Το σύνολο των παραπηγμάτων της περιοχής κατεδαφίστηκε τη δεκαετία του 1960, στο πλαίσιο της κρατικής πολιτικής για την οριστική στεγαστική αποκατάσταση των προσφύγων σε μόνιμες κατοικίες (Μυωφά, 2021). Στη θέση των παραπηγμάτων, υπάρχουν κυρίως πολυκατοικίες (Παπαδοπούλου & Σαρηγιάννης, 2006:90), που κατασκευάστηκαν στο πλαίσιο της έντονης ανοικοδόμησης της περιοχής με το σύστημα της αντιπαροχής [7]. Αντιθέτως, διασώζονται οι πολυκατοικίες που ανεγέρθηκαν για τη στέγαση των προσφύγων από το Υπουργείο Πρόνοιας στα τέλη της δεκαετίας του 1930 (Χάρτης 1) [8].
Χάρτης 1: Η Καλλιθέα όπως αποτυπώθηκε σε χάρτη το 1908 από τους μαθητές του Σχολείου Υπαξιωματικών με διευθυντή τον καθηγητή της Τοπογραφίας Λοχαγό του πεζικού Αν. Κατσιμήδη
Πηγή: Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού
Για παράδειγμα, διασώζεται στις Τζιτζιφιές το συγκρότημα των 15 διώροφων πολυκατοικιών (ό.π., 185), καθώς και βόρεια από τις Τζιτζιφιές το συγκρότημα των έξι διώροφων πολυκατοικιών σε στοίχους (ό.π., 95). Επιπλέον, στο όριο του συνοικισμού Χαροκόπου, χτίστηκε, από την ΕΑΠ (όπως αναφέρουν οι Παπαδοπούλου & Σαρηγιάννης, 2006) [9],μια τριώροφη πολυκατοικία με 42 διαμερίσματα, αντίστοιχης μορφολογίας με αυτές στη νότια πλευρά της περιοχής (ό.π., 196), η οποία υπάρχει και σήμερα (Εικόνες 6α, 6β & 6γ)
Εικόνες 6α, 6β και 6γ: Η τριώροφη προσφυγική πολυκατοικία με τα 42 διαμερίσματα στη θέση των παραπηγμάτων του συνοικισμού Χαροκόπου. Στην πλευρά αυτή του κτηρίου φαίνονται τα αποτυπώματα που άφησαν οι σφαίρες εξαιτίας των αιματηρών συγκρούσεων που έλαβαν χώρα την περίοδο των Δεκεμβριανών
Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) του 2006 (ΦΕΚ 192Δ/13.03.2006) –καθώς και με τα προγενέστερα του 1989 (ΦΕΚ 369Δ/08.06.1989) και του 1993 (ΦΕΚ 1130Δ/16.09.1993)– στόχος ήταν η ανάδειξη των προσφυγικών περιοχών και η προώθηση μελέτης για την ανάπλασή τους. Ωστόσο, δεν έχει υλοποιηθεί κάποιο πρόγραμμα, με αποτέλεσμα τα συγκροτήματα που διασώζονται να βρίσκονται σε κακή κατάσταση (Παπαδοπούλου & Σαρηγιάννης, 2006:95,185) εξαιτίας της αδυναμίας των ιδιοκτητών [10] να τα συντηρήσουν. Η παροχή βοήθειας προς τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων σε περιοχές με συγκροτήματα προσφυγικών πολυκατοικιών, για να συντηρήσουν τις κατοικίες τους και τους κοινόχρηστους χώρους είναι ένα μείζον ζήτημα που αποτελεί πάγιο αίτημα των ιδιοκτητών (Myofa, 2023).
Χάρτης 2: Τα συγκροτήματα προσφυγικών πολυκατοικιών που διασώζονται μέχρι σήμερα στην Καλλιθέα
Πηγή δεδομένων: Παπαδοπούλου και Σαρηγιάννης 2006, επιτόπια έρευνα
Μεταπολεμική περίοδος στην Καλλιθέα
Τη μεταπολεμική περίοδο και κυρίως από τη δεκαετία του 1960 έως τη δεκαετία του 1980, ο πληθυσμός της Καλλιθέας διπλασιάστηκε (βλ. γράφημα 1) εξαιτίας της εσωτερικής μετανάστευσης. Γηγενείς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ήδη από τη δεκαετία του 1950, άρχισαν να εισρέουν στην Καλλιθέα με στόχο την αναζήτηση εργασίας στις βιομηχανικές μονάδες της περιοχής. Επομένως, ενώ η κοινωνική φυσιογνωμία της Καλλιθέας μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1950 διατηρούσε τα χαρακτηριστικά της προηγούμενης περιόδου, δηλαδή συνέχιζε να αποτελεί τον τόπο κατοικίας διανοούμενων και καλλιτεχνών, η μετεξέλιξή της σε εμπορικό και βιοτεχνικό κέντρο με τη δημιουργία πολλών καταστημάτων και βιοτεχνιών προσέλκυσε εργαζόμενους αυτών των κλάδων στην περιοχή (Γεωργιτσογιάννη κ.ά. 2005, 346).
Γράφημα 1: Πληθυσμιακή εξέλιξη Καλλιθέας την περίοδο 1928-1981
Πηγή δεδομένων: Οι αντίστοιχες απογραφές πληθυσμού-κατοικιών
Εικόνα 7. Διαφημίσεις των γνωστών βιοτεχνιών ΙΖΟΛΑ και ΕΛ.ΒΙ.ΕΛΑ που έδρευαν στην Καλλιθέα
Πηγή: Γεωργιτσογιάννη 2003, 15 (ΙΖΟΛΑ: διαφήμιση σε μακέτα του Φωκίωνα Δημητριάδη, δημοσιευμένη το 1950 στη «Βιομηχανική Επιθεώρηση»/ ΕΛΒΙΕΛΑ: απλή διαφήμιση στο δελτίο του ΕΒΕΑ το 1939)
Κάποιες από τις βιοτεχνίες είχαν εγκατασταθεί στην Καλλιθέα πριν από τον Β’ ΠΠ, ενώ κάποιες άλλες εγκαταστάθηκαν μεταπολεμικά. Μερικές από τις πιο ονομαστές ήταν η ΙΖΟΛΑ, εταιρία κατασκευής οικιακών ηλεκτρικών συσκευών με έδρα τις Τζιτζιφιές, η Ελληνική Βιομηχανία Ελαστικού (ΕΛ.ΒΙ.ΕΛΑ) [11] (Εικόνα 7), η κλωστοϋφαντουργία Πειραϊκή-Πατραϊκή, η επιπλοποιία Σαρίδης (Εικόνα 8) (Λερίου & Μουρουγκλού 2006, 213-215).
Εικόνα 8: Φωτογραφία της βιομηχανίας Ψάλτη-Ξυλουργικές επιχειρήσεις (του μετέπειτα γνωστού εργοστασίου επίπλων Σαρίδη) στη λεωφόρο Συγγρού κοντά στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Πηγή: Γεωργιτσογιάννη 2003, 13 (φωτ.: αρχείο Νίκου Φ. Πολίτη)
Ωστόσο, μετά το 1960 έκλεισαν οι βιομηχανικές μονάδες οι οποίες απασχολούσαν σημαντικό αριθμό κατοίκων της Καλλιθέας (όπως η ΙΖΟΛΑ, η Πειραϊκή-Πατραϊκή και η ΕΛ.ΒΙ.ΕΛΑ), με αποτέλεσμα να αλλάξει η σύνθεση του πληθυσμού και ο χαρακτήρας της περιοχής να μετατραπεί σε εμπορικό κέντρο, το οποίο κάλυπτε όχι μόνο τις ανάγκες των κατοίκων της, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Από τη δεκαετία του 1970 η πλειονότητα των κατοίκων της Καλλιθέας είναι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα, επαγγελματοβιοτέχνες, ελεύθεροι επαγγελματίες και μικροεισοδηματίες (Λερίου & Μουρουγκλού 2006, 247).
Επίσης, η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της Καλλιθέας τη μεταπολεμική περίοδο δημιούργησε νέες ανάγκες για περισσότερες κατοικίες. Για την εξυπηρέτηση των αναγκών αυτών ανεγέρθηκαν πολλές πολυκατοικίες με το σύστημα της αντιπαροχής, είτε σε κενά οικόπεδα, είτε κατεδαφίζοντας αρκετές από τις παλιές μονώροφες ή διώροφες οικοδομές της περιοχής. Η έντονη ανοικοδόμηση μετέτρεψε σταδιακά την Καλλιθέα σε μια πυκνοδομημένη περιοχή με υψηλά κτήρια και υψηλή πυκνότητα κατοίκησης. Ενδεικτικά, ενώ το 1951 η Καλλιθέα ήταν η έκτη πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Αθήνας, το 1991 έγινε η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Αθήνας (Κοτζαμάνης 1997) και το 2011 ολόκληρης της Ελλάδας (ΕΛΣΤΑΤ 2012, 2).
Επιπλέον, σημαντική εξέλιξη στη μεταπολεμική περίοδο, η οποία καθόρισε την πορεία της περιοχής είναι η μετεγκατάσταση πολλών προσφυγικών οικογενειών τη δεκαετία του 1970 από την Καλλιθέα στις γειτονικές περιοχές του Ταύρου και της Νέας Σμύρνης, καθώς και στον Περισσό (Λερίου & Μουρουγκλού 2006, 247). Το προσφυγικό στοιχείο της περιοχής άρχισε σταδιακά να ελαττώνεται. Η αναζήτηση καλύτερης ποιότητας κατοικίας, σε συνδυασμό με την σταδιακή εμπορευματοποίηση του τρόπου απόκτησης της (κυρίως μέσω της αύξησης του τραπεζικού δανεισμού) (Maloutas 2003), που αύξησε τη στεγαστική κινητικότητα, οδήγησε ορισμένους από του πιο ευκατάστατους κατοίκους της περιοχής να αναζητήσουν στεγαστικές λύσεις πέρα από την Καλλιθέα.
Συμπερασματικά
Το αρχικό σχέδιο να γίνει η Καλλιθέα πρότυπο προάστιο, αντίστοιχο με τις εργατικές συνοικίες της Γαλλίας, δεν πραγματοποιήθηκε. Αρχικά έγινε τόπος παραθεριστικής κατοικίας για ανώτερα κοινωνικο-επαγγελματικά στρώματα της Αθήνας και στις αρχές του 20ου αιώνα μετατράπηκε σε τόπο κατοικίας ευρύτερων μεσαίων αλλά και χαμηλότερων-εργατικών στρωμάτων. Η μαζική εισροή των προσφύγων του 1922 άλλαξε ριζικά την οικιστική και κοινωνική φυσιογνωμία της περιοχής. Συνοικίες προηγουμένως αδόμητες κατοικήθηκαν από τους πρόσφυγες δίνοντας μια νέα «πνοή» και χροιά στην περιοχή. Επιπλέον, τη μεταπολεμική περίοδο και ιδιαίτερα από τη δεκαετία του 1960, η εσωτερική μετανάστευση αγροτικού πληθυσμού επηρέασε έντονα την ανάπτυξη της Καλλιθέας. Η ανοικοδόμηση της περιοχής με το σύστημα της αντιπαροχής είχε ως αποτέλεσμα την πύκνωση και επέκταση του ιστού της περιοχής και συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η Καλλιθέα, όπως η πυκνή δόμηση και η απουσία ελεύθερων χώρων.
Ευχαριστίες
Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον κάτοικο Καλλιθέας καθηγητή Μουσικής κ. Γεώργιο Βουτσίνο για το υλικό που μοιράστηκε μαζί μου καθώς και την ευγενική προσφορά του να μου δώσει αντίγραφα χαρτών της Καλλιθέας, που διαθέτει στη συλλογή του. Επίσης ευχαριστώ την Δρ. Εβελίν Ντυρίε, Μέλος Ε.ΔΙ.Π. του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου για τα εύστοχα σχόλια που έκανε διαβάζοντας το κείμενο στην ελληνική και στην αγγλική εκδοχή του.Τέλος, ευχαριστώ τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού που μου έδωσε άδεια για τη δημοσίευση του εξαιρετικού τοπογραφικού χάρτη Καλλιθέας-Μπραχαμίου.
[1] Πριν την κατοίκηση της η έκταση χρησιμοποιούταν μόνο για την καλλιέργεια κριθαριού από τους κατοίκους της Πλάκας, όπως αναφέρει ο Κασιάνης (1996: 17).
[2] Οι οικογένειες Φιλάρετου και Λασκαρίδη θεωρούνται «θεμελιωτές της σύγχρονης Καλλιθέας» (Λερίου & Μουρουγκλού 2006, 61). Ο τόπος όπου εγκαταστάθηκαν αποτελεί τον αρχικό πυρήνα κατοίκησης της Καλλιθέας (ό.π.).
[3] Μεγάλος αριθμός κατοίκων εργάζονταν ως υπάλληλοι της Εταιρείας Ηλεκτρικών Τροχιοδρόμων που είχε τις εγκαταστάσεις της στην περιοχή από το 1886 (Λερίου & Μουρουγκλού 2006, 65).
[4] Το 1928 η Κοινότητα Καλλιθέας περιλάμβανε επίσης τη Νέα Σμύρνη και τις Τζιτζιφιές.
[5] Οι Δήμοι Αθηναίων και Πειραιώς και η Κοινότητα Καλλιθέας δέχθηκαν το 93% των προσφύγων (Μυωφά & Σταυριανάκης 2019, 150).
[6]Το Ταμείο Περιθάλψεως Προσφύγων (ΤΠΠ), η Επιτροπή Αποκαταστάσεως Προσφύγων (ΕΑΠ) και το Υπουργείο Πρόνοιας (βλ. περισσότερα Μυωφά, 2021).
[7] Αποτελούσε ένα σύστημα κοινοπραξίας μικρών ιδιοκτητών γης και κατασκευαστικών εταιρειών με στόχο την ανέγερση πολυκατοικιών με το χαμηλότερο δυνατό κόστος (Αντωνοπούλου 1991). Το σύστημα της αντιπαροχής βασιζόταν στη συμφωνία μεταξύ του οικοπεδούχου και του κατασκευαστή – εργολάβου με στόχο την κατασκευή πολυκατοικίας και τη διανομή των διαμερισμάτων στους εμπλεκόμενους ανάλογα με τη συμμετοχή τους στην επένδυση (Θεοχαροπούλου 2017).
[8] Ο Αναστάσιος Κ. Κατσιμήδης (1864-1913) κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του σταδιοδρομίας υπηρέτησε ως αξιωματικός της Χαρτογραφικής Υπηρεσίας Στρατού. Έπεσε ηρωικά μαχόμενος το 1913 κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, ως Διοικητής Τάγματος, στη μάχη Κιλκίς-Λαχανά. Ήταν ο συγγραφέας ενός εξαιρετικού συγγράμματος στρατιωτικής τοπογραφίας το οποίο εκδόθηκε το 1903 και χρησιμοποιήθηκε μεταξύ άλλων, στη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των σπουδαστών της Σχολής Υπαξιωματικών
[9] Ωστόσο, το πιο πιθανό είναι το κτήριο αυτό είτε να χτίστηκε εξ ολοκλήρου από το Υπουργείο Πρόνοιας είτε η ανέγερσή του να ολοκληρώθηκε από αυτό, αφού η ΕΑΠ έπαψε να λειτουργεί το 1930 πριν μπει δηλαδή σε εφαρμογή ο νόμος για την ιδιοκτησία σε ορόφους. Άλλωστε η ΕΑΠ δεν ασχολήθηκε με την κατασκευή πολυώροφων κτηρίων. Οι πρώτες προσφυγικές πολυκατοικίες άρχισαν να χτίζονται το 1934 από το Υπουργείο Πρόνοιας (Λεοντίδου 2001, 233).
[10] Η αδυναμία αυτή είναι είτε οικονομική είτε αδυναμία συμφωνίας με τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες.
[11] Κατασκεύαζε τα ονομαστά αθλητικά παπούτσια της εποχής, τις «ελβιέλες».
Αναφορά λήμματος
Μυωφά, Ν. (2023) Καλλιθέα: Αναδρομή στην εξέλιξη ενός πρότυπου οικισμού της Αθήνας, στο Μαλούτας Θ., Σπυρέλλης Σ. (επιμ.) Κοινωνικός άτλαντας της Αθήνας. Ηλεκτρονική συλλογή κειμένων και εποπτικού υλικού. URL: https://www.athenssocialatlas.gr/άρθρο/καλλιθέα/ , DOI: 10.17902/20971.114
Αναφορά Άτλαντα
Μαλούτας Θ., Σπυρέλλης Σ. (επιμ.) (2015) Κοινωνικός άτλαντας της Αθήνας. Ηλεκτρονική συλλογή κειμένων και εποπτικού υλικού. URL: https://www.athenssocialatlas.gr/ , DOI: 10.17902/20971.9
Βιβλιογραφία
- Αντωνοπούλου Σ (1991) Ο μεταπολεμικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας και το οικιστικό φαινόμενο 1950-1980. Αθήνα: Παπαζήσης.
- Γεωργιτσογιάννη Ε (2003) Η κοινωνική σύνθεση. Στο: Λιόντης Κ. (επιμ) Η Καθημερινή Επτά ημέρες. Αφιέρωμα Παλιά Καλλιθέα, 13 Απριλίου, σελ. 12-16.
- Γεωργιτσογιάννη Ε, Κιτσαρά Α & Μαυρογεώργη Ν (2005) Η Καλλιθέα και ο τύπος της. Στο Δρούλια Λ (επιμ) Ο Ελληνικός τύπος 1784 ως σήμερα: Ιστορικές και θεωρητικές προσεγγίσεις. Αθήνα: Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών, σελ. 345-351.
- Δήμος Καλλιθέας (2021) Επιχειρησιακό πρόγραμμα Δήμου Καλλιθέας 2020 – 2023. Διαθέσιμο στο: https://kallithea.gr/wp-content/uploads/2022/05/2020-2023-ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ-ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ-Δ.-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ-Α-ΦΑΣΗ.pdf
- ΕΛΣΤΑΤ (2012) Δελτίο Τύπου-Ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών 2011 για το Μόνιμο Πληθυσμό της Χώρας.
- Θεοχαροπούλου Ι (2022) Χτίστες, νοικοκυρές και η οικοδόμηση της σύγχρονης Αθήνας. Onassis Foundation.
- Καρδαμίτση-Αδάμη Μ (2003) Πολεοδομική ταυτότητα. Στο: Λιόντης Κ. (επιμ) Η Καθημερινή Επτά ημέρες. Αφιέρωμα Παλιά Καλλιθέα, 13 Απριλίου, σελ. 8-11.
- Κασιάνης Ε Θ (1996) Η Καλλιθέα. Σελίδες από την ιστορίαν της 1884-1963. Καλλιθέα.
- Κοτζαμάνης Β (1997) Αθήνα 1848-1991: Η δημογραφική ανάδυση μιας Μητρόπολης. Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών 92-93: 3-30. https://doi.org/10.12681/grsr.703
- Λεοντίδου Λ (2001) Πόλεις της σιωπής. Εργατικός εποικισμός της Αθήνας και του Πειραιά, 1909-1940, 2η έκδοση. Αθήνα: Πολιτιστικό Τεχνολογικό Ίδρυμα ΕΤΒΑ.
- Λερίου Α & Μουρουγκλού Α (2006) Καλλιθέα. Όψεις της ιστορίας του δήμου και της πόλης. Αθήνα: Αλέξανδρος, Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Καλλιθέας.
- Maloutas T. (2003) The self–promoted housing solutions in post-war Athens. Discussion Paper Series 9 (6): 95-110.
- Μυωφά Ν (2021) Συγκροτήματα κοινωνικής κατοικίας στην Αθήνα. Στο Μαλούτας Θ, Σπυρέλλης Σ (επιμ) Κοινωνικός άτλαντας της Αθήνας. Ηλεκτρονική συλλογή κειμένων και εποπτικού υλικού. https://www.athenssocialatlas.gr/άρθρο/συγκροτήματα-κοινωνικής-κατοικίας σ/
- Myofa N (2023) Social housing policy in the metropolitan area of Athens during the period 1922–2012. Urban History, 50 (2): 319-338 https://doi.org/10.1017/S0963926821000791
- Μυωφά Ν & Σταυριανάκης Σ (2019) Συγκριτική μελέτη των πολιτικών εγκατάστασης των προσφύγων του 1922 και του 2016 στη μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας. Αειχώρος. Κείμενα πολεοδομίας, χωροταξίας και ανάπτυξης. https://doi.org/10.26253/heal.uth.ojs.aei.2019.456
- Παπαδοπούλου Ε. & Σαρηγιάννης Γ. (2006) Συνοπτική έκθεση για τις προσφυγικές περιοχές του Λεκανοπεδίου Αθηνών. Αθήνα: ΕΜΠ – Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Τομέας Πολεοδομίας Χωροταξίας – Σπουδαστήριο Πολεοδομικών Ερευνών. Διαθέσιμο στο: https://drive.google.com/open?id=1q2F7mvPJ84bxsnPPiu0M76StwA-AORrP
- Υπουργείον Εθνικής Οικονομίας–Διεύθυνσις Στατιστικής (1921) Πληθυσμός του Βασιλείου της Ελλάδος Κατά την Απογραφή της 19 Δεκεμβρίου 1920. Εν Αθήναις – Εκ του Εθνικού Τυπογραφείου. Διαθέσιμο στο: http://dlib.statistics.gr/Book/GRESYE_02_0101_00016.pdf
- Υπουργείον Υγιεινής, Πρόνοιας και Αντιλήψεως – Τμήμα Στατιστικής (1923) Απογραφή προσφύγων ενεργηθείσα κατ’ Απρίλιον 1923. Εν Αθήναις – Εκ του Εθνικού Τυπογραφείου. Διαθέσιμο στο: http://dlib.statistics.gr/Book/GRESYE_02_0101_00017.pdf
- Υπουργείον Εθνικής Οικονομίας–Γενική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (1933) Στατιστικά Αποτελέσματα της Απογραφής του Πληθυσμού της Ελλάδος της 15-16 Μαϊου 1928, τόμος Ι. Πραγματικός και νόμιμος πληθυσμός – Πρόσφυγες. Εν Αθήναις – Εκ του Εθνικού Τυπογραφείου. Διαθέσιμο στο: http://dlib.statistics.gr/Book/GRESYE_02_0101_00018.pdf
- ΦΕΚ 3Α/12.01.1885. Περί εγκρίσεως σχεδίου του προαστείου Αθηνών «Καλλιθέας». Διαθέσιμο στο: https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=18850100003
- ΦΕΚ 234Α/15.07.1926. Περί αποσπάσεως του συνοικισμού Τζιτζιφιές από της κοινότητος Νέου Φαλήρου και προσαρτήσεως αυτού εις την κοινότητα Καλλιθέας. Διαθέσιμο στο: https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=19260100234
- ΦΕΚ 369Δ/08.06.1989. Έγκριση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) Δήμου Καλλιθέας (Ν. Αττικής). Διαθέσιμο στο: https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=19890400369
- ΦΕΚ 1130Δ/16.09.1993. Έγκριση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) Δήμου Καλλιθέας (Ν. Αττικής). Διαθέσιμο στο: https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=19930401130
- ΦΕΚ 192Δ/13.03.2006. Τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) Δήμου Καλλιθέας (Ν. Αττικής) https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20060400192