Χρήση και κατοχή διαμερισμάτων στην αθηναϊκή πολυκατοικία της αντιπαροχής
Κουτουμάνου Αναστασία
Δομημένο Περιβάλλον, Κοινωνική Δομή, Στέγαση
2018 | Δεκ
Η Αθήνα βρίσκεται πρώτη στη λίστα των ελληνικών πόλεων όπου αναπτύχθηκε έντονα ο ιδιαίτερος κτηριακός τύπος της πολυκατοικίας της αντιπαροχής. Οι κεντρικοί δήμοι της οικοδομήθηκαν εντατικά τις τρεις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες ‘50-‘70 με το μοντέλο της πολυκατοικίας και μέσω του μηχανισμού της αντιπαροχής. Σήμερα, 40 χρόνια μετά από την περίοδο της εντατικής αυτής οικοδόμησης, η εικόνα της πόλης ελάχιστα έχει αλλάξει. Το άρθρο υπογραμμίζει ότι οι μεταπολεμικές πολυκατοικίες, παρά την απαξίωση που βιώνουν ήδη από τις δεκαετίες ‘80-‘90 λόγω της ποιοτικής υποβάθμισης των συνθηκών κατοίκησης στις κεντρικές περιοχές και τη φυγή κατοίκων προς τα μέχρι τότε αραιοκατοικημένα προάστια (Μαλούτας, 2000), παρουσιάζουν συνεχή κατοίκηση καθώς αποκτούν νέους χρήστες, προερχόμενους από τις ίδιες ή άλλες κοινωνικές ομάδες.
Καταγραφή χρήσης και κατοχής των διαμερισμάτων της αθηναϊκής πολυκατοικίας της αντιπαροχής
Οι πολυκατοικίες της αντιπαροχής που χτίστηκαν τις τρεις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες ‘50-‘70 στην Αθήνα [1] παραμένουν σήμερα ίδιες στον αριθμό αλλά γερασμένες και, κυρίως, απαξιωμένες.
Η απαξίωση του κυρίαρχου κτηριακού τύπου της Αθήνας εγείρει ερωτήματα. Ποιο μπορεί να είναι το φυσικό τέλος μιας τέτοιας οικοδομής; Υπάρχει ή θα υπάρξει σταδιακή εγκατάλειψη των πολυκατοικιών; Μπορούν οι αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των πολυκατοικιών να αναστρέψουν τη φθίνουσα πορεία; (Μαντουβάλου, Μπαλλά, 2004)
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια στροφή του ενδιαφέροντος γύρω από το μέλλον της αθηναϊκής πολυκατοικίας κυρίως στους ακαδημαϊκούς κύκλους και, σταδιακά, το συγκεκριμένο κτήριο από το περιθώριο μπαίνει στο ερευνητικό στόχαστρο.
Το παρόν άρθρο εξετάζει τις προθέσεις των σημερινών χρηστών [2] της πολυκατοικίας και το βαθμό στον οποίο αυτές προεικονίζουν (ή όχι) μια σταδιακή εγκατάλειψή της. Καταγράφει στιγμιότυπα κατοίκησης και κατοχής προσπαθώντας να απαντήσει στο εξής ερώτημα: παρουσιάζει η αθηναϊκή μεταπολεμική πολυκατοικία συνεχή κατοίκηση μέχρι σήμερα παρά τη σταδιακή φυγή ενός σημαντικού αριθμού κατοίκων του κέντρου της Αθήνας ήδη από τις δεκαετίες ‘80 και ‘90;
Χάρτης 1: Χωροθέτηση των τριών πολυκατοικιών
Τα συμπεράσματα είναι αποτέλεσμα έρευνας [3] μικρής κλίμακας σε τρεις πολυκατοικίες στην ευρύτερη περιοχή του Παγκρατίου και του Δήμου Καισαριανής, βασισμένης σε συνεντεύξεις με ενοίκους διαμερισμάτων [4]. Οι τρεις πολυκατοικίες είναι τυπικά παραδείγματα εργολαβικής οικοδόμησης μέσω αντιπαροχής. Διαφέρουν σε μέγεθος, γεγονός που σχετίζεται με τις διαφορετικές γεωμετρίες των διαθέσιμων προς αντιπαροχή οικοπέδων (Γράφημα 1).
Επιγραμματική παρουσίαση των 3 πολυκατοικιών μελέτης
Γράφημα 1: Οικοδομικό τετράγωνο-οικόπεδο & πολυκατοικία
Πολυκατοικία Α: Παγκράτι | υπερυψωμένο ισόγειο, 3 όροφοι, 2 ρετιρέ, δώμα | 10 διαμερίσματα | 9 συνεντεύξεις | αποπεράτωση 1972
Πολυκατοικία Β: Καισαριανή | υπερυψωμένο ισόγειο, 3 όροφοι, 2 ρετιρέ, δώμα | 24 διαμερίσματα | 17 συνεντεύξεις | αποπεράτωση 1973
Πολυκατοικία Γ: Καισαριανή | υπερυψωμένο ισόγειο, 4 όροφοι, δώμα | 20 διαμερίσματα | 5 συνεντεύξεις | αποπεράτωση 1974
Ανάλυση κατηγοριών χρηστών και κατοίκησης
Αν και τα μεγέθη των διαμερισμάτων ποικίλουν, οι πυκνότητες είναι πολύ μικρές, με μόλις ένα τετραμελές νοικοκυριό και μόνο ένα δυάρι με περισσότερους από δύο ενοίκους (Γράφημα 2). Ακραίες περιπτώσεις θεωρούνται τα 2 πεντάρια και τα 6 τεσσάρια διαμερίσματα με μόλις έναν ή δύο ενοίκους.
Γράφημα 2: Μέγεθος διαμερίσματος & αριθμός ενοίκων
Η ιδιοκατοίκηση υπερτερεί της ενοικίασης με αναλογία 20/11. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πολυκατοικία Β, όπου το 70% της ιδιοκατοίκησης είναι συνεχής από το 1972 (Γράφημα 3). Αν συνυπολογιστούν και τα διαμερίσματα που κατέχουν οι οικοπεδούχοι και είτε τα νοικιάζουν είτε τα διατηρούν κενά, τότε προκύπτει ότι τουλάχιστον 14 στα 24 διαμερίσματα έχουν σταθερό ιδιοκτήτη από το 1972 μέχρι σήμερα. Στην ίδια πολυκατοικία, αξιοσημείωτη είναι και η συγκέντρωση των ενοικιαστών στους χαμηλούς ορόφους ενώ όλοι οι ένοικοι των διαμερισμάτων στους ψηλότερους ορόφους, στον 3ο και στα δύο ρετιρέ, ιδιοκατοικούν.
Γράφημα 3: Ιδιοκατοίκηση και ενοικίαση
Σχετικά με τις ηλικιακές ομάδες στις 3 πολυκατοικίες, παρατηρείται μια ισοδύναμη σχεδόν παρουσία ατόμων άνω των 50 και ατόμων μεταξύ 20 και 50 ετών, με αναλογία 20/18, ενώ μικρή είναι η παρουσία παιδιών και ατόμων κάτω των 20 ετών, σε μόλις 4 από τα 38 διαμερίσματα (Γράφημα 4).
Γράφημα 4: Ηλικία ενοίκων
Και ενώ φαίνεται να κυριαρχεί η χρήση της κύριας κατοικίας, με τη χρήση της δευτερεύουσας να αποτελεί εξαίρεση σε 8 από τα 40 διαμερίσματα (Γράφημα 5), οι ηλικίες των ενοίκων έρχονται να δώσουν μια πρώτη ερμηνεία. Οι 7 στις 8 περιπτώσεις δευτερεύουσας κατοικίας αφορούν άτομα άνω των 50. Οι 5 εξ αυτών κάνουν συνεχή χρήση του διαμερίσματος από την ολοκλήρωση της οικοδομής μέχρι σήμερα. Εδώ υπονοείται μια συγκεκριμένη κατηγορία νοικοκυριού. Πρόκειται, μάλλον, για νέες οικογένειες που αγοράζουν τα διαμερίσματα τη δεκαετία του 1970 για να ιδιοκατοικήσουν, μεγαλώνουν τα παιδιά τους και σήμερα μένουν μόνοι σε αυτά ενώ τα παιδιά έχουν αλλάξει κατοικία έχοντας αποκτήσει πλέον τη δική τους οικογένεια. Στα 4 μεγάλα διαμερίσματα από τα 8 επαληθεύεται αυτή η υπόθεση, ενώ έτσι εξηγούνται και οι μικρές πυκνότητες που παρατηρήθηκαν στο Γράφημα 1. Σήμερα, οι ηλικιωμένοι γονείς κατοικούν κάποιες μέρες του χρόνου στο ιδιόκτητο διαμέρισμα στην περιοχή μελέτης και τις υπόλοιπες μέρες κατοικούν είτε σε ιδιόκτητη εξοχική κατοικία εντός Αττικής είτε στο διαμέρισμα της οικογένειας του παιδιού τους όπου βοηθάνε στη φροντίδα των εγγονιών τους.
Γράφημα 5: Κύρια και δευτερεύουσα κατοικία
Σχετικά με την οικογενειακή κατάσταση, πιο συχνά εμφανίζεται η κατηγορία των ανύπαντρων ενοίκων, ηλικίας μεταξύ 20 και 50 ετών (Γράφημα 6). Στη συνέχεια, ισοβαθμούν οι εξής τρεις κατηγορίες νοικοκυριών: τα ζευγάρια με παιδιά που μένουν μαζί, τα ζευγάρια με παιδιά που μένουν αλλού και τα ζευγάρια χωρίς παιδιά. Από τα 6 άτεκνα ζευγάρια που καταγράφονται μόνο το ένα είναι ικανά νεαρό ώστε να μεταπηδήσει μελλοντικά στην κατηγορία ζευγάρι με παιδιά. Τα νοικοκυριά με παιδιά που μένουν αλλού είναι ζευγάρια των οποίων τα ενήλικα παιδιά έχουν μεγαλώσει στο παρόν διαμέρισμα, δηλαδή στο «πατρικό» που θα κληρονομήσουν, καθώς και τα 6 αποτελούν περιπτώσεις ιδιοκατοίκησης. Παρά τη σχεδόν ισόρροπη παρουσία των ηλικιακών ομάδων μεταξύ 20 και 50 και άνω των 50, η δεύτερη τείνει να διευρύνεται. Χαρακτηριστικά, σε 2 νοικοκυριά τα ενήλικα παιδιά συγκατοικούν ακόμα με τους γονείς τους αλλά στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με τις συνεντεύξεις, πρόκειται να αλλάξουν κατοικία με τη νέα τους οικογένεια αυξάνοντας έτσι ακόμα περισσότερο τα ποσοστά των ενοίκων άνω των 50 ετών. Θα μπορούσε αυτό να ληφθεί ως μια ένδειξη σταδιακής γήρανσης του πληθυσμού των ενοίκων.
Γράφημα 6: Οικογενειακή κατάσταση & ηλικία
Στο διάγραμμα ιδιοκατοικούντων και ενοικιαστών σε συνδυασμό με τα ηλικιακά δεδομένα (Γράφημα 7), η αναλογία για τους άνω των 50 ετών είναι 16/3 ενώ για τους μεταξύ 20 και 50 ετών είναι 8/8. Προκύπτει εδώ ότι οι άνω των 50 έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν ιδιόκτητα διαμερίσματα μέσα από την εργασιακή τους δραστηριότητα ή τα περιουσιακά τους στοιχεία, ενώ η επόμενη ηλικιακά ομάδα ιδιοκατοικεί σε ίσο ποσοστό με εκείνο που ενοικιάζει. Για αυτή την αντίθεση στα ποσοστά ιδιοκατοίκησης η ηλικιακή διαφορά φαίνεται να δίνει μια πρώτη ικανή ερμηνεία.
Γράφημα 7: Ιδιοκατοίκηση – ενοικίαση & ηλικία
Η πολυπληθέστερη ομάδα των ανύπαντρων μεταξύ 20 και 50, σε ένα σύνολο 11 διαμερισμάτων, διαμορφώνει τη σχέση ιδιοκατοίκηση/φιλοξενία/ενοικίαση σε αναλογία 3/3/5. Λαμβάνοντας τη φιλοξενία ως μια μορφή ιδιοκατοίκησης (καθώς όλες οι περιπτώσεις φιλοξενίας αφορούν παιδιά που φιλοξενούνται στο ιδιόκτητο διαμέρισμα των γονέων τους) η αναλογία ιδιοκατοίκηση/ενοικίαση διαμορφώνεται σε 6/5, δηλαδή σχεδόν ισόρροπα.
Απομονώνοντας τους ιδιοκατοικούντες, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτούς και τους φιλοξενούμενους, και ανιχνεύοντας τους τρόπους πρόσβασης στην ιδιοκατοίκηση, προκύπτει μια άλλη διακριτή κατηγορία οικογενειακού προγραμματισμού, αυτή της πρόσβασης στην ιδιοκατοίκηση νεαρών ατόμων μέσω της κληρονομιάς (Γράφημα 8).
Γράφημα 8: Πρόσβαση στην ιδιοκατοίκηση & ηλικία
Αν η πρόσβαση στην ιδιοκατοίκηση μέσω της αντιπαροχής αφορά σχεδόν αποκλειστικά τους σημερινούς ενοίκους άνω των 50 ετών, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι για τις ηλικίες 20 με 50 η ιδιοκατοίκηση είναι αποτέλεσμα είτε κληρονομιάς από γονείς ή παππούδες, είτε φιλοξενίας, είτε συγκατοίκησης με γονείς με τους δεύτερους να είναι και οι νόμιμοι ιδιοκτήτες.
Αυτό καθιστά τις προθέσεις της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας κρίσιμες καθώς αυτά τα άτομα θα είναι οι ιδιοκτήτες και άρα διαχειριστές των διαμερισμάτων στο άμεσο μέλλον. Η συνέχιση της ιδιοκατοίκησης στο παρόν διαμέρισμα, η διάθεσή του προς ενοικίαση ή η πώλησή του είναι δική τους απόφαση. Αυτή η ηλικιακή ομάδα θα επηρεάσει τον ιδιοκτησιακό χάρτη των πολυκατοικιών τα επόμενα χρόνια.
Προκύπτει ότι, σήμερα, οι νέοι δεν επενδύουν στο διαμέρισμα του κέντρου χωρίς όμως να αποκλείουν την ιδιοκατοίκηση αν η πρόσβαση σε αυτό δεν απαιτεί ύπαρξη κεφαλαίου. Εδώ, πιθανώς αντανακλάται και η υπεροχή της ιδιοκατοίκησης έναντι της ενοικίασης στις προτιμήσεις των ελληνικών νοικοκυριών (Κουβέλη, Σακελλαρόπουλος, 1984).
Μέσω της φυσικής απώλειας ανθρώπων άνω των 50 ετών, οι νεότερες γενιές αποκτούν ιδιόκτητη στέγη την οποία κληρονομούν από τους εκλιπόντες γονείς ή παππούδες τους. Αυτή η εισροή νεότερων ατόμων στην πολυκατοικία τείνει να αντισταθμίζει τη διαφαινόμενη γήρανση του πληθυσμού που σχολιάστηκε παραπάνω με αφορμή το Γράφημα 6. Ενήλικα παιδιά που φεύγουν από το πατρικό τους για να κατοικήσουν αλλού με τις δικές τους οικογένειες και νεαρά άτομα που έρχονται στην πολυκατοικία για να ιδιοκατοικήσουν στο διαμέρισμα που κληρονόμησαν: αντίρροπες μετακινήσεις που φαίνεται να διατηρούν την ηλικιακή ισορροπία στη μεταπολεμική αθηναϊκή πολυκατοικία.
Συνεχής ιδιοκατοίκηση από το 1970 μέχρι σήμερα
Στο Γράφημα 9, απεικονίζονται δύο περίοδοι κατοίκησης της πολυκατοικίας Β, η πρώτη στις δεκαετίες του 1970 και του 1980 και η δεύτερη από το 2010 μέχρι σήμερα. Εικονογραφείται η σταδιακή γήρανση των ενοίκων και η εν μέρει ηλικιακή ανανέωση. Εξετάζονται μόνο τα νοικοκυριά που ιδιοκατοικούν συνεχώς μέχρι σήμερα. Στο Σχήμα 9 αποδίδεται και το μέγεθος των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας Β προκειμένου να γίνεται αντιληπτή και η πυκνότητα κατοίκησης στο καθένα από αυτά. Οι διαφορές μεταξύ των δύο εξεταζόμενων χρονικών περιόδων είναι πολύ έντονες. Κατά την πρώτη περίοδο (δεκαετίες 1970 και 1980), τα διαμερίσματα κατοικούνται από πυρηνικές οικογένειες με ένα έως τρία ανήλικα παιδιά ή από ηλικιωμένα ζευγάρια. Από το 2010 μέχρι σήμερα, τα περισσότερα διαμερίσματα κατοικούνται από τον ή τους ηλικιωμένους πλέον γονείς και αποτελούν για αυτούς όχι κύρια κατοικία αλλά δευτερεύουσα. Από τα παιδιά που μεγάλωσαν και σήμερα είναι ενήλικες μεταξύ 20 και 50 συναντώνται μόλις δύο, ενώ μια ανανέωση του πληθυσμού προκύπτει από την εγκατάσταση των εγγονών των τότε ηλικιωμένων ζευγαριών που επιλέγουν να ιδιοκατοικήσουν στο διαμέρισμα που κληρονόμησαν.
Γράφημα 9: Η γήρανση των ενοίκων
Χρήση των διαμερισμάτων μέχρι σήμερα
Στο Γράφημα 10 απεικονίζεται η ζωή του κάθε διαμερίσματος από τη στιγμή που κατασκευάζεται μέχρι σήμερα. Καταγράφεται το πότε και πώς αποκτάται από τον ιδιοκτήτη, με ποιον τρόπο το χρησιμοποιεί, αν ιδιοκατοικεί, αν το νοικιάζει, αν το κληροδοτεί σε κάποιον συγγενή, αν φιλοξενεί μέλη της οικογένειας ή τέλος αν το πουλάει σε αγοραστή. Μελετώντας προσεκτικά τον πίνακα προκύπτουν οι ακόλουθες παρατηρήσεις.
Γράφημα 10: Χρήση διαμερισμάτων
Τα διαμερίσματα παρουσιάζονται κενά για πολύ μικρά διαστήματα. Όταν δεν γίνεται χρήση από τον ιδιοκτήτη μέσω ιδιοκατοίκησης ή φιλοξενίας, σχεδόν πάντα ενοικιάζονται. Η ενοικίαση συναντάται σε όλη την εξεταζόμενη χρονική περίοδο σε αντίθεση με τις πωλήσεις. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις είναι συγκεντρωμένες κυρίως στην πρώτη δεκαετία του 1970 και ακόμα περισσότερο τη χρονιά αποπεράτωσης της οικοδομής. Καμία πώληση δεν σημειώνεται μετά το 2008 ενώ στο χρονικό ενδιάμεσο, τις δεκαετίες 1980 και 1990, σημειώνονται διάσπαρτες πωλήσεις. Συχνή είναι και η απόκτηση διαμερίσματος μέσω κληρονομιάς, όπου ο νέος ιδιοκτήτης συχνά ιδιοκατοικεί. Αυτή η περίπτωση συναντάται συχνά την περίοδο μετά το 2000 και πιο συγκεκριμένα από το 2010 και μετά οπότε μπορεί να σχετίζεται με την οικονομική κρίση. Πιο συγκεκριμένα, και τα 4 καταγεγραμμένα νοικοκυριά που έτυχαν κληρονομιάς (Γράφημα 8), λόγω οικονομικής δυσχέρειας επιλέγουν να φύγουν από την μέχρι πρότινος ενοικιαζόμενη κατοικία ώστε να ιδιοκατοικήσουν. Η ιδιοκατοίκηση μπορεί να επιφέρει αναγκαστικά αλλαγή γειτονιάς ή χαμηλότερη ποιότητα κατοίκησης στο πλέον ιδιόκτητο αλλά παλιό διαμέρισμα. Έναντι αυτών των αρνητικών χαρακτηριστικών υπερισχύει η απαλλαγή του ενοίκου από την καταβολή ενοικίου.
Χαρακτηριστική κατηγορία διαμερισμάτων αποτελούν και αυτά που ενοικιάζονται σε όλη την εξεταζόμενη χρονική περίοδο. Είναι διαμερίσματα που αγοράστηκαν για επένδυση. Η αρχική αγορά τους δεν ήρθε να καλύψει κάποια άμεση στεγαστική ανάγκη, όσο να δημιουργήσει (μέσω της ενοικίασής τους) ένα συμπληρωματικό εισόδημα για τον ιδιοκτήτη τους. Πολύ συχνά, οι ιδιοκτήτες αυτών των διαμερισμάτων διαμένουν στην επαρχία και επιθυμούν την κατοχή ενός διαμερίσματος στην πρωτεύουσα. Όταν προκύψει ανάγκη, το συγκεκριμένο διαμέρισμα θα φιλοξενήσει μέλη της οικογένειας για τις σύντομες ή μη επισκέψεις στην πρωτεύουσα ή μπορεί να αποτελέσει και μελλοντικά φοιτητική στέγη για τα ενήλικα παιδιά. Είναι ένα πολυλειτουργικό διαμέρισμα που παρακολουθεί τις εξελισσόμενες ανάγκες της οικογένειας του ιδιοκτήτη του. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και διαμερίσματα που αποκτήθηκαν μέσω της αντιπαροχής, πέραν αυτού στο οποίο ιδιοκατοικεί ο άλλοτε οικοπεδούχος. Είναι τα μικρά και σε χαμηλό όροφο διαμερίσματα που προορίζονταν από την αρχή της εργολαβικής ανταλλαγής για το σκοπό αυτό.
Προκύπτει ότι το διαμέρισμα, είτε μικρό είτε μεγάλο, είτε ιδιοκατοικείται είτε ενοικιάζεται, καταλήγει πάντα να αξιοποιείται από τον ιδιοκτήτη ανάλογα με τις αλλαγές στον οικογενειακό προγραμματισμό. Καταγράφεται λοιπόν, μια τάση διαρκούς κατοίκησης των διαμερισμάτων, και όχι μια τάση ερήμωσης και εγκατάλειψης που μπορεί να έχει διατυπωθεί ή καταγραφεί στο παρελθόν (Εμμανουήλ, 2007). Μια τέτοια αρνητική άποψη μπορεί να επηρεάζεται από τη γερασμένη εικόνα των μεταπολεμικών αθηναϊκών πολυκατοικιών εξαιτίας της ελλιπούς συντήρησης και άρα της αναμενόμενης υλικής τους φθοράς. Παρά την υλική φθορά όμως τα παραμελλημένα αυτά κτήρια παραμένουν ζωντανά και πολύβουα κύτταρα της πόλης.
Μετακινήσεις ενοίκων
Το Γράφημα 11 απεικονίζει μετακινήσεις ενοίκων για τις δεκαετίες 1980 έως και 2010 εντός της Αττικής. Η αναλογία εισροές/εκροές προς και από τις περιοχές μελέτης Καισαριανή και Παγκράτι έχει ως εξής: 1/2 το 1980, 2/3 το 1990, 2/8 το 2000, 3/2 το 2010. Ήδη από τη δεκαετία του 1980, σημειώνεται η πρώτη μετακίνηση προς παραθεριστική κατοικία στο Σούνιο, σε μία προνομιούχα περιοχή της Αττικής μέχρι και σήμερα. Η δεύτερη εκροή αφορά οικογένεια που πούλησε το διαμέρισμα στο κέντρο, εντός των περιοχών μελέτης, για να αγοράσει αντίστοιχο στο τότε προάστιο της Αγίας Παρασκευής. Αυτά τα περιστατικά είναι ενδεικτικά της αρχής της κάμψης της πολυκατοικίας των κεντρικών δήμων της Αθήνας. Τη δεκαετία του 1990, οι εκροές αφορούν εξοχική κατοικία στην ανατολική Αττική, στη Ραφήνα και στη Λούτσα, από μεσήλικες ενοίκους, όπως και στην περίπτωση της εκροής προς το Σούνιο. Η δεκαετία του 2000 παρουσιάζει τις περισσότερες μετακινήσεις και τις περισσότερες εκροές. Όλες πραγματοποιούνται από νεαρά ζευγάρια που παντρεύονται και επιλέγουν νέο τόπο κατοικίας. Η Γλυφάδα, το Νέο Ηράκλειο, τα Βριλήσσια, το Χαλάνδρι, το Πικέρμι, ο Νέος Κόσμος και το Γαλάτσι είναι τέτοια παραδείγματα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ίδια δεκαετία και προς τις εισροές. Οι εισροές αυτές δεν οφείλονται σε κακή προηγούμενη συνθήκη σε σχέση με την περιοχή ή την κατοικία όσο στη δυνατότητα πρόσβασης σε ιδιόκτητο διαμέρισμα. Η οικονομική δυσχέρεια των τελευταίων χρόνων της δεκαετίας, οπότε και σημειώνονται αυτές οι εισροές προς τις περιοχές μελέτης, οδηγούν στην εκμετάλλευση του διαμερίσματος μέσω της ιδιοκατοίκησης. Ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος επιλέγει να το ιδιοκατοικήσει, αν μέχρι πριν το διατηρούσε κενό ή το ενοικίαζε, για να βελτιώσει την οικονομική του κατάσταση θυσιάζοντας ίσως μια πιο καλή γειτονιά αλλά με το πλεονέκτημα της εγγύτητας στο κέντρο, όπως ειπώθηκε και παραπάνω. Η τελευταία δεκαετία, εν μέσω οικονομικής κρίσης, αποτελεί τη μόνη περίοδο κατά την οποία οι εισροές ξεπερνούν τις εκροές. Οι εκροές πλέον προς τη νότια ή την ανατολική Αττική, όπως και στην προηγούμενη δεκαετία, δεν αφορούν τόπους παραθερισμού αλλά τόπους μόνιμης κατοικίας.
Γράφημα 11: Μετακινήσεις ενοίκων εντός Αττικής
Η κινητικότητα είναι δεδομένη σε όλη την εξεταζόμενη χρονική περίοδο, με εντάσεις και υφέσεις. Οι κύριοι λόγοι των μετακινήσεων είναι, κατά τις πρώτες δεκαετίες, η απόκτηση παραθεριστικής κατοικίας, αργότερα η δημιουργία νέου νοικοκυριού από νεαρά άτομα ενώ τα τελευταία χρόνια της κρίσης η δυνατότητα πρόσβασης στην ιδιοκατοίκηση.
Συμπεράσματα
Μέσα από τη σύντομη αυτή έρευνα, σκιαγραφήθηκαν κάποια συγκεκριμένα προφίλ ενοίκων, ιδιοκτητών και φιλοξενούμενων της τυπικής αθηναϊκής πολυκατοικίας που μπορούν, ως ένα βαθμό, να ομαδοποιηθούν. Οι πρώτοι ένοικοι, ηλικιωμένοι πλέον, που παραμένουν στα διαμερίσματα των πολυκατοικιών αυτών, ενώ τα παιδιά τους κατοικούν με τις δικές τους οικογένειες σε άλλες περιοχές, συνήθως ακριβότερες, ηλικιωμένοι ένοικοι, επίσης από τους πρώτους, που πλέον διαμένουν αλλού, συνήθως εκτός κέντρου, σε κάποια παραθεριστική κατοικία που μετέτρεψαν σε κύρια, αλλά επισκέπτονται το κέντρο και διατηρούν το διαμέρισμα ως δευτερεύουσα κατοικία, νεαρά άτομα που εν μέσω οικονομικής κρίσης έφυγαν από το νοίκι και ήρθαν στη γειτονιά για να ιδιοκατοικήσουν στο διαμέρισμα που κληρονόμησαν.
Τα διαμερίσματα της μεταπολεμικής πολυκατοικίας, αν και γερασμένα λόγω περιορισμένης συντήρησης, δεν έπαψαν να παίζουν καθοριστικό ρόλο στον οικογενειακό προγραμματισμό της ελληνικής οικογένειας κατά τη διάρκεια των 50 και πλέον χρόνων παρουσίας τους. Αν και με εμφανώς μικρότερες πυκνότητες και με έντονη την απουσία νεαρών ατόμων με ανήλικα παιδιά, τα διαμερίσματα συνεχίζουν να κατοικούνται και να προσαρμόζονται στα εκάστοτε στεγαστικά και οικονομικά δεδομένα. Σε όλη τη διαδρομή τους μέχρι σήμερα, αξιοποιήθηκαν από τους εκάστοτε ιδιοκτήτες με τρόπο που είτε κάλυπτε στεγαστικές ανάγκες είτε πρόσθετε ένα επιπλέον έσοδο στο νοικοκυριό. Οι ένοικοί τους βρίσκονται σε συνεχή κινητικότητα μέσα στην πόλη από και προς αυτά με διαφορετικά κίνητρα ανά ηλικιακή ομάδα. Συμπεραίνεται λοιπόν ότι η αθηναϊκή πολυκατοικία δεν εγκαταλείπεται αλλά, κυρίως, υφίσταται διαρκείς αλλαγές που την κρατούν ζωντανή. Επιπλέον, ο γερασμένος πληθυσμός της αθηναϊκής πολυκατοικίας, μέσα από πρόσφατες εισροές νεότερων κατοίκων, ανανεώνεται ηλικιακά.
Αυτή η συνεχής κινητικότητα ενοίκων από και προς την αθηναϊκή πολυκατοικία συμπληρώνουν την εικόνα της που σίγουρα δεν είναι εικόνα εγκατάλειψης αλλά διαρκών μεταλλαγών. Η μεταπολεμική πολυκατοικία είναι παρούσα στη ζωή της πόλης όσο και αν το παραβλέπουμε. Η ερευνητική προσέγγιση αυτού του κτηρίου παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον και κρίνεται απαραίτητη για τις συζητήσεις γύρω από το μέλλον της Αθήνας.
[1] Σχετικά με την εντατική μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Αθήνας βλ. (Burgel, 1976), (Μαντουβάλου, 1988), (Μαρμαράς, 1991), (Μπίρης, 1966)
[2] Ως χρήστες εννοούνται οι ενοικιαστές, οι ιδιοκτήτες και οι φιλοξενούμενοι. Ως φιλοξενία νοείται η παραχώρηση διαμερίσματος για κατοίκηση από τον ιδιοκτήτη σε τρίτο άτομο ενώ ο ιδιοκτήτης κατοικεί είτε στο εν λόγω είτε σε άλλο διαμέρισμα.
[3] Το άρθρο βασίζεται στη διπλωματική εργασία της συγγραφέα που εκπονήθηκε το 2016 στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος ΔΠΜΣ «Αρχιτεκτονική-Σχεδιασμός του Χώρου», «Πολεοδομία & Χωροταξία», με επιβλέποντες καθηγητές τους Μάρκου Μαρία και Ησαΐα Δημήτρη.
[4] Στη διεξαγωγή της έρευνας σημαντική ήταν η συμβολή των εξής βιβλιογραφικών αναφορών, (Καμούτση, Μαλούτας, 1986), (Κουβέλη, 1986), (Κουβέλη, Σακελλαρόπουλος, 1984)
Αναφορά λήμματος
Κουτουμάνου, Α. (2018) Χρήση και κατοχή διαμερισμάτων στην αθηναϊκή πολυκατοικία της αντιπαροχής, στο Μαλούτας Θ., Σπυρέλλης Σ. (επιμ.) Κοινωνικός άτλαντας της Αθήνας. Ηλεκτρονική συλλογή κειμένων και εποπτικού υλικού. URL: https://www.athenssocialatlas.gr/άρθρο/χρήση-και-κατοχή-διαμερισμάτων-στην-π/ , DOI: 10.17902/20971.84
Αναφορά Άτλαντα
Μαλούτας Θ., Σπυρέλλης Σ. (επιμ.) (2015) Κοινωνικός άτλαντας της Αθήνας. Ηλεκτρονική συλλογή κειμένων και εποπτικού υλικού. URL: https://www.athenssocialatlas.gr/ , DOI: 10.17902/20971.9
Βιβλιογραφία
- Burgel G (1976) Αθήνα. Η Ανάπτυξη μιας Μεσογειακής Μητρόπολης. Αθήνα: Εξάντας.
- Εμμανουήλ Δ (2007) Κοινωνική διαίρεση του χώρου και ταξικός διαχωρισμός στην Αθήνα: Ο ρόλος της οικονομικής τάξης, του status και της κατοικίας. Στο: Συμπερασματικές παρατηρήσεις: Θεωρητικές συνέπειες και σημασία του στεγαστικού-οικιστικού μοντέλου, Αθήνα: Ινστιτούτο αστικής και αγροτικής κοινωνιολογίας.
- Καμούτση Π και Μαλούτας Θ (1986) Προέρευνα για τις στεγαστικές συνθήκες. Συνεντεύξεις με νοικοκυριά στην περιοχή της Αθήνας. Αθήνα: ΕΚΚΕ.
- Κουβέλη Α (1986) Προβλήματα εμπειρικής προσέγγισης των στεγαστικών συνθηκών. Το ερωτηματολόγιο της έρευνας. Αθήνα: ΕΚΚΕ.
- Κουβέλη Α και Σακελλαρόπουλος Κ (1984) ‘Στεγαστικές συνθήκες στην Ελλάδα. Σχεδιασμός της έρευνας. Αθήνα: ΕΚΚΕ.
- Μαλούτας Θ (2009) Κοινωνική κινητικότητα και στεγαστικός διαχωρισμός στην Αθήνα: Μορφές διαχωρισμού σε συνθήκες περιορισμένης στεγαστικής κινητικότητας. Στο: Μαλούτας Θ, Εμμανουήλ Δ, Ζακοπούλου Έ, κ.ά. (επιμ.), Κοινωνικοί μετασχηματισμοί και ανισότητες στην Αθήνα του 21ου αιώνα, Αθήνα: ΕΚΚΕ, Μελέτες – Έρευνες ΕΚΚΕ, σσ 28–61. Available from: http://www.ekke.gr/open_books/athens_2008.pdf.
- Μαντουβάλου Μ (1988) Ο Πολεοδομικός Σχεδιασμός της Αθήνας (1830-1940). Στο: Σακελλαρόπουλος Χ (επιμ.), Από την Ακρόπολη της Αθήνας στο λιμάνι του Πειραιά. Σχέδια Ανάπλασης Αστικών Περιοχών, Αθήνα: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – Politechnico di Milano.
- Μαντουβάλου Μ και Μπαλλά Ε (2004) Μεταλλαγές στο σύστημα γης και οικοδομής και διακυβεύματα του σχεδιασμού στην Ελλάδα σήμερα. Στο: Οικονόμου Δ, Σαρηγιάννης Γ, και Σερράος Κ (επιμ.), Πόλη και Χώρος από τον 20ο στον 21ο αιώνα, Αθήνα: Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ, σσ 331–344.
- Μαρμαράς Ε (1991) Η αστική πολυκατοικία της μεσοπολεμικής Αθήνας: Η αρχή της εντατικής εκμετάλλευσης του αστικού εδάφους. Αθήνα: Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.
- Μπίρης Κ (1966) Aι Αθήναι από του 19ου εις τον 20ον αιώνα. Αθήνα: Έκδοσις του Καθιδρύματος Πολεοδομίας και Ιστορίας των Αθηνών.
- Συλλογικό Έργο (2002) Κοινωνικός και Οικονομικός Άτλας της Ελλάδας. Οι πόλεις. Μαλούτας Θ (επιμ.), Αθήνα, Βόλος: Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, Gutenberg, Γιώργος & Κώστας Δαρδανός, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας.